mojej rodzinie śledź, to chyba najczęściej spożywana ryba na co dzień. U moich dziadków nie odbywa się bez niego żadna kolacja, nawet przy grillu ;) Pokaźny słój lub półmisek (przy bardziej uroczystych okazjach) zajmuje na stole jedno z głównych miejsc. W święta, takie jak Boże Narodzenie tej ryby nie może u nas zabraknąć! Przeważnie występuje na wigilijnym stole w co najmniej(...)różnych odsłonach i właśnie jedną z nich podzielę się dziś z Wami :) To będzie debiut, tak na blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany(...)majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Śmietanę, majonez wymieszać z curry. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka
królestwo garówSezon na sałatki ze śledziem wchodzi w fazę pełni. Powód? Intensywnie myślimy nad przepisami na m.in. stół wigilijny. Zobaczcie zatem jak powstaje niemiecka sałatka śledziowa. Po sukcesie jaki odniósł przepis na śledzie po duńsku , przyszła pora na śledzie z sąsiedniego kraju – położonego na zachód od rzeki Odry. Niemiecka sałatka śledziowa to bogata w smaki propozycja na przystawkę. Sprawdzi się(...)pieczenie buraków. Nie zniechęcajcie się jednak, bowiem poświęcone kilkadziesiąt minut zapewni wam ciekawe smaki w sałatce. Na moim blogu znajdziecie też również inne przepisy z tej wspaniałej rybki: śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach chrzanową pastę z wędzonej makreli . Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują. Zobacz
Kuchennyviral.plkupować śledzie i rozpoznać, że są świeże? Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie(...)musztardowym z kurkumą. Pycha! 500 g płatów śledziowych 400 g śmietany (dałam 18%) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 średnia cebula sól pieprz Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 1 godziny, ale w trakcie zmienić raz lub dwa razy wodę. Po wymoczeniu pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm. Cebulę pokroić w piórka
O kuchni z uczuciemMoja Książka Kucharska Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis(...)śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą. Śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias 250g gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 płaska łyżka curry szczypta pieprzu cayenne ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę 1 średnia czerwona cebula
Moja Książka KucharskaŚledzie bardzo fajnie komponują się z różnego rodzaju warzywami i nie mam tu na myśli tylko tradycyjnej cebulki Jako, że staram się raz w tygodniu zjeść śledzie to i przygotowuję je w różnych wersjach. Tym razem kolorowe śledzie z papryką, ogórkiem i cebulką. Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 400 g płatów śledziowych matias(...)oliwa z oliwek (u mnie mix oleju MCT, oliwy z oliwek i oleju lnianego) kolorowy pieprz świeżo mielony kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe papryka ostra papryka słodka Śledzie namoczyć w wodzie, aby nie były bardzo słone. Ja zostawiam na ogół na dobę tzn zalewam wodą wieczorem i kolejnego dnia wieczorem przygotowuję potrawę Wymoczone śledzie odsączyć i osuszyć papierowym
Ola la LCHFOstatni dzień karnawału nie obędzie się bez śledzia, wszak to 'śledzik" właśnie. Tego dnia pałaszujemy śledzie popijając wódeczką lub czym tam lubimy i żegnamy w ten sposób karnawał. Mnie do śledzi nie trzeba długo przekonywać, bardzo je lubię, choć podobno do polubienia smaku śledzi trzeba dojrzeć. Moim zdaniem wystarczy trafić na dobrze przyrządzone, a do takich zaliczam te z suszonymi(...)pomidorami i kaparami. Śledzie warto jeść nie tylko w karnawale, bo oprócz walorów smakowych są także bardzo zdrowe, a niestety niedoceniane. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, wcale nie są kaloryczne. Składniki: 6 filetów śledzia a'la matias 2 cebule 10 suszonych pomidorów z zalewa 2 łyżki kaparów z zalewy
Smakowity Blog KulinarnyŚledzie w oleju z warzywami Ciekawe połączenie smaków i kolorów. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju, z dodatkiem chrupiących warzyw. Polecam! Składniki: 3-4 płaty śledzi a’la Matjas 1 cebula 1 czerwona papryki 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 słoika marynowanych pieczarek około pół szklanki oleju *** Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy(...)kawałki, na jeden kęs *** *** Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka a pieczarki i ogórki w plasterki. Szczypiorek siekamy *** *** W słoiku lub szklanym naczyniu układamy warstwę śledzi a na niej porcję pokrojonych warzyw. Następnie ponownie śledzie i znowu warzywa, aż do wykończenia składników *** *** Całość zalewamy olejem i wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Wigilijne śledzie Artykuł
Blog z ApetytemŚledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie! ;-))) Bo na Święta śledzik musi być! Wiadomo śledzik lubi pływać, no to trzeba go zatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule(...)siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć. Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy od 1 do 3 razy. Śledzie
SMYKWKUCHNIGRUDZIEŃ to czas przygotowywania świątecznych dań - zarówno tych na słodko jak i słono. Jeżeli chcecie urozmaicić tradycyjny przepis na śledzie z cebulką to dodajcie do nich suszoną żurawinę oraz dodatkowe przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie i goździk. Uwierzcie mi na słowo, że śledzie w takim wydaniu są bardzo smaczne, a ich słony smak idealnie komponuje się ze słodką(...)żurawiną. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas* (250 g) 1/2 średniej cebuli 4 łyżki suszonej żurawiny 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu szczypta soli olej *wykorzystałam śledzie w oleju, które wcześniej umyłam i chwilę moczyłam w zimnej wodzie Cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać
UgotowaćŚledzie z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać z nich rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco(...)Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce około tygodnia. * Śledzie przed podaniem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKlasyczne śledzie w śmietanie Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500 ml śmietany 18 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Filety wymoczyłem w zimnej wodzie. W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie). Do ostatniej(...)tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ). W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą. Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę. Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby. Do miski wlałem śmietanę
R'n'G Kitchenmoskaliki Będąc ostatnio w rybackim porcie wprost nie mogłem się powstrzymać, od zakupu solidnej partii naszego niewielkiego bałtyckiego śledzia. Osobiście uważam ze śledź świeży, taki prosto z rybackiego kutra jest jedną z najsmaczniejszych ryb i to niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie potraw z tej ryby jest wiele, ale ja dziś(...)przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa 2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 1 duża cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów
Miód i pieprzpłaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej(...)godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać
królestwo garów