Typowa sałatka warzywna z majonezem, która gości na polskich stołach nie tylko w święta wielkanocne ale też na większości imprez imieninowych. W mojej wersji warzywa są gotowane na parze, a ilość majonezu jest ograniczona do niezbędnego minimum
Milion SmakówPrzygody z tartami zazwyczaj zaczynałam na przełomie dojrzałej już wiosny, jednak w tym roku postanowiłam przełamać schemat i rozpromienić Święta Wielkanocne słonecznym ciachem z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego i serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto
upichconaPrzed święta wielkanocnymi można było za zakupy w Lidlu dostać książkę "Cukiernia Lidla" napisaną przez mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książka jest nie tyle co pięknie wydana, z mega apetycznymi zdjęciami ale zawiera naprawdę innowacyjne, ciekawe przepisy. Po dokładnym przejrzeniu zainteresował mnie szczególnie jeden na bardzo wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, którego bazą jest kasza gryczana. Ciekawe
Bernika - moj kulinarny pamietnikJajka to u nas tradycyjne, niedzielne śniadanko.Królują również podczas Świąt Wielkanocnych, które zbliżają się wielkimi krokami. Z racji tego,że wczoraj odbywała się u nas wielka "produkcja" pisanek do dekoracji, zostało nam sporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut. Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy
Wielki apetytWielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki
Wielki apetytPasta jajeczna idealna na zbliżające się święta Wielkanocne. Dla mnie to powrót do lat dzieciństwa- robiła ją mama, robiła też babcia. Świetnie sprawdza się jako przystawka na świątecznym stole podana z chrupiącym chlebkiem i szczypiorkiem. Banalna i szybka w przygotowaniu. W szczelnie zamkniętym słoiczku można ją przechowywać do 3 dni. Składniki: 2 jajaka ugotowane na twardo 4 łyżeczki
Wielki apetytnaszym domu jajka je się cały rok- nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli nie Masz pomysłu na niedzielne śniadanie a klasyka wychodzi Ci już uszami- polecam. Jajka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, smaczne i zupełnie niecodzienne. Składniki: 20 g sera gorgonzola 4 ugotowane na twardo jaja 1 łyżka majonezu (u mnie jak zawsze Winiary) szczypiorek 2 plastry
Wielki apetytMimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała
Taste TherapyŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym stole. Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca. Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez jego dziecko suchych nasion roślin strączkowych. Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy
IzaGotujemęża, przepyszny. Mokry w środku, jednak trzymający formę, mimo tego, że masy wcale nie są bardzo zwarte. Po prostu trzeba go poczynić i to jak najszybciej. Proponuję tegoroczne święta wielkanocne, pasuje idealnie. Potrzebujemy: BISZKOPT: 5 dużych jaj pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja razem z cukrem
MamaOskarkaPamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian! Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię
W kuchni bez szafekpodróżować. Jeśli będziecie w okolicach czeskiej granicy, to zapraszam Was na dobre jedzenie za niewielkie pieniądze :) Dobra atmosferę dostaniecie gratis ;) Będąc na Dolnym Śląsku podczas świąt wielkanocnych, mieliśmy okazję odwiedzić restaurację "U Bartošů" w czeskich Otovicach . Zaprosił nas tam Konrad z bloga Konrad Gotuje . Pojechaliśmy w porze późnego obiadu, bardzo głodni i zmęczeni po całym dniu
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada , w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka
Mama GotujeKorzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej
Mama GotujeZbliżają się święta Wielkanocne i czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe
Mama Gotuje