na likier - 500 przepisów (strona:21/34)

Torcik W-Z z kremem serowym 133

obręcz i studzić na kratcewykonać krem z przepisu tutajprzygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej  herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem  i równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka czekoladowa 157

żółtka i białka)1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnejduża szczypta soli1 łyżeczka sody100 g gorzkiej czekoladyPolewa100 g gorzkiej czekolady1 łyżka cukru pudru3 łyżki mlekaszczypta soli(2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste

UgotujmyTo.pl
Lody kawowe 178

puszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g80-100 ml mocnego naparu z kawy (można dodać 1-2 łyżki spirytusu lub użyć 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego)Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Smacznego Post

UgotujmyTo.pl
Tiramisu 180

Składniki:400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypaniaZaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać

Świat Ciasta
Pani Walewska - Pychotka 241

porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto  Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się

Świat Ciasta
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 221

moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder 1,5 - 2 szklanki,/Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom

Wypisz Wymaluj
Tort Makowy Ajerkoniakowy 291

Jeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu

Słodka Strona
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 130

konfitury wiśniowejok. 330 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudufix do śmietanysłoik wisienek koktajlowychok. 50 g tartej gorzkiej czekolady*w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowymMini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania:Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić

Słodka Strona
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 169

ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki kremówki2 tabliczki czekoladyłyżka likieru malibuok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego)ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie)Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Słodka Strona
Boże Narodzenie - galeria 922

BrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz

Ala piecze i gotuje
Piekę w weekend 147

wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha!Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre.Składniki:160 g masła2 jajkakilka łyżek mleka180 g gorzkiej czekolady1 i 1/4 szklanki cukru1 łyżka kawy granulowanej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli1,5 szklanki

NA MOIM TALERZU
Tort tiramisu 161

rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić. Dodać do masy waz z cukrem pudrem. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.Do nasączenia:150 ml dobrego espresso1/4 łyżeczki kardamonu100 ml amaretto (lub innego likieru)Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem.Do posypania i dekoracji:kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie

Food Square
Truskawkowe tiramisu 388

Składniki:200 g biszkoptów "kocie języczki"250 g serka mascarpone3 jajka3 łyżki cukrukakao150 g truskawek +kilka do dekoracji50 ml likieru AdvocaatPrzygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy w musie i układamy

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 164

szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop:- sok z 1 pomarańczy- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka likieru pomarańczowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Trufle razy dwa 171

muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze