Tradycyjnie przynajmniej większość z nas w Święta Wielkanocne przygotowuje żurek. Część z nas posiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam iż kiedyś także bazowałam na zakwasie kupionym w sklepie. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z wypiekaniem chleba na zakwasie, a trwa to już ponad 3 lata, nie kupuję już żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego
Smaczne Zdroweśmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało
Smakołyki BerenikiDziś kilka zdjęć zrobionych na święta oraz przypomnienie potraw Wielkanocnych :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldOstatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu trochę pusto...Jednak wracam do Was i przynoszę nowe przepisy! :) Zacznę od tych Wielkanocnych, bo święta coraz bliżej! Jako pierwszy tegoroczny Wielkanocny przepis prezentuję bezglutenową babkę w wersji cytrynowej. Bardzo aromatyczna i smaczna! Aby dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym
chili & sugarktóra z jednej strony wydaje się pospolita i codzienna, a z drugiej świąteczna. Czy zauważyliście, że pojawia się na zdecydowanej większości świątecznych stołów? Zarówno bożonarodzeniowych jak i wielkanocnych. Wielkanoc to święta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje(...)makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek świąteczny. Podlinkowałam go do zbioru przepisów, które wykorzystuję do przygotowania świąt. Są tam nie tylko przepisy typowo wielkanocne. Zerknijcie, może coś przyda się Wam podczas przygotowywania świąt. Powyższy przepis pojawił się również w trzecim numerze magazynu "Życie ze smakiem" . W nim również znajdziecie sporo
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny żurek na codzień i od święta Żur Wielkanocny SKŁADNIKI: biała kiełbasa -4 porcje grzybek suszony -1 szt cebula mała -1 szt żur -2 szkl sól czosnkowa sól pieprz chrzan tarty -1,5 łyżki majeranek śmietana -140 ml jajka -2 szt ugotowane na twardo woda -2 szkl PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem
Kuchnia DanusiŚwięta tuż tuż! A jak wiadomo nie ma świąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone
DefinicjaSmakuZa tydzień są już święta , wow szybko zleciało. Jeżeli już mow a o W ielkanocy to przychodzą mi na myśl jajka faszerowane! W tym
Ana Mari's worldZa tydzień są już święta , wow szybko zleciało. Jeżeli już mow a o W ielkanocy to przychodzą mi na myśl jajka faszerowane! W tym
Ana Mari's worldkroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej nad jego przygotowaniem, daję Tobie moje słowo, że jest wart grzechu. Pasztet polecam również na nadchodzące Święta, na wielkanocny stół będzie jak znalazł! PS. Dzięki dziewczyny za przekazanie tego świetnego przepisu światu. :) Składniki: 2 duże selery 250 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez
Food SquareDziś kolejna propozycja, która przyda się na Wielkanoc. Przepis na sos tatarski, który robimy każdego roku w naszym domu. :) Znalazł sobie wiele zastosowań - można jeść go
Garniec MagalieŚwięta, święta i po świętach... ;) Ale wszystkich wielkanocnych przepisów nie zdążyłam opublikować więc muszę "pomęczyć" Was nimi teraz, chociaż wiem, że wszyscy pewnie mają już dość świąt i nie prędko z powrotem wrócą do kuchni żeby coś upichcić ;) A może jednak? Może na niedziele upieczecie babkę marmurkową? Kto powiedział, że babki piecze się tylko
chili & sugarmojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane(...)ziemniaki działają tak jak polepszacze dodawane w cukierniach. 6. Ponadto ciasto drożdżowe, gdy jeszcze nie całkiem wystygnie (jest letnie), wkładam w torebki plastikowej i tak je przechowuję do świąt – wtedy nie wysycha. Gdyby torebka zrobi się wilgotna (ciasto zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż ciasto może rozmięknąć. Smacznego! Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba
moj przepis na