Już tylko kilka dni do świąt wielkanocnych. Przypominam więc, że trzeba zaplanować menu, przygotować jakieś pisanki albo np. zielanki czy inne jajeczka no i oczywiście posiać rzeżuchę jeśli ktoś tego nie zrobił wcześniej - w ciepłym miejscu może zdąży jeszcze wyrosnąć :) A zbiór moich kulinarnych propozycji na święta znajdziecie w zakładce Wielkanoc
Smaczna Pyzawiem jak Wy ale dla mnie święta Wielkanocne nie istnieją bez jajek w przeróżnej postaci. Najczęściej są to właśnie jajka faszerowane pieczarkami i one smakują każdemu. Nie mniej jednak znam wiele innych wariacji, równie pysznych, które oczarują niejedną osobę. Jednak te jejka są przepyszne! Warto wypróbować ten właśnie przepis w Święta. Składniki: 6 jaj 250 gram
Mango Papajamazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście lekko gorzkawa, jak to bywa z pomarańczową konfiturą, ale w połączeniu z gorzką czekoladą, smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i ciepłych świąt Wielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu jajko 2 żółtka 5 łyżek zimnej wody Masło posiekać z mąką, dodać miód, jajka i wodę
Przepysznik - BLW i nie tylkominuty, jeśli przegapicie będzie wiórowata i nie smaczna . To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga .... Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleczna polewa: 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka
Wanilia i KardamonKochani! Z okazji świąt Wielkanocnych pragnę Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Aby niosły ze sobą szczęście, zdrowie i pogodę ducha. By były okazją do spotkań w najbliższym gronie i wspólnych rozmów. A także chwilą odpoczynku i refleksji. Aby zajączek nie zapomniał też o tych dużych dzieciach a jajeczko smakowało wyjątkowo :) Wesołych Świąt! :) życzy Magda
My simple kitchenmojej mamy, ona zaś od swojej mamy, a jej mama od swojej mamy, a ona z kolei... I tak dalej... Jak byłem dzieckiem to na każde święta (wielkanocne i jakiekolwiek inne również) jeździliśmy do babci. Spotykała się tam cała nasza rodzina. Nie wyobrażałem sobie wówczas Wielkanocy bez tego właśnie chleba. Zawsze obserwowałem babcię jak go robiła, potem kilka
Marder&Marder Manufactureprzygotować coś na tą okazję! Mimo iż pogoda za oknem bardziej zimowa niż wiosenna, to liczę na to, że tym przepisem wprowadzę odrobinkę słońca :) Z czym kojarzą się święta wielkanocne? Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe. Składniki
Taste TherapyCoraz więcej przepisów wpasowujących się w Święta Wielkanocne. Ja dzisiaj wam również chciałabym przedstawić moją kolejną propozycję, którą są miseczki chlebowe na kefirze. Już raz piekłam miseczki chlebowe, ale te wydają mi się lepsze. Utrzymują świeżość długo, smak chleba jest taki lekki, a skórka chrupiąca. Miseczki chlebowe można upiec wcześniej i przechowywać zamrożone. Można upiec je kilka(...)samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Składniki: - 700 g mąki pszennej typ 750; - 390 ml kefiru; - 160 ml wody; - 40 g drożdży; - 2 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka
dom-agi.plpoczątku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta Wielkanocne przepełnione były pokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! :) Składniki na kruche
Be Fit Be StrongWielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne, więc po czterdziestu postnych dniach warto przygotować jakieś danie mięsne. Najlepiej będzie jeśli na Waszym stole zagości coś, co będzie ciekawą alternatywą dla smakujących jednakowo wędlin, których macie za pewne dosyć na co dzień. To danie niezwykle proste do wykonania, więc dajcie się skusić. Składniki : 2kg chudego surowego boczku
zobacz ich smakŻurek. Ogólnie za nim nie przepadam, praktycznie mógłby dla mnie nie istnieć. Są jednak dwa takie momenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas
Zawsze głodna!Żurek, to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Na terenie Polski serwowana jest tradycyjnie podczas Świąt Wielkanocnych. Jest specjalnością regionalnej kuchni polskiej. Każdy z regionów ma własne, różnorodne przepisy na żurek. Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i gdy spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku
Przepisy na domowy ser i chlebpodane jajka zawsze będę nam smakować, nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych :) Składniki : jajka gotowane makrela wędzona majonez szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować, obrać, wyjąć delikatnie żółtka Makrelę obrać
Proste PotrawyMazurki to ponoć nieodłączny element Świąt Wielkanocnych! Ja postanowiłam je zrobić w wersji mini. Wyszły smaczne .... Składniki; 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone
Radość kipiąca uśmiechem.