Łatwa i pyszna Paella z kurczakiem i krewetkami 208Zrobiłam to danie dla dzieci, bardzo lubimy takie jedzonko. Polecam Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka zmieni kolor surowizny dodać pokrojonego
Kuchnia Pokoleń
Gulasz wołowy z winem i kurkami 172Bardzo stary przepis, znalazłam go w moim zeszycie z datą marzec 1994 rok. Trochę to odległe czasy, ha ha Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę
Kuchnia Pokoleń
Szybki makowiec, rewelacyjny 221Przepis od mojej cioci Jadziuni, bardzo dobry mokry makowiec. Polecam bardzo. Wykonanie ciasta – do garnka wlać mleko, dodać kasię, olejek migdałowy, cukier i mak, wszystko
Kuchnia Pokoleń
Żeberka sarny w kapuście kiszonej 405Jeśli macie dziczyznę to polecam takie żeberka na obiadek. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pierzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na
Kuchnia Pokoleń
Szpinakowa babka gotowana 239Bardzo dobra babka gotowana, polecam bardzo. Szpinak rozmrozić, mocno wycisnąć wodę. Odciśnięty szpinak zmiksować blenderem, wlać trochę oleju do szpinaku. Łatwiej się miksuje. Jajka z cukrem
Kuchnia Pokoleń
Deser z owocami i puszystym kremem budyniowym 218Deser niebo, moi goście byli zachwyceni. Deser ten powinien być zjedzony w dzień przygotowania. Jeśli ma być jedzony na drugi dzień trzeba dodać żelatynę. Krem budyniowy
Kuchnia Pokoleń
Sernik z ajerkoniakiem 189„To jest coś co tygryski lubią najbardziej ” Delikatny puszysty i pyszny. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i
Kuchnia Pokoleń
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem 376Taki obiadek można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Duży wybór można sobie wybrać co kto lubi. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze pokroić podłużne grube
Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 181Takie zapiekanki uwielbiam, nic trudnego nic dziwnego a do tego pyszne. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Ugotować je w osolonej
Kuchnia Pokoleń
Najbardziej kruche ciasteczka jakie jadłam. 182Te ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z
Kuchnia Pokoleń
Suszona wołowina na chleb 198Ligawa- wołowe mięsko. Nie jest to tania część mięska, ale pyszna. Lubię sobie sama zrobić wędlinkę na chlebek. Wiem co jem i satysfakcja duża. Wyszła pyszna
Kuchnia Pokoleń
Krem z dyni i pomidorów 190Tylko kilka składników, trochę gotowania i gotowe. Lubię taką zupkę, zawsze dzielę na mniejsze porcje i mam na kilka dni na lunch do pracy. Do tego
Kuchnia Pokoleń
Szybka sałatka z tuńczyka 175Jest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut
Kuchnia Pokoleń
Zawijaniec z ciasta francuskiego z kurczakiem i grzybami 208To jest jedno z ulubionych dań w naszej rodzinie. Polecam bardzo jest pyszne. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki, Cebulę obrać i pokroić
Kuchnia Pokoleń
Pałki kurze faszerowane grzybami. 200Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia Pokoleń