najlepsze śledzie - 3429 przepisów (strona:31/229)

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 172

Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać. Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień. Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami. U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam. Przy kolejnym razie może postoją dłużej(...)Składniki: około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze są grube i mięsiste) 3 szt. cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki majeranku 2 liście laurowe łyżka ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)  czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 210

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej  do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy(...)ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej

potrawyregionalne
Śledzie po staropolsku. 216

pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie z cebulką. Gdy już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie(...)możemy wcinać! Są pyszne!!! Składniki na śledzie po staropolsku 1 kg śledzi (matjasy) 3 duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju      Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo

Rozpustne gotowanie
Śledzie po cygańsku. 289

Zimą często przygotowuję śledzie. Pokazałam Wam już przepis na  śledzie po staropolsku  oraz na  śledzie po kaszubsku , dziś przyszedł czas na śledzie po cygańsku. Ulubione śledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów(...)słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz      Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Korniszony i grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie

Rozpustne gotowanie
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 216

Odkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia(...)nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne.     Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju

mojewypiekiinietylko
Śledzie w oleju 202

Śledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka). Zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem „więzi” wspólnie pijących.  To tyle – wikipedia. Śledzie w oleju to również jedno z dań wigilijnych… i nie tylko.   Składniki:  - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule(...)cytryny- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek otarty- pieprz- sól do smaku- olej Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki

mojewypiekiinietylko
Śledzie po tatarsku 351

Śledzie po tatarsku Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie.     Składniki: 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych(...)matiasów 1 cebula 1 mały słoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, cukier     *** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy

Blog z Apetytem
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 603

wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście(...)śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą

Ola la LCHF
Śledzie marynowane z imbirem 107

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową

Cztery Fajery
Matias – śledź nad śledzie 257

Śledź Matias to śledź wyjątkowy. Hodowany w jednym miejscu na ziemi, dziewiczy, poławiany tylko dwa miesiące w roku. Aby śledź mógł nosić nazwę MATIAS musi spełniać szereg warunków, o których napiszę niżej. W sklepach ten gatunek śledzi jest bardzo trudno dostępny – oczywiście znajdziecie śledzie a’la Matias, które jednak z oryginałem mają mało wspólnego, ale oczywiście, są także(...)owoców morza zachowane dla obecnych i przyszłych pokoleń. Młode ryby do 3 roku życia, czyli niedojrzałe płciowo, nazywane MATIASAMI. Nazwa ta pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, oznaczającego „śledzia dziewiczego”. MATIASY poławia się przez bardzo krótki okres – od maja do czerwca. Przygotowywane są jeszcze na kutrze: przez nacięcie w okolicy gardła usuwa się wnętrzności, tzw. podgardlenie, a następnie umieszcza w delikatnej

Kuchnia Bazylii
Kompot z suszu 408

poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszcz – barszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledziaśledzie w wiśniówce(...)śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki miodu lub cukru Przygotowanie : Owoce włóż do garnka

nietylkopasta.pl
Śledzie marynowane z imbirem 246

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledź z suszonymi pomidorami 217

Śledź dla zdrowia, inteligencji i urody! Nie będę ponownie pisał o śledziach i ich cudownym wpływie na nasz mózg, poprawę jego działania, czy też omawiał jak śledzie podnoszą inteligencje. Już o tym wspominałem w poście:  Śledzik z cebulką  oraz wiele informacji na ten temat znaleźć można w internecie. Cenną uwagą jest to, że te śledzie, wg tego przepisu(...)również pozytywnie wpływa na tworzenie bloków pamięci w mózgu, oraz na regeneracje mięśni, skóry w czym pomagają również takie witaminy jak: A, D i E, które również zawierają śledzie. Krótko mówiąc jedząc śledzie będziemy zdrowsi, inteligentniejsi i piękniejsi oraz młodsi... Cóż chcieć więcej... ? Składniki: 500g śledzi (filety) 2 średnie zielone ogórki (ok. 350g-400g) 150g suszonych pomidorów 1 duża cebula

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Warsztaty Seko - na fali smaku 162

Zapraszam na relację z smakowitych warsztatów kulinarnych ze śledziem marki Seko w roli głównej, które odbyły się w maju w słonecznym Sopocie pod czujnym okiem Dominiki Wójciak. Warsztaty Seko - na fali smaku 6 maja w Sopocie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez producenta marynat i wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, firmę Seko . Warsztaty(...)poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię śledzie i byłam strasznie ciekawa jakie nowe pomysły na jego wykorzystanie będzie miała Dominika. Warsztaty odbyły się  w kameralnym gronie dziewięciu blogerów, którzy zjechali na zaproszenie firmy Seko do Sopotu z różnych stron Polski

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 177

Muszę przyznać, że ostatnio zasmakowałam się w śledziach. Trzy  cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik  jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać(...)kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych

Kubki smaku