świąt zostało 10 dni więc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole. Składniki: - 500 g śledzi a la matias - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzykrotnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około(...)słoikach układamy naprzemiennie cebulę, śledzie i znowu cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Polecam również śledzie w oleju z grzybkami Życzę smacznego
Kulinarne życiePrzepis na śledzia po fińsku pojawił się w mojej rodzinie ponad dwudzieścia lat temu i stał się częścią menu wigilijnego. Finowe lubią ryby podawane ze słodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii. Być może śledź po fińsku ma tyle wspólnego z Finlandią, co ryba po grecku z Grecją(...)niemniej jest niesamowicie smaczny. Proszę nie obawiać się dodatku cukru, gdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.Ale jeszcze wcześniej wkładam śledzia do octowej zalewy. Śledź z takiej marynaty może być podawany na wiele sposobów, a jedną z opcji jest właśnie "fiński" dodatek
Simple DishCześć ! Od dawna kusiło mnie zrobienie śledzi z suszonymi pomidorami. Połączenie to okazało się strzałem w 10 i śledzie te zagoszczą na moim stole podczas nadchodzących Świąt Jeśli lubicie śledzie, musicie spróbować tych ! Składniki: 3 – 4 filety śledziowe a la matjas 2 średnie czerwone cebule 5 – 6 dużych suszonych pomidorów 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów(...)liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w paseczki. W dużej misce
Moja pasja smakuHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał(...)cebulowej zołzie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Przedstawiam wersję rodzimą - śląską oraz moją wielkopolsko - mazowiecką ;) HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) 1/2 l mleka 1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól
Bon Appetit MałgorzatyUlubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego jakie słone są śledzie(...)moczymy w wodzie lub też nie. Na ogół jednak moczymy śledzie około 1 godziny. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Jabłka obieramy ( ilość uzależniona od ilości śledzi, nie mniej jednak dwa ) i ścieramy na tarce o dużych oczach, wlewamy śmietany 1:1( robimy to teraz gdyż jabłka szybko ciemnieją ). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do śledzi. Całość
Smaki Ewyinternecie znalazłam wiele wersji śledzia po kaszubsku. Bardzo mnie to zdziwiło, bo byłam przekonana, że te śledzie robi się w jeden określony albo choć podobny sposób, jak np. rybę po grecku. Długo przeglądałam najróżniejsze przepisy układałam w głowie proporcję, składniki i tak w końcu stworzyłam swoją wersję. Dziś rano z trwogą je spróbowałam i powiem nieskromnie, wyszły mi! ;) nigdy(...)robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona z efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTradycyjnie świeży smażony śledź smakuje wyśmienicie, a po paru dniach leżakowania w zalewie octowej jest jeszcze lepszy. Podany z ziemniakami z wody to pyszny obiad, z pieczywem super kolacja. W taki sam sposób można przygotować inne małe rybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane(...)śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk 3 słoiki a`750 ml 1200 ml wody 250 ml octu 10% lub 100 ml 25 % 3 listki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kwas buraczany barszcz z grzybów suszonych pierogi z kapustą i grzybami śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane
królestwo garówŚwiątecznych przepisów ciąg dalszy;) Dziś coś dla tych, którzy ze słodyczy wolą śledzie. Ale żeby nie było tak całkiem wytrawnie, śledzie przygotowałam ze śliwkami. Przepis prosty, składniki są ogólnodostępne, jedynie potrzebny jest czas na "przegryzienie się" smaków, za to efekt bardzo smakowity:) Można filet śledzia zawinąć w roladkę ze śliwką, ale ja poszłam na łatwiznę i pokroiłam filety w kawałki(...)Pyszne wyszły! Śledzie ze śliwkami Składniki: 4-5 filetów śledziowych a'la matias 2 cebule 100g śliwek kalifornijskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli 3-4 goździki 1 łyżeczka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 50ml octu do namoczenia olej do zalania śledzi Śledzie moczyć w wodzie
Obiad gotowyŚwieże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżki musztardy (u mnie francuska), 150 ml majonezu, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin
królestwo garówŚledzie po królewsku – prosty przepis Pyszne, szybkie, proste w przygotowaniu śledzie. Idealne na świąteczny stół lub przyjęcie. U nas śledzie po królewsku dosłownie „królują” na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia smaków, to szczerze polecam. Spróbujcie. Do przygotowania śledzi po królewsku użyłam produktów z POLOmarket (majonez, groszek i przyprawy). Polecam Wam tam zajrzeć przed świętami(...)łyżki groszku 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie śmietana 18% lub dodatkowa łyżka majonezu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Uwagi: Użyłam śledzi z oleju (osuszyłam je papierowym ręcznikiem). Można użyć również solonych (należy je wcześniej wymoczyć kilka godzin w wodzie). Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy
Słodkie okruszkiŚwiąt pozostało nam tylko 8 dni! Niesamowite jak ten czas szybko leci. W moim domu nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia są śledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami(...)śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo nam posmakowały. Teraz postanowiłam ten przepis zmodyfikować i dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku
Życie ze smakiemŚwiąt pozostało nam tylko 8 dni! Niesamowite jak ten czas szybko leci. W moim domu nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia są śledzie. Przygotowujemy je na różne sposoby, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W tym roku wypróbowałam dwa nowe przepisy, które z pewnością zagoszczą na naszym stole w Wigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami(...)śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo nam posmakowały. Teraz postanowiłam ten przepis zmodyfikować i dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki: 6 filetów śledziowych, namoczonych przez ok 30 minut w wodzie lub mleku
Życie ze smakiemwyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie . Składniki: - 4 śledzie a'la matias - śmietana 18% (około 4-5 łyżek) - 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska) - 1/2 cebuli - 1 łyżeczka(...)cukru - pieprz czarny świeżo zmielony Przygotowanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Odlewam wodę i kroję je w poprzek na cienkie paski. Przekładam do miski. Obieram cebulę i kroję ją w kostkę. Obieram też jabłko i ścieram na tarce. Dodaję wszystko do śledzi. Śmietanę mieszam z musztardą, cukrem i pieprzem. Zalewam nią śledzie z jabłkiem
Kuchnia co dniaJuż kiedyś o tym pisałam – śledzie to takie ryby, które albo się kocha albo nienawidzi. Głęboko zakorzenione w polskiej kulturze kulinarnej, często podawane jako przystawka w restauracjach( zarówno dawniej, jak i dziś ) no i jedna z najczęściej jedzonych ryb przez Polaków. Nie ukrywam, że dość dużo czasu zajęło mi, by się do nich przekonać …. ale teraz, od kilku(...)mogę śmiało powiedzieć, że zjadam je z ogromną przyjemnością! Są nawet takie dni kiedy to ( jak kobieta w ciąży! ) mam niesamowitą ochotę na śledzie i wręcz MUSZĘ je zjeść ( bywa że jest to późną nocą ;) ). Dziś mam przepyszną propozycję dla tych z Was, którzy śledzie uwielbiają, jak i dla tych, którzy dopiero chcą się przekonać do tej ryby! Zapraszam
Ostra na Słodko