Strach jest naturalną reakcją na zbliżanie się do prawdy. Pema Chodron Składniki: Naleśniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej i pełnoziarnistej z orkiszu) 1 i 3/4 szklanki mleka sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 łyżki oleju (w przypadku posiadania nieprzywierającej patelni, w razie jej braku - 1 łyżka oleju wystarczy, reszta pójdzie na smażenie) Konfitura: Pół kilograma czerwonych śliwek(...)łyżkę cukru i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Mieszamy bardzo dokładnie, aby w masie nie było żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna być płynna, lecz gęstsza niż na zwykłe naleśniki. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez w zależności od tego, czy przywiera czy nie), po czym rozsmarowujemy je na niej, by uformowało nam się
Weganizm infantylnySkładniki na naleśniki (na ok. 6 sztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko Szczypta soli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Składniki na farsz: 1 kulka mozzarelli 7 łyżek roszponki 5 pieczarek 1/2 cebuli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Przepis na naleśniki: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej mleko, jajko oraz szczyptę soli. Całość(...)miksujemy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Następnie na rozgrzanej i nasmarowanej olejem patelni, smażymy na leśniki (ok. 2 minuty na każdą stronę). Po usmażeniu naleśników przygotowujemy farsz. Przepis na farsz: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko smażymy na złoto. Następnie na naleśniki nakładamy startą na grubych oczkach mozzarellę
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki a’la fast food to połączenie zapiekanki i hot doga w jednym. Parówki zawinięte w naleśniku z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. To taka zdrowsza i domowa wersja a’la fast foodu a zarazem inna odmiana naleśników. Z podanej porcji wychodzi 8 sporych(...)naleśników. Doskonałe na obiad dla dzieci ale również dorosłych. Post Naleśniki a’la fast food pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNaleśniki po sudecku - z jagodami Nazwałam je mianem sudeckich, gdyż są obowiązkowym daniem karty w każdym sudeckim schronisku. Na szlaku zamawiam ZAWSZE :) Zdjęcia z dzisiejszej wyprawy w Góry Izerskie z naleśnikami na Stogu Izerskim. Śmiało mogę powiedzieć, że razem z naleśnikami ze Schroniska Odrodzenie na Przełęczy Karkonoskiej lądują na podium. Swoją drogą może warto utworzyć ranking sudeckich(...)naleśników? Naprawdę w niektórych schroniskach potrafią być podłe.. ale może nie zrobię żadnym gospodarzom antyreklamy :) Ciasto na naleśniki (prosta sprawa): - 2 szklanki maki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 2 łyżki oleju Oczywiście modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo w zależności od ich smaku, kaloryczności, puszystości. Najważniejsze by dobrze się smażyły. Nadzienie jagodowe Na sudeckich
Słodka sielankapisałam, u nas tydzień naleśnikowy! Muszę dzielić moje potrawy, bo mąż lubi na słodko a ja bardziej na słono :) Przy naleśnikach jest prościej, bo smażę górę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie -----> TU Składniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam(...)TAKI > 200 g twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 36% sól cukier pieprz Ciasto rozrabiamy i smażymy naleśniki jak zwykle. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie masła i oliwy. Dodajemy szpinak. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy twaróg, dobrze mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę. Musi się troszkę zredukować, połączyć z twarogiem i szpinakiem tworząc gęsty sos. Doprawiamy
Olikowa kuchniaWielu znajomych pyta mnie kiedy dodam przepis na naleśniki z szynką i porem? :) Więc następuje to dzisiaj! :) Swoją ostatnią nieobecność usprawiedliwiam tylko tym że wróciłam do pracy... I niestety, troszkę brakuje czasu na gotowanie... Postaram się nadrobić zaległości i nie zaniedbywać Was... Tak jak obiecałam dziś naprawdę pyszne naleśniki z szynką i porem... Koniecznie musicie spróbować ! :) Ciasto na naleśniki znajdziecie(...)szynkę. Chwilkę podsmażamy. Dolewamy śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser ścieramy na tarce i połowę dodajemy do farszu. Odstawiamy farsz z ognia, po chwili ser się rozpuści. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, kopertę lub jak chcemy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i posypujemy resztą sera i zapiekamy
Olikowa kuchniajaglana rozgościła się u nas na dobre. W piekarniku piecze się kolejny (już czwarty w krótkim czasie) chlebek jaglany, w tygodniu była kasza do obiadu a także były naleśniki z kaszy. Zrobione tak trochę eksperymentalnie, trochę dla urozmaicenia, bowiem na szczęście u mnie problemu z jedzeniem kaszy nie ma (wszyscy ją uwielbiają). Eksperyment zakończony sukcesem, naleśniki bardzo nam zasmakowały(...)myślę iż zadomowią się u nas na dobre. Z podanych składników wyszło mi 6 dużych naleśników. Z dodatkiem sezonowych owoców- pychotka! Przepis znaleziony na stronie Smakoterapii (klik) . Składniki: - 10 lekko kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka ryżowego - 7-8 łyżek skrobi kukurydzianej - 1 jajko - 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) - 1 łyżeczka ksylitolu (nie trzeba) - kilka
Smaczne Zdrowełyżeczki oleju kokosowego lub oleju +dodatkowo: - 1opakowanie mrożonych warzyw po chińsku (bez przypraw) - świeżo mielone chili - szczypta soli - trochę wody - olej kokosowy lub inny olej do smażenia naleśników Do miski (kwartki) wsypać mąkę. Mieszając dodawać mleko (u mnie owsiane) oraz wodę, do uzyskania pożadanej konsystencji (u mnie było to 1,5 szklanki, preferujemy cieniutkie naleśniki, gdy lubicie grubsze, wówczas wody(...)czas mieszając podsmażamy je, aż do odparowania wody (u mnie trwa to ok.10 minut). Doprawić do smaku solą (ja daję odrobinę) i świeżo mielonym chili. Na patelnię do smażenia naleśników nałożyć odrobinę oleju (u mnie kokosowy) i smażyć cienkie naleśniki. U mnie z podwójnej porcji wyszło 17 naleśniczków. Na usmażony naleśnik wyłożyć przygotowany wcześniej farsz z warzyw i zawinąć. Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiejszy obiad to wariacje na temat naleśników :) Przecież nie musi być nudno. A dodatek sosu pieprzowego nada naleśnikom nowego smaku. Jest przepysznie I wykwintnie. Pychota I serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Zaczynamy: Składniki na farsz: 500 gr mięsa wołowego mielonego 150 gr małych pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka olej sól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie(...)pieczarki. Mieszając smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy aż mięso przestanie być różowe, wtedy dodajemy paprykę, pozostawiamy na gazie ok 5 min I farsz gotowy. Smażymy naleśniki- przepis tutaj. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz- po 2-3 łyżki- zwijamy . Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C. W międzyczasie szykujemy
Smaki EdytyUwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem szpinaku, środek zaś wypełnić wędzonym twarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje kubki smakowe. Składniki na zielone naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1szklanka wody mineralnej(...)łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem). Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNaleśniki ze szpinakiem i fetą to bardzo uniwersalne danie, które można podawać w każdą porę dnia, na ciepło i na zimno. Dzięki dodatku łososia wędzonego danie jest niesamowicie aromatyczne, a przy tym bardzo zdrowe. Zobaczcie sami! Naleśniki ze szpinakiem to nie tylko szybkie i proste danie czy po prostu pomysł na tani obiad. To również pyszna przekąska imprezowa, gdyż można(...)prostu zaserwować na zimno – pokroić naleśniki w małe w roladki z wykałaczką i np. oliwką na górze. Danie jest w dużej mierze bezglutenowe, gdyż przepis opiera się na płatkach owsianych bądź mące orkiszowej, ale opcjonalnie rekomenduję dodanie także trochę mąki pszennej, aby placki wyszły bardziej puszyste. Polecam także: Fit pancakes na bazie płatków owsianych Pyszna szakszuka ze szpinakiem
A to pestkaNaleśniki z truskawkami i twarożkiem, mnóstwem wanilii, mięty i limonki. Te naleśniki to idealny podwieczorek latem. Ja nawet smażę je dzieciom na śniadanie. Czytając blogi kulinarne często się spotykam ze stwierdzeniem, że naleśniki wszyscy lubią. Zawsze uśmiecham się pod nosem, bo mój mąż nie lubi i nigdy nie lubił naleśników. No cóż taka jego natura. Natomiast reszta rodziny naleśniki(...)wymieszane z cukrem puściły sok, który wymieszał się z limonką i wanilią. Ostatnio bardzo mi smakuje mięta. Moje dzieci też lubią, więc używam jej często do deserów i obiadów. Naleśniki z truskawkami wymieszanymi z miętą są po prostu pyszne. Tym razem usmażyłam wyjątkowo cienkie naleśniki . Mam mnóstwo przepisów na ciasto naleśnikowe ale ten jest idealny na cienkie naleśniki. Spróbujcie sami
codojedzeniaNaleśniki jedliśmy zawsze. Takie tradycyjne - mąka, cukier, mleko, woda i oczywiście jajko. Cukier wyleciał z nich już dawno, w zupełności wystarczają nam słodkie dodatki. Natomiast kwestia naleśników po przejściu na weganizm była jedną z tych, które krzyczały w mojej głowie - o nie, nie możesz zostać weganką, przecież nie możesz żyć bez naleśników!!! Wydawało mi się jeszcze wtedy, że naleśniki(...)jajka nie mogą się udać, po prostu nie ma takiej opcji.. Okazało się, że - TAK, MOŻNA ZROBIĆ NALEŚNIKI BEZ JAJEK - I TO PYSZNE i ELASTYCZNE! :)) I wiecie co? Nie zawracałam sobie w ogóle głowy szukaniem tajnych i sprawdzonych przepisów ani żadnymi próbami zastępowania czymś-tam tego nieszczęsnego jajka. Pierwsze wegańskie naleśniki zrobiłam TAK SAMO JAK WSZYSTKIE WCZEŚNIEJ, tyle
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZapraszam Was dziś na zupełnie nie-halloweenowe, za to pyszne naleśniki. Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 czubate szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju Farsz: 100-150 g sera typu feta 500 g świeżego szpinaku typu baby 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz Sposób wykonania(...)podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 2.Szpinak myjemy, drobniej kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy. Po 5 minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 3. Naleśniki smarujemy ciepłym farszem. Smacznego!!! Źródło: Agata gotuje
Kuchnia domowa AniWpis będzie zawierał dużo czekolady, ale dzisiaj można! Naleśniki na śniadanie to u mnie zdecydowana rzadkość, brak czasu ot co. Dlatego przy sobocie sobie pozwalam. A jeszcze dzisiaj Mikołajki więc z czystym sumieniem polecam takie śniadanie przygotować dla rodzinki. Składniki : Naleśniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju(...)kostek startej czekolady mlecznej * 5 łyżek słodkiego kakao * 2 bardzo dojrzałe banany Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie. Ser ucieramy z kakao i czekoladą, smarujemy naleśniki, na środku każdego układamy po kilka plasterków banana. Zwijamy. Polewamy roztopioną czekoladą. Przy okazji Mikołajkowego śniadania dodam też post
Magiczne Życie Marty