na likier - 500 przepisów (strona:19/34)

Wuzetka 399

śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym) Wuzetka - Sposób przygotowania:Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Ajerkoniak 165

Najlepszy i najsmaczniejszy domowej roboty likier o nazwie AjerkoniakAjerkoniak SKŁADNIKI:żółtka 6 sztcukier 250 gcukier waniliowy 1 torebka małamleko skondensowane 0,5 puszkispirytus-0,5 szklPRZYGOTOWANIE:Żółtka, cukier, mleko skondensowane, cukier waniliowy zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać po trochu spirytus. Można pić następnego dnia, ale czym dłużej stoi tym jest lepszy

Kuchnia Danusi
Domowy Baileys, troszkę wzmocniony 194

Miałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys. Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys

Gotuj z Misiem
Szampan z soku brzozy 222

czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy z działki. Daruję sobie też gęsie piórko;) Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu napojów wyskokowych. Jedynie likier udało mi się zrobić. Jakie Wy macie doświadczenia z sokiem z brzozy

AZgotuj!
Likier cytrynowy z mlekiem. 114

szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne  miejsce na 2 miesiące.  Zawartość słoja często wstrząsaj. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia

Przepisy i porady kulinarne
Alkohole i napoje 205

Shot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa

Ala piecze i gotuje
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 193

zmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM 147

dołu. Grillować przez 15 minut na MEDIUM lub aż miąższ będzie rozgrzany wewnątrz. W małej misce wymieszać pozostałe składniki i polewać nimi ananasa co 5 minut. Grand Marnier to likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40%. GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM is a post from: naRuszcie.pl The post GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Sernik z musem czekoladowym 166

temperaturze 150 ºC przez  około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można  schłodzić.  mus czekoladowy: 200 g mlecznej czekolady  1 łyżka likieru kawowego ( ja nie  użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru  100 ml śmietany kremówki

Cukier&Puder
Biały Rosjanin 271

tańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka z polewą z kukułek 240

Przepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego)Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min.Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić

happycreatiff.blogspot.com
Zabaglione 252

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik w szklance 153

Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się.Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort migdałowy 166

mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 2 łyżki cukru pudrudodatkowo* barwniki spożywcze* cukierki perełki* likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem

Mix smaku
Rolada tiramisu 211

mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie

Mix smaku
Kluski z makiem 142

makaron szerokie wstążki lub domowySposób wykonaniaMak sparzyć, następnie zmielić 3 razy.Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem, a w nim garnek

Mix smaku
Tort z M&Msami 179

łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna)150g śmietanki kremówkiOdrobina masła2 opakowania M&MsówWafelki czekoladowePiekarnik rozgrzać

Kulinarna rozmowa
Cupcakes 147

chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym.Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej.Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne!Smacznego

Kulinarna rozmowa
Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej 233

jajka całe1 i pół szklanki cukru2 szklanki mąki tortowej1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakaopół szklanki oleju1 łyżka proszka do pieczeniaszczypta soliszklanka ciepłej wodykilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta:4 łyżki mlekapół szklanki  czekolady w proszku lub nesquik kakao1 łyżka masłaszklanka cukruPrzygotowanie: Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól

Smaki Brazylii
Whiskey z rumem i sokiem pomarańczowym 135

Dzisiaj propozycja kolejnego drinka na Sylwestrową imprezę.SKŁADNIKI20 mililitrów rum brązowy, 20 mililitrów whiskey, 2 łyżki lodu  20 mililitrów likieru bananowego, 80 mililitrów soku pomarańczowego WYKONANIELód dodać do wysokiego naczynia  o pojemności 150 mililitrów. Zalać płynami wymieszanymi w shakerze. Można od razu podawaćSMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 249

podane, odpowiednio przyrządzone i wyglądały niezwykle apetycznie, ale w pozytywnym odbiorze przeszkadzała ich „bylejakość” w smaku.Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić

karmelowy
KORA ORZECHOWA 227

mąki pszennej250 g miękkiej margaryny "Kasia"Dodatkowo:brzoskwinie z puszki o pojemności 820g15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Makowe święta, czyli... 219

migdałów (u mnie pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów)200 g dobrej jakości masła200 ml tłustego mleka1 szklanka miodu2 łyżki rumu lub wódki lub brandy2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowegoWszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem oraz mlekiem

Ratunku obiad
Lody limonkowe z wiśniami 207

skórka otarta z limonek ( 4 sztuki)350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)200 ml mleka2 - 3  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki cytrynowego likieru lub wódkiok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałkiPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąLimonki sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć

Stare Gary
Muffiny cassis z różanym pudrem 204

czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru

SzczyptaSmaQ
Lody z mango 108

mango. Bardzo delikatne w smaku i mocno kremowe.Polecam!Skladniki:1 owoc mango ( u mnie 250 g purre)200 g smietanki kremowki1 lyzka soku z limonki3 lyzki cukru pudru1 lyzka likieru pomaranczowegoWykonanie:Mango obrac.Odzielony miazsz,przetarty przez sitko razem z cukrem pudrem zblendowac na gladka mase.Polaczyc puree z mango ze smietanka,sokiem z limonki i likierem.Przed umieszczeniem masy w maszynce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser jogurtowo-kokosowy z melonem i arbuzem 194

lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona Gala i CantalupaWykonanie:Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia  miksera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 161

upieczonej wczesniej w piekarniku)140 ml mleka50 g masla60-70 g cukru1 jajko1/2 lyzeczki soli1 paczuszka suchych drozdzySkladniki na mase orzechowa:120g mielonych orzechow laskowych2-3 lyzki mleka2 lyzki likieru Ameretto2 lyzki miodu lub cukru pudruDoadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mlekaWykonanie:Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i  pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc kawalki dyni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Majeranek-suszenie ziol na zimowe zapasy 121

wszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas.Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy).To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze.Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory,a nawet oczu (np.zapalenie spojowek),wlacznie z tymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 142

ziol prowansalskich.Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom. U P R A W AW polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn jest niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja co prawda ,iz mozna go chodowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy 3D 180

make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym jajku.Mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Na koncu wmieszac do masy serowej likier kokosowymase serowa wylozyc na podpieczony spod i piec w 160°C 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec 1 godzinew miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki w puszce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 149

mielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem:  1 paczuszka platkow zelatyny-10 g375 ml soku z pomaranczy100 g drobnego cukru400-500 ml smietany kremowki5 lyzek likieru pomaranczowego  Polewa pomaranczowa-Tortenguss250 ml soku z pomaranczy2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik W-Z z kremem serowym 133

obręcz i studzić na kratcewykonać krem z przepisu tutajprzygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej  herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem  i równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka czekoladowa 157

żółtka i białka)1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnejduża szczypta soli1 łyżeczka sody100 g gorzkiej czekoladyPolewa100 g gorzkiej czekolady1 łyżka cukru pudru3 łyżki mlekaszczypta soli(2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste

UgotujmyTo.pl
Lody kawowe 178

puszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g80-100 ml mocnego naparu z kawy (można dodać 1-2 łyżki spirytusu lub użyć 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego)Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Smacznego Post

UgotujmyTo.pl
Tiramisu 180

Składniki:400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypaniaZaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać

Świat Ciasta
Pani Walewska - Pychotka 241

porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto  Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się

Świat Ciasta
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 221

moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder 1,5 - 2 szklanki,/Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom

Wypisz Wymaluj
Tort Makowy Ajerkoniakowy 291

Jeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu

Słodka Strona
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 129

konfitury wiśniowejok. 330 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudufix do śmietanysłoik wisienek koktajlowychok. 50 g tartej gorzkiej czekolady*w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowymMini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania:Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić

Słodka Strona
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 169

ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki kremówki2 tabliczki czekoladyłyżka likieru malibuok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego)ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie)Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Słodka Strona
Boże Narodzenie - galeria 922

BrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz

Ala piecze i gotuje
Piekę w weekend 147

wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha!Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre.Składniki:160 g masła2 jajkakilka łyżek mleka180 g gorzkiej czekolady1 i 1/4 szklanki cukru1 łyżka kawy granulowanej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli1,5 szklanki

NA MOIM TALERZU
Tort tiramisu 161

rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić. Dodać do masy waz z cukrem pudrem. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.Do nasączenia:150 ml dobrego espresso1/4 łyżeczki kardamonu100 ml amaretto (lub innego likieru)Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem.Do posypania i dekoracji:kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie

Food Square
Truskawkowe tiramisu 388

Składniki:200 g biszkoptów "kocie języczki"250 g serka mascarpone3 jajka3 łyżki cukrukakao150 g truskawek +kilka do dekoracji50 ml likieru AdvocaatPrzygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy w musie i układamy

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 164

szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop:- sok z 1 pomarańczy- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka likieru pomarańczowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Trufle razy dwa 171

muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny deser na niedzielę 182

żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wodymus czekoladowy:75 g białej czekolady2 jajka2 łyżki cukru1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wody100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka likieru AmarettoŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować na średnim ogniu, aż żurawina

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 122

dodać na przykład wanilię. Świeże owoce z takim deserem z pewnością skomponowałyby się znakomicie - ja akurat niczego w domu nie miałam...Deser podałam w kieliszkach, które kupiłam kiedyś z likierem - szalenie mi się podobają, bo się bujają, a mimo wszystko nic się z nich nie wylewa. Urocze są! Taka deserowa porcja jest w sam raz - człowiek się nie zasłodzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ćwiczenia w rolowaniu 138

przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Smacznego!Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 165

ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 174

oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 139

wałeczki nadzieniem do zewnątrz, włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorbet z czerwonych pomarańczy 164

zagotować syrop, ostudzić.Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Męskie lody - kawa z whisky 149

wypić, wymieszaliśmy wszystko z kremówką, i zaczęliśmy się zastanawiać... Mikstura smakowała dobrze, ale czegoś jej brakowało. Tylko czego...?Alkoholu, rzecz jasna! Pytam więc, czy mają w domu jakiś likier kawowy, albo waniliowy, albo może rum...? Nic z tych rzeczy. Tato jednak zaoferował whisky. Whisky...? Nieco się wahałam, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Jednak cała trójca, czyli Tato, Młoda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 170

Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu.Smacznego!Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru z czarnych porzeczek, jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Z pewnością uszlachetni to smak i sprawi, że makaroniki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Ja chciałam tak zrobić, ale najzwyczajniej w świecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 183

mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta.Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja. Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta Limoncello z persymoną 203

Składniki:Ciasto125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie

SzczyptaSmaQ
Domowy marcepan 177

lodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów.SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut- migdały 125g - cukier puder 125g- olejek migdałowy 1 łyżeczka - woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30mlSPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze  skórki - wrzucamy je do blendera

Basia w kuchni
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 179

mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch

Mała Cukierenka
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 340

mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch

Mała Cukierenka
Sernik prawie Wiedeński 177

godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady

Eat Shrimps
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 148

wytrawnego wina1 szklanka wody3/4 szklanki cukru3 łyżki miodu3 gwiazdki anyżu4 ziarenka czarnego pieprzuMasa migdałowa:100 g masła100 g zmielonych migdałów1/2 szklana cukru pudru2 łyżki mąki tortowej1 jajko2 żółtka2 łyżki likieru o smaku amarettoPrzygotowanie:Kruche ciasto:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo

Oryginalny smak
Tort Marcello 684

górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pysznySmacznego

charlotte gotuje
APEROL ORANGE 209

Aperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być składnikiem orzeźwiającego drinka o nazwie Aperol Spritz. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego drinka i nie trzeba trzymać się ściśle oryginalnego przepisu, który zawiera: 2 x Aperol3 do 4 x Prosecco (włoskie wino musujące

Walijskie Pichcenie
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 167

rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy

Malinowe Pocałunki
Tiramisu made by MP. 306

efekt naprawdę jest spektakularny.  Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie:Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm  papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy.Zimną kawę

Malinowe Pocałunki
Malinówka 155

Zimno, szaro, mokro...Na rozgrzewkę proponuję malinówkę. Typowo babski likier  A ja dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia...Składniki:1 kg malin,0.5 kg cukru,1 litr wódki.Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy

Anioły w kuchni
Koktajl miętowy 205

Kolorowe i orzeźwiające idealne na karnawałowe imprezy... Dzisiaj Anioły proponują Wam koktajl miętowy:)Składniki;30 ml soku jabłkowego,150 ml wody gazowanej,50 ml likieru miętowego, /jeżeli nie macie to użyjcie 3 krople olejku miętowego/,2 łyżki cukru trzcinowego,lód / u nas tym razem bez/,świeża mięta do dekoracji,Wykonanie;Schładzamy wszystkie składniki. Mieszamy składniki i ponownie do lodówki

Anioły w kuchni
Makowiec z bakaliami 184

Wszystkiego  najlepszego!!! Składniki: 500 g suchego maku 1 litr mleka 0,5 szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie:Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym

Anioły w kuchni
Wiśnie z kokosem 220

Starym Sączu;) Dzisiaj dalej na tapecie wiśnie...tym razem z kokosem;)Składaniki; 1 kg wydrylowanych wisni, 7 dkg wiórków kokosowych, 1 kg cukru żelującego 1:1, 50 ml likieru kokosowego, Po kokos zapraszam do SKWORCUWykonanie;Wydrylowane wisnie zasypujemy wiórkami oraz cukrem żelującym. Odstawimy na 4 godziny.Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likir dodajemy pod koniec gotowania.Przekładamy do słoiczkow

Anioły w kuchni
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 157

Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste. Wbij całe jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj migdały, likier i wymieszaj przy pomocy łyżki. Wstaw do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Owoce pokrój na plasterki i włóż do miski. Dodaj mąkę, cukier i sól i wymieszaj. Wyjmij ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Tiramisu. 224

Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z figami i gruszką. 174

mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze

Kulinarny karnet Christophera
Kurtosze 463

kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to  kawałki  ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy nie lubią cukru może być wersja wytrawna. Możemy zastosować gruboziarnistą sól morską, szynkę ,oliwki, pistacje ,zioła itp. Kurtosze są miękkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 177

głównym jak również deserem.   Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek  Po rodzynki i wanilię zajrzyjcie do  www.owocowyraj.eu Wykonanie ;Mleko nastawiamy do gotowania z: plastrami z całej cytryny, (obieramy

Apetyczna babeczka
Oczy Carycy 358

mleka 1 cukier wanilinowy  25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka okrągłych biszkoptów 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawywiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie

Apetyczna babeczka
Nalewka porzeczkowa 126

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Porzeczki

Aga w kuchni
Rafaello - pralinki 136

Ostatnio robiłam likier malibu i został mi cały słoiczek nasączonych alkoholem wiórek kokosowych. Wykorzystałam je do zrobienia rafaello.Składniki: 200 g białej czekolady, 50 ml kremówki, 30 g masła, migdały, 30 g wiórków kokosowych nasączonych alkoholem+ wiórki do obtoczenia Przygotowanie:    Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 sekund. Po tym czasie zdejmujemy z migdałów skórki. Kremówkę przelewamy do rondelka

Aga w kuchni
Sernik na zimno tiramisu 3514

się z kartonem. Składniki 500 g serka mascarpone 4 żółtka szklanka cukru pudru 300 g biszkoptów 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 150 ml mocnej kawy 100 ml likieru amaretto kakao do posypania dodatkowo: pudełko po chusteczkach zszywacz papier do pieczenia nożyczki kawałek sznurka   Przygotowanie   1. Z pudełka po chusteczkach odciąć górny karton. Dokładnie wymierzyć kawałki papieru

zjem to blog kulinarny
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 198

jajka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  150g białej czekolady,  300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone),  5 łyżek ajerkoniaku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić

Z miłości do słodkości
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1529

TIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  odrobina wrzątku  ciemne kakao do posypania krem kasztanowy w tubce Zalewam kawę odrobiną wrzątku, a gdy wystygni, dodaję alkohol. Namaczam biszkopty i układam

W kuchni Karmel-itki
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 145

czekoladowy tort, chyba  najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D  Po za niespodzianką dla kubków smakowych trzeba było  wymyślić jakąś dekorację żeby nasycić również inne zmysły:) Efekt dekoracyjny możecie ocenić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka czekoladowo pomarańczowa 121

wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy.  Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 207

warto przywieźć kilka butelek z Grecji (dosłownie kilka, bo sprzedają ją np. w 0,5 l. butelkach jak piwo).Syropy cynamonowy (Kanelada) lub migdałowy (Soumada)Myląco zwane przez miejscowych "likierami" (liqueur), bezalkoholowe syropy podaje się po rozcieńczeniu z wodą. To taka grecka wersja naszych syropów owocowych. Migdały i cynamon to prawdziwie greckie smaki - migdały są składnikiem wielu greckich słodkości

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 145

sklepie, w kolorowych, ozdobnych pudełkach i stanowi częsty podarunek świąteczny dla pracowników we Włoszech. Myślę, że żaden Włoch nie wyobraża sobie bez niego Świąt.Sambuca i inne anyżowe likiery, jak również espresso, to napoje często podawane razem z deserami, doskonale przełamujące ich obezwładniająca słodycz. Święto Trzech Króli – La Festa dell’Epifania Bardzo ważnym we Włoszech dniem jest Święto Trzech Króli

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 184

owoc suszonykorona ze złotego papieruPrzygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 162

już prawdziwa coca.Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej, jednak postanowiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Kogiel lub kogel 151

porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów

prawdziwe jedzenie
Blok na blogu :) 314

keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy masę. Wkładamy do lodówki na noc, żeby dobrze stężało. Gotowe! :) Można dodać orzechy i w wersji dla dorosłych można dodać troszkę jakiegoś likieru

Olikowa kuchnia
Współpraca z firmą Skworcu 179

marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych skomponowana w taki sposób, aby wydobyć z wołowiny

Słodkości i nie tylko
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 195

carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy Z miłości do słodkości Krówka Z pierniczona kawa

Moje domowe kucharzenie
Schabowy ..ciut inaczej 240

nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.•    Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:•    Lubczyk ma działanie moczopędne.•    Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.•    Lubczyk jest stosowany

Moje domowe kucharzenie
Mufinki waniliowe 187

Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;•    Jest dodawana do potraw z białego sera;•    Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano;•    W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z parówką 157

nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.•    Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:•    Lubczyk ma działanie moczopędne.•    Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.•    Lubczyk jest stosowany

Moje domowe kucharzenie
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 204

masła  1 jajko  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  Na warstwę morelową: 250 g suszonych moreli KRESTO  70 ml gorącej wody  30 ml likieru cointreau  15 g cukru  2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak  Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka  90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back

Moje domowe kucharzenie
Pani Walewska 247

łyżki mąki ziemniaczanej ·         2 żółtka ·         łyżka likieru amaretto ·         pół łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: ·         ½  słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Mania Gotowania
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe 165

jajka ·         100 ml oleju ·         2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki ·         skórka z połowy pomarańczy Dodatkowo: ·         Lukier ·         Skórka pomarańczowa

Mania Gotowania
Bajaderka light 181

szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao

Mania Gotowania
Outrigger- cocktail 179

pewnym momencie myślimy że to prawie soczek, by po chwili stwierdzić że szumi nam w głowie :) Polecam Składniki na 2 drinki:120 ml rumu30 ml triple sec30 ml morelowego likieru lub brandy60 ml soku cytrynowego1 limetki1 szkl lodu Wykonanie:Lód, rum, triple sec, morelowa brandy. sok cytrynowy - miksujemy do całkowitego połączenia.Nalewamy do drinkówek.  Wyciskamy sok z limetki

Smaki Edyty
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 142

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Kostka Wiśniowa 532

całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę

Czerwona Porzeczka