Proste, słodzone bananem, idealne na weekendowe śniadanie. O czym mowa? O bananowych gofrach. Będąc na diecie dużym problemem jest brak smakołyków, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Na szczęście mam dla Was przepis na zdrowsze, ale wcale nie gorsze gofry. Wystarczą drobne modyfikacje aby pozwolić sobie na takie pysznie słodkie śniadanie. Artykuł Gofry bananowe pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food BrunetkiJedliście kiedyś gofry wytrawne? Te są pyszne... Bo to GOFRY a'la PIZZA 🍕😋 Dwoma najadłam się po same uszy (a to naprawdę bardzo rzadko się zdarza). Sycące, dobre i aromatyczne. Pizza dobra jest o każdej porze dnia i w każdej formie. Składniki na ok. 6 "sytych" gofrów: 200g mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)oliwą i kefirem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, szynkę i na pół oliwki. Wrzucamy do reszty składników. Dodajemy delikatnie ubite białka. Przekładamy masę do gofrownicę. Pieczemy do momentu, aż gofry przestaną parować i będą zarumienione
Czarnawisienkakolejny pomysł na fantastyczne gofry ! Tym razem znów na ostro, ale z innymi niż poprzednim razem dodatkami. Tym razem postawiłam na ziołowe dodatki i ulubione zielone pesto postanowiłam dodać również do gofrów – zarówno do środa, jaki na zewnątrz. Dodatek tak lubianego przeze mnie czosnku, orzeszków pinii, świeżej bazylii, sera, dobrej oliwy i aromatycznych przypraw spraw, że gofry zachwyciły swoim(...)pini oraz starty Ser Gouda – dalej siekamy ( ma być bardzo drobno, ale nie papka, jaka powstaje podczas mielenia ). Przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą, mieszamy. GOFRY: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz połowę przygotowanego wcześniej pesto – mieszamy. Pieczemy w maksymalnie nagrzanej gofrownicy na rumiano. Podajemy na gorąco
Ostra na SłodkoZwyciężczynią pierwszego konkursu na fit dania czytelników bloga „Jemy i nie tyjemy” została Pani Katarzyna Jechowska wraz ze swoim przepisem na ZDROWE GOFRY OWSIANO-PSZENNE. ZDROWE GOFRY OWSIANO-PSZENNE: Składniki: 2 szklanki płatków owsianych ¼ szklanki dowolnych orzechów garść ulubionych ziaren u mnie siemię lniane i czarny sezam 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta(...)soli 1 łyżka słodzidła 2 duże jajka Płatki zmielić razem z orzechami na mąkę w blenderze. Należy zmielić je naprawdę bardzo drobno, w innym wypadku gofry się rozpadną. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, lekko ubite jajka oraz pozostałe składniki, mieszamy dokładnie mikserem. Smażymy na oleju kokosowym. Gotowe SMACZNEGO Przepis należy do Pani Katarzyny Jechowskiej. Zachęcam
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiLekkie jak piórko gofry kokosowe, które mnie osobiście zachwyciły nie tylko lekkością, ale i smakiem. Przyznam, że jeszcze nigdy gofry nie wyszły mi tak nieziemsko chrupiące! :) To pyszności, których należy spróbować, bez dwóch zdań. :) Potrzebujemy: 1 puszka śmietanki kokosowej , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 170 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)proszkiem do pieczenia dodajemy wymieszaną śmietankę z cukrami i żółtkami. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na czas dobrego rozgrzania się gofrownicy. Usmażone gofry przykładamy od razu na kratkę w celu odparowania, wtedy są doskonale chrupiące. Gofry są tak pyszne, że wymagają minimum dodatków. :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaGofry wg Michela Roux są obłędne w smaku. Smak gofrów nie tylko zależy od przepisu, ale również od gofrownicy jaką posiadacie. Najlepsze to takie, które mają dużą moc czyli 1000W i więcej. Jeśli nie próbowaliście piec gofrów wg tego przepisu to koniecznie musicie to zrobić. Proponuję przygotować te wspaniałe gofry z podwójnej porcji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możecie
O kuchni z uczuciemkoleżanek. Zasadą nr1 jest nic na siłę bo zazwyczaj efekt jest odwrotny. Nie chcemy też spędzać kilku godzin na przygotowywaniu tych posiłków, więc tak dumałem i dumałem i wymyśliłem GOFRY bezglutenowe , albo jak tu u nas się mówi GOFERY Z DŻEMEREM. Bo kto nie lubi GOFERÓW kilka przepisów na gofry było, z różnych mąk (np. TEN lub TEN ), teraz nadszedł(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy. Resztę składników mieszamy w misce, do których dodajemy ubite białka. I tak przygotowaną masę przelewamy do gofrownicy gdzie czekamy aż nasze gofry bezglutenowe wyrosną i się zarumienią. Nam najbardziej smakują z dżemerem, musem jabłkowym lub gorzką czekoladą. EASY PEASY no i smacznego! Artykuł gofry bezglutenowe mega prosty przepis pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeDieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę to nic więcej nie potrzeba... no z wyjątkiem kawy. Niestety kawa to mój zły nawyk, a raczej uzależnienie. Śmiało możecie sięgać po przepis i przygotować gofry na deser. Porcja na ok 10 gofrów Składniki(...)mleko, olej kokosowy. wszystko ze sobą dobrze mieszamy za pomocą miksera. Na sam koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby ciasto było bardzo puszyste. Gofry smażymy w gofrownicy na złocisty kolor. Smacznego
Niezły MłynekGofry na jogurcie naturalnym Dzisiaj polecam gofry na jogurcie naturalnym Składniki: 3 jajka 80 ml oleju 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 ½ szklanki mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Resztę składników zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę piany(...)delikatnie wymieszać. Łyżką dodać drugą porcję piany i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Piec do zarumienienia. Gotowe można podawać z bitą śmietaną i owocami lub z cukrem pudrem. Artykuł Gofry na jogurcie naturalnym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaCzasami przychodzi nam ochota na coś słodkiego... A do sklepu za daleko, piec ciasta się nie chce, bo trwa to zbył długo... Wtedy z pomocą przychodzą nam gofry! Robi się je bardzo szybko, wszyscy je uwielbiają, a poza tym można do nich dodać prawie wszystko, więc na pewno w domu znajda się do nich jakieś pyszne dodatki. Ja tym razem(...)wykorzystałam bitą śmietanę i ziarenka granata. Pyszności 😍. Kto się skusi? Gofry z bitą śmietaną i granatem Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: bita śmietana ziarenka granata Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy
Kulinarne przygody GatityPyszny, zdrowy pomysł na śniadanie lub deser :) SKŁADNIKI (na 4 kwadratowe gofry - 1 porcja bez dodatków 123 kcal) 100 g płatków owsianych 1 jajko 100 ml mleka (może być roślinne) PRZYGOTOWANIE Płatki miksujemy, dodajemy jajko i mleko. Blendujemy na gładko. Smażymy gofry (natłuszczamy lekko foremkę). Podajemy z ulubionymi owocami i np. syropem klonowym :) Smacznego! 1 porcja
Moje Kuchenne Rewelacjegłośniej sanek i lepienia bałwana. No chyba, że zima nas zaskoczy w tym roku i wreszcie będzie wszędzie pełno śniegu A jak powitać Nowy Rok? Tylko czekoladą i bezglutenowymi goframi dzieciaki w piżamach zajadały się tak, że tylko okruszki po nich zostały, biedni musieli cierpieć bo jak zwykle najpierw zdjęcie Gofry są rewelacyjne , chrupiące i daje sobie rękę uciąć(...)będą smakowały nie tylko dzieciom. A są totalnie zdrowe i bez zbóż. To chyba najlepsze bezglutenowe gofry jakie jadłem. Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego ½ łyżeczki sody ⅓ szklanki mleka kokosowego ( TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko) 2 jajka wanilia ¼ szklanki ksylitolu szczypta soli Przygotowanie: Mąki i sodę mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy, dodajemy
PaleoLifePrzepis na te pyszne, chrupiące gofry znalazłam w Pani domu i przyznam się, że bardzo żałuję że tak długo z nim zwlekałam. Dodatek płatków owsianych sprawił, że to najbardziej chrupiące gofry jakie jadłam mają tylko jedną wadę, za szybko znikają z talerza. Są bardzo syte, szczególnie jeżeli podamy je z homogenizowanym serkiem waniliowym. Tym razem ułożyłam na nie ubitą śmietanę(...)wymieszaną z jagodami i malinami. Gofry owsiane 180 g płatków owsianych 10 dag cukru pudru 4 jajka 4 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag rozpuszczonego masła lub margaryny kilka kropelek olejku migdałowego olej do posmarowania gofrownicy Do miski wsypujemy płatki, wbijamy żółtka, dodajemy masło, cukier, proszek oraz wodę i olejek. Składniki miksujemy przez 5 minut. Białka ubijamy
Pieguskowa KuchniaGofry zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i słodkimi powrotami ze szkoły, po której szło się na gofry z bitą śmietaną, wafle albo rurki z kremem. Gofrownicę mam od pół roku i do tej pory nie było okazji i czasu, by ją wykorzystać. Dopiero moi mali goście mi o niej przypomnieli i potrzeba sprawiła, że gofrownica ujrzała światło dzienne 😋 Składniki(...)dużych gofrów): 5 jajek 5 łyżek wody 100 g cukru 2 krople aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy cytryny 150 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę i wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieGofry leżakujące, gdyż leżakują 12 godzin w lodówce. Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku. Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym! Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne. Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder(...)szalenie popularny w moim domu :)) Przepis na 8 -9 dużych gofrów. 2 szklanki mąki 6 g suchych drożdży instant lub 12 g świeżych (jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie wcześniej zaczyn) 2 jajka 370 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 8 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 łyżki cukru szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą
Piekarz-Kucharz-GarkotłukŚwietny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Gofry z mąki gryczanej i suszonych pomidorów, podane z rukolą i jajkiem sadzonym. Postanowiłam sobie, że będę starała się Wam pokazać i podzielić z Wami przepisami na śniadania, jakie najczęściej robię dla Nas. Są to zazwyczaj bardzo proste i szybkie przepisy, na danie aromatyczne, często chrupiące, z dużą dawką energii i koloru. Być(...)może w ten sposób pokażę, Wam, jak łatwo można przygotować fajne i ciekawe śniadania dla całej rodziny. Mam nadzieję, że Was zainspiruje do poszukiwania pysznych smaków ;-))) SKŁADNIKI: NA WYTRAWNE GOFRY (dla 2 osób) - 1 duże jajko rozmiar L - większa połowa szklanki mleka ( ja używam bez laktozy) - 3 czubate łyżki mąki gryczanej - 2 szczypty soli - 2 płaskie łyżeczki pasty z suszonych
SMYKWKUCHNIPolecam gorąco pyszne gofry! Są zdrowe, bez mąki i cukru. Bardzo dobrze je serwować na śniadanie, gdyż są pożywne! Również sprawdzą się jako deser lub przekąska. Są słodkie same w sobie i można kombinować z dodatkami U mnie dzisiaj zostały podane z domowej roboty dżemem z kiwi. SKŁADNIKI : płatki owsiane – 1 szklanka – 200 g wiórki kokosowe – ¼ szklanki – 50 g mleczko(...)będzie miała konsystencję papki. Gdyby była zbyt zbita wystarczy dodać odrobinę wody lub mleka. Gofrownicę wysmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju i nakładać masę do środka za pomocą łyżki. Wyjąć gofry gdy się ładnie zarumienią
kuchniabellissima.wordpress.comciasta. Rozsiądź się wygodnie i wsłuchaj w ciepłą rozmowę, którą prowadzi nie kto inny, jak niesamowita Phoebe Jude. Belgian Waffles To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie. A konkretnie jest to podcast o tym, jak Amerykanie pokochali te wypieki. W 23 minutowej rozmowie, Dan Pashman znany ze świetnych podcastów o jedzeniu, przeprowadza wywiad z MariePaule Vermersch(...)kobieta jako nastolatka pomagała swoim rodzicom w przy rodzinnym biznesie, którym była sprzedaż gofrów. Tak naprawdę mowa jest o brukselskich gofrach, jednak ze względu na to, że Amerykanie kojarzyli Brukselę bardziej z warzywem, zmieniono ich nazwę na belgijskie. Wsłuchaj się w ciepłą opowieść z francuskim akcentem, w której poznasz na czym polega przygotowanie tych wypieków. Jeżeli zaś, chcesz spróbować brukselskich
Pink Envelopewiatr rozwiewa moje sklejone morską solą włosy, wpychając mi je jednocześnie do ust, a ja borykam się z natrętny owadem, nieustannie usiłującym odebrać mi całą przyjemność jedzenia słodkiego. chrupiącego gofra z bitą śmietaną i malinami - moje dziecięce wspomnienia z wakacji łączą się nierozerwalnie z goframi i zbyt małą bibułkową serwetką, do dziś nie wiem co miała na celu, ale zapewne(...)pieczeniem, nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, ilość uzależniona jest od wielkości maszyny, ja używałam mini gofrownicy, wlewałam więc 1 chochelkę, zamykamy gofrownicę i pieczemy na złoty kolor 6. Gofry podajemy natychmiast, z czasem gofry miękną . oprószamy dowolnymi dodatkami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, można podać ze śmietaną i sezonowymi owocami
Słodki KompromisBezglutenowe gofry samo zdrowie, dużo w nich kokosa :) jest mąka kokosowa, cukier i mleczko, a w sosie pomarańczowym zamiast masła znajdziecie olej kokosowy. Jeśli gluten Wam nie przeszkadza możecie mąkę ryżową zamienić na pszenną. Gofry: 100 g mąki kokosowej House of Asia 100 g mąki ryżowej 400 ml mleka kokosowego House of Asia(...)masa jest zbyt gęsta dodaj kilka łyżek wody. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, przy pomocy łopatki delikatnie połącz z masą. Gofrownicę smaruj płynnym olejem kokosowym, piecz gofry po 3 minuty. Sos pomarańczowy: 4 pomarańcze 50 g oleju kokosowego House of Asia 30 g cukru kokosowego House of Asia Przygotowanie: Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wszystkie obierz
SzczyptaSmaQGofry nie muszą być przesłodzone i niezdrowe. Moja wersja nadaje się nawet na śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie :) 3 łyżki puree z dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy(...)gładką masę. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe smarujemy gęstym mleczkiem kokosowym i podajemy ze świeżymi owocami. Możemy polać syropem klonowym i posypać pudrem truskawkowym. Smacznego :) Artykuł Gofry dyniowo-serowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogChcąc urozmaicić nasz jadłospis. polecam frużelinę truskawkową , którą możemy podać z goframi ( ja nie mam gofrownicy , ale kupiłam je gotowe w naszym markecie Dino ) , naleśnikami z maślanką – zwane „Pancakes”, itp. Na zdjęciach ( gofry) frużelina jest ciepła i jest rozlana , a po zastygnięciu jest bardziej „zwarta ” ! Składniki : 50 dkg truskawek świeżych , 4-6 łyżek cukru(...)przygotowania frużeliny. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do wrzących truskawek (gotujemy tak jak kisiel ) , Zdejmujemy z ognia ! zaraz po tym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i studzimy . Podajemy z goframi , naleśnikami itp. Na zdjęciach ( gofry) frużelina jest ciepła i jest rozlana , a po zastygnięciu jest bardziej „zwarta ” ! SMACZNEGO
Pysznosci Babci Basirany, jakie to są cudnie chrupiące gofry! Chrupią i chrupią! Pysznie kakaowe, z duszonymi brzoskwiniami i posypane wiórkami gorzkiej czekolady! Musicie je spróbować!! KONIECZNIE!!!!!! Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! Pamiętajcie też, że możecie wziąć udział w konkursie Pięknie Podane - czekamy na Wasze stylizacje! Składniki: (15 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao(...)Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone
Plate of Joyzapraszamy na pyszności wprost z naszej rozgrzanej do czerwoności gofrownicy! Jedyne, czego nam potrzeba to prądu i kilku prostych składników z pobliskiego sklepu, by wyczarować na kolację cuda -niewidy 🙂 Gofry to przekąska, którą uwielbiam nie tylko za smak: te niepozorne wafelki […] Artykuł Kolorowe gofry! – przepis na gofry w 3 kolorach pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkazjeść zdrowo, nie musisz codziennie robić owsianki. Wystarczy dodać parę składników, a masz coś innego, jak nie lepszego! Bo kto oprze się, gdy podczas śniadania zapytasz się "Kto chce gofry?" <3 A więc... Do dzieła! Składniki na 3 gofry: 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka(...)mieszamy. Ubijamy jajko. Dodajemy jajko ubite do suchych składników, wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej) oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej lekko olejem. Podajemy "odchudzające" gofry z ulubionymi składnikami. :) Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednak zamkniemy smaki laka w słoiku. Jak za oknem będzie ponuru przygotujmy gofry i będziemy wspominać :) Składniki: 450 g wydrylowanych świeżych wiśni 100 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 ml wody Przygotowanie: Do garnka(...)frużelina po wystygnięciu jeszcze zgęstnieje. Gotową frużelinę przekładamy do czystych i wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dniem. Po wystygnięciu przenosimy nasze słoiczki do spiżarni. Gofry Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukry wanilinowego 2 jajka 1,5 szklanki mleka
Niezły Młynekprostu niczym... jedyne co mnie dziś trzyma w pionie to myśl, że jeszcze tylko cztery dni i czeka mnie mój upragniony urlop... Na poprawę humoru przydały się też gofry z malinami - wypiek w ramach akcji na fb. SKŁADNIKI Gofry: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)nalać trochę ciasta na środek, a po zamknięciu gofrownicy kształt sam się "zrobi"). Pieczemy ok. 3 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce. Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno. Gofry - najlepiej ciepłe - podajemy udekorowane śmietaną i owocami. Razem ze mną gofry piekły: Danuta Bernadetta Bożena Joanna Kasia Kasia Hanna Magdalena
Czary - gary w kuchniteż tak macie? Czasem nachodzi mnie nieoparta ochota, żeby zjeść coś dobrego. Ostatnio prost nie mogłam opędzić się od myśli o gofrach ;) I... oczywiście je zrobiłam. Ale tym razem w o wiele zdrowszej wersji. Aby nie zniweczyć efektów ćwiczeń postawiłam na zdrowe gofry orkiszowe (z dodatkiem mąki żytniej). Wyszły przepyszne. Składniki: 2 jajka 1 1/3 szklanki mleka 1 1/3 szklanki(...)dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę lub olej, mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto. Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą raczej zbyt zdrowe ;) Smacznego
Słodkie okruszkiPyszne gofry na pożywne i zdrowe śniadanie. Bez cukru, bez glutenu, podane z przepysznym mlekiem kokosowym i owocami. Uwielbiają je dorośli i dzieci :) 2 małe upieczone buraki 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody pół puszki schłodzonego mleczka kokosowego miód owoce liofilizowane truskawki Buraki obieramy i miksujemy na gładko. Mieszamy(...)ricottą, kefirem, żółtkami i mąką wymieszaną z sodą. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe podajemy z ubitym mleczkiem kokosowym i świeżymi owocami. Możemy polać miodem i posypać pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Buraczane gofry z ricottą
Mienta blogUwielbiam gofry. Moje skarby też za nimi przepadają. Ostatnio ich klasyczną wersję zastępuję tą o wiele zdrowszą. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk - kukurydzianej i ryżowej. Dzięki temu są one wyjątkowe, smaczne i co najważniejsze zdrowe. Takie gofry idealnie smakują w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu . Polecam Wam takie połączenie. Do tego garść(...)Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem. Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy. Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym sokiem owocowym. Smacznego
Słodkie okruszkiNajlepsze gofry jakie robiłam. Dla mnie - po prostu idealne! Tak jak pokochałam wypieki na maślance, tak samo i gofry z maślanką podbiły moje serce - dzięki niej są lekkie, wspaniale chrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję , która jest równie pyszna jak oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste(...)gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły). Po upieczeniu odparować przez 20-30 sekund w pionie
Kto ugości moich gości?Dziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru miód – samo zdrowie! Gofry są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami(...)polecam! Scroll down for recipe in English Przepyszne gofry pełnoziarniste (4-5 porcje) Składniki: 2 duże jajka 1 ¾ szklanki mleka ¼ szklanki oleju 1 łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ⅛ łyżeczki soli dżem i owoce do podania Przygotowanie: Włącz i rozgrzej gofrownicę. W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko
karmelowyRęka do góry, kto nie lubi gofrów. Ja kocham, ale wcale nie te które można kupić w nadmorskich miejscowościach z polewami, bitą śmietaną czy posypkami. Uwielbiam te domowe, z owocami i cukrem pudrem (no syropem klonowym czy nutellą nie pogardzę). Poniższy przepis jest chyba najszybszym i najłatwiejszym jaki znalazłam i przetestowałam. Wszystkie składniki należy po prostu dokładnie wymieszać trzepaczką(...)mikserem. Gofry wychodzą zawsze pyszne i chrupiące. Czas smażenia/pieczenia gofrów zależy od naszego sprzętu. U mnie to około 7–8 minut na partię ale posiadam gofrownicę niedużej mocy. Musicie tutaj kierować się instrukcją obsługi waszego sprzętu, ale też poziom wypieczenia jaki preferujecie. Nowy post Szybkie i proste gofry pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńcePierwszy weekend i pierwsze w tym roku szkolnym gofry - pełnoziarniste, na jogurcie. W przyszłym tygodniu przyjeżdża do mnie partnerka z wymiany, więc nie wiem czy tu się pojawię. Zobaczymy. Gofry pełnoziarniste na jogurcie podane z cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem Przepis: własny / 6 sztuk - 2-3 porcje / 80 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli) 200 g gęstego jogurtu łyżka cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia jajko olej do gofrownicy Wszystkie składniki wymieszać w misce. Rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i smażyć gofry (około dwie łyżki na gofra) dość długo, tak aby dobrze się przyrumieniły. Podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememPogoda nam ostatnio nie dopisuje dlatego na pocieszenie przedstawiam Wam wytrawne gofry ziemniaczane z serem i szczypiorkiem. To propozycja na idealne i smaczne rozpoczęcie dnia. Takiego gofra chwytacie zamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją. Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak(...)posmarowania gofrownicy Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ziemniaka myjemy i obieramy, blendujemy go lub tarkujemy na małych oczkach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko łączymy na gładką masę. Gofry smażymy, na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy, aż się zarumienią. Smacznego
Niezły MłynekGofry z sosem truskawkowym - czy czujecie już lato? :) Możecie przygotować je tak jak ja z musem z truskawek, bądź dodać bitą śmietanę, ulubioną konfiturę lub po prostu zjeść je z samym cukrem pudrem, do koloru do wyboru. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, ale nawet jeżeli nie wyjdą perfekcyjne to i tak pewnie znikną w mig ;) Składniki na 6 gofrów(...)razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje. 6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto, piec około 3 min ( w zależności od gofrownicy). Studzić na kratce. 7. Gofry oprószyć cukrem pudrem, polać musem truskawkowym, na wierzchu umieścić truskawki i listki mięty. Smacznego
Moja Galeria Smakupieczone gofry jaglane z domowymi powidłami śliwkowymi i prażonymi wiórkami kokosowymi~ Chciało mi się gofrów, a po wcześniejszych ekscesach moja gofrownica niestety nie jest zdolna do współpracy...ale przypomniałam sobie, że kiedyś kupiłam foremkę do pieczonych gofrów właśnie! I użyłam jej może z jeden, dwa razy... Błąd! Mimo, że na gofry trzeba czekać trochę dłużej, to są tak samo pyszne
breakfast of dreamsdyniowe drożdżowe gofry gryczane z syropem z agawy ~ Ostatnio na zakupach zaciekawiła mnie łuska gryczana. Z ciekawości kupiłam. W sumie w gofrach nie było jej bardzo czuć, bo nie dodałam jej tam dużo, ale myślę, że wprowadzę ten produkt do swojego jadłospisu, bo warto - ma bardzo dużo błonnika! Wczorajsze zdjęcia mimo braku słońca wyszły super! Wczoraj parę przerobiłam i będę(...)dniach dodawać na FANPAGE - zapraszam . I w końcu spełniłam moje sny o drożdżowych gofrach :D Nie no, na prawdę już długo miałam na nie ochotę. A wczoraj wieczorem zobaczyłam drożdże w lodówce. Przypadek? Nie sądzę... ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej ~10g łuski gryczanej (w przypadku braku można zastąpić otrębami gryczanymi) ~10g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~jajko ~100g puree
breakfast of dreamsOTRĘBOWE GOFRY przepis własny // 3 gofry - jedna duża porcja ~50g otrębów pszennych (1szkl.) ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~4 rozkuruszone tabl. stewii / dwie łyżki cukru ~czubata łyżeczka mąki (użyłam pszennej razowej) ~jajko ~150ml mleka (ponad pół szkl.) ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Otręby zmielić, np. w młynku do kawy. Po zmieleniu powinno zostać ich ponad pół szklanki. Zmielenie ich zajmuje trochę(...)czasu, więc żeby rano szybciej móc zjeść gofry lepiej zmielić je wieczorem :) W misce wymieszać: otręby, proszek do pieczenia, stewię / cukier i mąkę. W drugiej misce wymieszać: mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać mokre składniki do suchych. Odstawić na około 5 min. Rozgrzać gofrownicę i wylewać porcje ciasta. Piec ok. 7-10 min w zależności od mocy gofrownicy. Przełożyć
chili & sugarjutro rano pobiegać, już od miesięcy planuję, jeśli pogoda będzie mi sprzyjać i zapał nie osłabnie to będę działać!;) a teraz w w końcu podaję przepis na moje poranne gofry Składniki (na 1,5 gofra): 1 jajko 3 łyżki otrębów pszennych 6 łyżek wrzątku 3 łyżki mąki żytniej 1/4 szklanki mleka opcjonalnie stewia lub inne słodzidło do ciasta(...)najpierw zostawiłam gofrownicę otwartą na jakiej 2-3 minuty, bo bałam się że góra się przyklei i dopiero potem zamknęłam, opiekałam, aż nie było oporu przy otwarciu gofrownicy, a gofry się ładnie zrumieniły) gotowe gofry podajemy z tym co lubimy, ja akurat miałam tylko pod ręką serek wiejski, ale muszę przyznać że świetnie pasował razem z miodem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdziś znów gofry ;) ale inne ;) wczoraj spędziłam bardzo, bardzo miły wieczór z jedną z najbardziej pozytywnych i sympatycznych osób jakie poznałam w życiu! ;) dzięki! ;* świętowałam koniec sesji i z tej okazji upiekłam muffinki z kawałkami czekolady i bananami (nie polecam, przepis znalazłam w internecie, miał same pozytywne komentarze, jednak babeczki po wystygnięciu zrobiły się twarde jak głazy;/) oraz kopiec kreta(...)kartonika), który za to wyszedł rewelacyjnie! ;) dawno się tak dobrze nie bawiłam i tyle nie śmiałam ;) Składniki (2,5 gofra;)): 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka serka Emilka 1 łyżeczka proszku do p. 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub innego słodzidła (ciągle
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzapominałam jak pozytywnie wpływa na mnie obecność innych ludzi, beztroska, śmiech, ploty ;) potrzebny był mi taki tydzień, żeby zebrać siły do dalszej pracy (choćby mgr;/) Składniki (3 gofry): 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki żytniej wypieku chleba 1/2 otrębów żytnich firmy Kupiec 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu stewia lub inne słodzidło jako dodatek dałam prażone jabłka(...)biały twarożek z miodem oliwa z oliwek do posmarowanie gofrownicy Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na gofry odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały w tym czasie możemy uprażyć jabłko (kroimy w kostkę, dusimy z niewielką ilością wody, cynamonu i miodu, aż zmiękną) gofrownice rozgrzewamy i smarujemy oliwą z oliwek (pierwszy raz użyłam dopiero co zakupionego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż dawno miałam ochotę na gofry, a że tak samo miałam ochotę na słodki obiad, dodałam dwa do dwóch i na dzisiejszy obiad zjadłam gofry :) Po raz kolejny wykorzystałam odtłuszczoną mąkę migdałową, w którą zaopatrzył mnie sklep Guiltfree ;) Składniki (2 gofry): 1 duże jajko 2 łyżki przemielonych płatków owsianych 2 łyżki odtłuszczonej mąki migdałowej około 0,5 szklanki(...)odstawiamy na około 5 minut w tym czasie rozgrzewamy gofrownice i przecieramy ją olejem wylewamy połowę ciasta (gofrownice zamknęłam dopiero kiedy góra ciasta zaczęła się wypiekać/tężeć) gofry wyciągamy, kiedy gofrownica nie będzie stawiać oporu przy otwarciu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćIdealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z boczkiem, smakują obłędnie i świetnie zastępuje pieczywo. Składniki: 220 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 50 g roztopionego masła 500 ml mleka 100 g startego sera gouda 50 g wędzonego(...)proszek do pieczenia, jajka, masło i mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy ser, boczek, sól z pieprzem i delikatnie mieszamy. Gofrownicę nagrzewamy , niczym nie natłuszczamy ( z gofrów wytopi się ser z boczkiem, co wystarczająco natłuszcza) . Smażymy gofry, aż ładnie się zarumienią z obu stron. Porcja ok 12 dużych gofrów. Smacznego
Niezły MłynekKolejny z przepis na gofry, tym razem w wersji słodkiej, z dodatkiem cynamonu i rumu. Nie jest to może zbyt wydajny przepis, bo wychodzi z niego około 8 gofrów, ale naprawdę są tak pyszne, że warto się pokusić o ich zrobienie z tego przepisu :-) Przepis pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl Składniki(...)gofrów: 250 g mąki pszennej 225 g miękkiego masła 125 g cukru 3 łyżki rumu 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta goździków Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem i rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki
Na słodko lub wytrawniemałe przemeblowanie na blogu i umieścić linki na dodatkowych stronach. Całkiem niedawno znalazłam przepis na tym forum kulinarnym dodany przez cirilla_fiona na wspaniałe gofry. Są to najlepsze gofry jakie dotychczas jadłam. Z podanego przepisu wyszło mi 8 gofrów. Polecam, naprawdę są pyszne. Składniki na 8 gofrów: 1,5 szklanki mleka 3 jajka
Na słodko lub wytrawniewiem jak Wam , ale mi gofry od zawsze kojarzą się z koloniami nad morzem.Jeździłam co lato … i razem ze swoją grupą mieliśmy swoją ulubioną budkę z tymi smakołykami!Dziś mam dla Was przepis na gofry , ale w całkowicie innej postaci!Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy!Z salami , papryką , kukurydzą i ciągnącym serem …W smaku przypominając ulubioną pizzę(...)Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa, ser i salami dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy maxymalnie!( pamiętajmy , że jakośc gofrów w dużym stopniu zależy od jakości gofrownicy! ). Ciasto wylewamy porcjami i smażymy ok. 8-10 minut. Ok. 2 minutki przed końcem smażenia gofrownicę uchylamy na kilka sekund! Przed każdym kolejnym
Ostra na SłodkoNiesamowicie chrupiące gofry … puszyste …. słodkie ….Niejednemu z nas przywodzą na myśl wspomnienia z wakacji nad morzem … upalne lato.Ileż to razy spędzałam kolonie w Łukęcinie , gdzie po obiedzie biegłam do centrum , by tam kopić największego gofra pokrytego mnóstwem bitej śmietany i soczystych owoców.Dziś mam dla Was właśnie takie – chrupiące i puszyste , ale zamiast bitej(...)śmietany i owoców pokrywa je przepyszny krem z kasztanów z dodatkiem wanilii – nowość , którą napewno warto skosztować!Świetnie pasuje nie tylko do gofrów , ale np. naleśników czy też tostów! SKŁADNIKI :* margaryna – 25 g* mąka – 250 g* jogurt – 250 ml* cukier – 2 łyżki* jajka – 2* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta
Ostra na Słodkobywają baaardzo leniwe. Czasami nawet bardziej niż te sobotnie ;) U nas niekiedy wprost zahaczają o obiad. Jeśli możemy już sobie na takie pozwolić, to muszą być konkretne. Gofry na ten przykład. Słodkie. Trójkolorowe. Ostatnio były.I tu zonk! Aparat padł :( Nie poddałam się. Gofrowałam ponownie. Tym razem wytrwanie. Monochromatycznie. Jednak zgodnie z opisem bloga... Pomysł na smarowidło podsunął(...)sprawę trochę ułatwić. Tak sobie wykombinowałam. I jest :) Krewetkowa pasta/masło/smarowidło... Jak zwał, tak zwał. W każdym bądź razie okład w kolorze bladego różu. Do tego ziemniaczane gofry na kefirze, który trzeba było już zjeść. Te, które od zeszłego tygodnia za mną chodziły. Fotki zrobione. ;) Paluchy oblizane...! Attention! Nie jest to jednak propozycja dla śniadaniowych wyścigowców
bastalenaGofry zwykle kojarzą mi się z deserem na słodko. Ale czemu nie spróbować zrobić ich na pikantnie? Te ze szpinakiem Hortex smakują naprawdę wspaniale! I będą kolejnym zdrowym, zielonym akcentem w naszym wiosennym menu. Podane z wędzonym łososiem i jajkiem będą stanowiły eleganckie śniadanie lub lunch we dwoje. Ciasto na gofry: 1 jajko 1/2 szkl mleka 1 szkl mąki(...)wody. Jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone liście szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem. Upiec gofry. Jeszcze ciepłe gofry podawać z łososiem, pomidorkami i fetą. Danie posypać zieleniną. Podać z sokiem Hortex jabłko wiśnia. Przepis bierze udział w akcji
Smakołyki AsiPrawdziwe gofry czekoladowe, a nie tam jakieś podrabiańce z dodatkiem wyłącznie kakao 😂 Banalnie proste do przygotowania, zrobione jedynie z kilku podstawowych składników, które myślę że znajdą się w każdym domu. Bo kto nie ma w domu czekolady? 😅 Jeżeli lubisz gofry i czekoladę to ten przepis jest dla Ciebie. Na pewno Ci zasmakują. Składniki (1 porcja - 2 gofry(...)rozgrzaną gofrownicę i piecz około 6 minut (w zależności od mocy urządzenia). Podałam z owocami i waniliowym jogurtem. Wartości odżywcze dla 1 porcji bez dodatków (2 gofry): energia: 329 kcal białko: 15 g tłuszcze: 16 g węglowodany: 38,1 g błonnik
Zdrowie na języku :PGofry na wytrawnie uwielbiamy tak samo jak te w wersji na słodko. Pomysł na nie wpadł gdy zostało mi kaszy jaglanej z obiadu, wystarczyło ją tylko zmiksować z jajkami i szpinakiem doprawić przyprawą Vegeta Natur upiec gofry i tak powstała ta kanapka na zielono. Przywołujemy wiosnę a co ! To propozycja na zdrowe śniadanie. Tak podane zachęcają(...)takiej dobrze zbilansowanej kanapki, gdzie niczego nie jest za dużo, a jednocześnie niczego nie brakuje. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, gwarantuję, że zjedzą ją nawet dzieci. Składniki na 3 gofry: 1 pełna szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 wiejskie jajka 150 ml mleka Duża garść świeżego szpinaku 2 pełne łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej ½ łyżeczki Vegeta Natur ½ łyżeczki proszku
Wanilia i KardamonZapraszam na smakowite gofry na słodko z dodatkiem marcepanu. Gofry wyszły niezwykle aromatyczne i chrupiące. Gofry marcepanowe są proste w przygotowaniu. Idealne na słodkie śniadanie lub deser. Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka cukru migdałowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml jogurtu naturalnego greckiego 1/2 szkl mleka 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju(...)cukry, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojony marcepan i delikatnie mieszamy łyżką. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy gofry na złoty kolor. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na słodkie gofry dyniowe. Dzięki dyni gofry mają piękny kolor i są delikatne. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Polecam Składniki: 1 szkl puree z dyni 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do miski przekładamy puree z dyni, olej, jajka i mieszamy(...)Następnie dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, Miksujemy, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Rozgrzewamy gofrownicę i wlewamy po 2-3 łyżki ciasta na jednego gofra, zamykamy i pieczemy gofry na złoty kolor. Smacznego Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnemoją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)przechowywać przez zimę, warto dla pewności zapasteryzować frużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego! A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane: Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki
Okiem Blondynki by McBlondiPyszne chrupiące belgijskie gofry z dużą ilością owoców sezonowych. Dla każdego znajdzie się coś innego.Gofry są robione na drożdżach i nie są tak słodkie jak tradycyjne.Są pyszne, i zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. Podałam je z serkiem i śmietaną. Nie są za słodkie, ale jak ktoś lubi takie może dodać więcej cukru.Owoce rekompensują nam słodycz. #mpm #właczgoscinnosc Przepis(...)powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto na gofry: 6 sztuk 140 g mąki pszennej 1 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżeczka cukru z wanilią 50 g masła 1 jajko duże 100 ml mleka 100 ml wody kokosowej olej do smarowania gofrownicy pozostałe: 100 g serka twarogowego 150 ml śmietany
wesoła kuchniaGofry limonkowo-bazyliowe są bardzo proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się na śniadanie, deser czy nawet kolację. Pasują do słodkich i słonych dodatków, więc możemy podawać je na dziesiątki sposobów :) Ja przygotowałam wersję z ricottą, cukrem pudrem i truskawkami oraz z pomidorami i pikantnymi papryczkami. Są pyszne, chrupiące i niebanalnie aromatyczne, polecam! szklanka mąki owsianej bezglutenowej szklanka maślanki jajko(...)cukier puder dodatki słone: pomidory malinowe pikantne papryczki Umyte listki bazylii miksujemy z sokiem z limonki. Jajko rozdzielamy, po czym białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Składniki na gofry mieszamy na gładką masę, dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Gofrownicę natłuszczamy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się
Mienta blogPoznaj mój prosty przepis na gofry , które są idealnie rumiane i chrupiące. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić ciasto na gofry. Te gofry smakują dosłownie jak z budki.. a może lepiej?! To idealny bazowy przepis na gofry, którymi śmiało naje się głodna czteroosobowa rodzina :) Możesz je podać z owocami lub dżemem. Krem śmietanowy też będzie
AniaGotuje.plmoją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)przechowywać przez zimę, warto dla pewności zapasteryzować frużelinę w słoikach. A Wy lubicie czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego! A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane: Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki
Okiem Blondynki by McBlondispecjalne życzenie córki zrobiłam w weekend gofry. Pyszne, szybkie i chrupiące. A bita śmietana i gofry świetnie komponują się z kwaśnym domowym dżemem malinowym. Mój dżem był zrobiony z pulpy owocowej po soku i bardzo dobrze sprawdził się w tych gofrach. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka (białka i żółtka osobno) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zmiksować na gładko w osobnym naczyniu. 3. Białka dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie połączyć. 4. Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty w zależności od mocy naszego sprzętu. Gofry powinny być rumiane. 5. Podawać z ubitą śmietaną oraz dżemem malinowym, można też użyć dowolnych ulubionych dodatków. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa AniGofry!! Kto ich nie lubi ;). To pierwsze goferki na Nastoletnich i zapewniam, że nie ostatnie. Będzie jeszcze przepis podstawowy oraz gofry w wersji zdrowszej (ale to w swoim czasie). Dzisiaj czekoladowe z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Rozejrzyjcie się i do dzieła! Na śniadanie będą doskonałe ;). Przeuroczy miętowy talerzyk w kropki widoczny na zdjęciach jest autorstwa Marty(...)białka ze szczyptą soli. Ubite delikatnie wmieszać do masy szpatułką. Ciasto partiami wylewać na rozgrzaną gofrownicę. Nie nakładać za dużo ciasta- może wypłynąć. Zamknąć, piec kilka minut. Upieczone gofry wyjąć z gofrownicy podważając drewnianą lub silikonową łopatką. Przenieść na kratkę do studzenia, by spokojnie odparowały. Położone, np. na talerzu zmiękną i zwilgotnieją- nie będą już tak chrupiące. Podawać
Nastoletnie WypiekanieJeśli ktoś ma problem z gośćmi, którzy nagle się zapowiadają 😏, bo akurat są przejazdem w Twoim mieście, to zawsze można zrobić gofry dalmatyńskie. 😚Szybkie proste i efektowne. 😗Dodatkowo jeśli poda się na ostro, z warzywami i ziołami dalmatyńskimi to szok gwarantowany. Czym bardziej ostre🔪 tym szok większy Ok! Żartuję, na pewno zrobią wrażenie bo zazwyczaj gofry(...)słodko. Nie wiem jak u Was, ale mnie jeszcze nikt nie poczęstował innymi goframi niż na słodko...😁 Ok. nie rozpisuję się tylko zakładam kapelusz, odpalam mustanga🚜 i galopuje do sklepu po gofrownicę... 😀 Składniki: 100g mąki owsianej 120g mąki pszennej pełnoziarnistej 120g mąki pszennej typ 650 250ml mleka roślinnego węglowodanowego (owsiane, ryżowe, migdałowe lub jaglane
Dieta Rozdzielna i ZdrowieGofry kakaowe Mając już i tak wyjętą gofrownicę stwierdziłam, że może warto spróbować stworzyć gofry z posmakiem kakaowym. Gofry są równie chrupiące i leciutkie jak zwykłe, jednak daje się wyczuć smak kakaowy, idealnie w wypadku tych gofrów sprawdzi się polewa czekoladowa, co dodatkowo wzmocni smak czekolady. Pozycja dobra szczególnie dla smakoszy kakao i czekolady. Składniki
My sweet a lifeZapraszam Was dzisiaj na słodkie śniadanie. Chrupiące i pyszne gofry z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Posypane cukrem pudrem to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. A dodatek płatków sprawił, że gofry były jeszcze smaczniejsze. Polecam #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 szkl mleka 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej. Dodajemy płatki i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy po 3 łyżki ciasta na każdą sztukę. Zamykamy gofrownicę i pieczemy piegowate gofry. Aby gofry były dłużej chrupiące, po upieczeniu przekładamy je na kratkę i na niej lekko studzimy. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneGofry to szybka słodka przekąska, w której wykonanie możemy zaangażować nasze dzieci. A i dorośli na pewno jej nie odmówią. Jeśli tak jak ja macie problem z gofrownicą o małej mocy i wychodzą Wam bardziej naleśniki niż gofry to mam dla Was przepis. Szukałam długo i wreszcie znalazłam taki, z którego wychodzą kruchutkie gofry. Pychotka Składniki: 50 dag mąki(...)wymieszać z cukrem mąką, proszkiem do pieczenia, wodą i margaryną. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Za pierwszym razem posmarować gofrownicę olejem. Smażyć gofry i wykładać na metalową kratkę do ostudzenia. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Cukiernia Pychotkirazem coś szybkiego. Kolejny pomysł na bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie - gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego(...)miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu. Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza. Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-) Smacznego
Marta próbujeprzychodzi Łowicz, który wypuścił limitowaną edycję egzotycznych dżemów. Słoneczna pomarańcza z dodatkiem innych cytrusów, to dokładnie to czego mi potrzeba, o tej porze roku. Zapraszam Was na dyniowo-cynamonowe gofry, z intenstywną nutą pomarańczy. Podałam je z kremowym serkiem oraz dżemem Łowicz mandarynka i pomarańcza, który zawiera miaższ i skórkę z tych słonecznych owoców. 6 sztuk: szklanka mąki pszennej łyżeczka(...)łyżki kefiru jajko odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia gofrownicy dodatkowo: 6 łyżeczek kremowego twarożku naturalnego 6 łyżek dżemu Łowicz pomarańcza mandarynka opcjonalnie maliny i listki mięty Składniki na gofry miksujemy na gładką masę. W nagrzanej, lekko natłuszczonej, gofrownicy nakładamy po dużej łyżce masy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się
Mienta blogmatko ile mnie tu już nie było... już miałam sobie darować kolejne publikacje, ale jeszcze trochę tu pobędę... Idealne śniadanie to gofry z bitą śmietaną i owocami. Tak tak wiem, że jest to mega kaloryczna propozycja śniadaniowa, ale od święta możemy sobie na nią pozwolić:-) Z przedstawionego przeze mnie przepisu wychodzą pyszne i chrupiące gofry. Poniżej zamieściłam chyba najszybszą wersję(...)mikserem na gładka masę. Następnie odstawić na ok. 15 min. Gofrownicę nagrzać, następnie wylewać na nią kilka łyżek masy gofrowej. Piec ok. 4 - 5 min. do ładnego zrumienienia. Upieczone gofry najlepiej wystudzić na kratce. Gofry proponuję podać z bitą śmietaną owocami i polać czekoladą, lub posypać cukrem pudrem. Mniammmmm Smacznego IMPRESJAsmaku by Izabela
IMPRESJA SMAKUJeżeli w lodówce zalega Wam serek wiejski to już wiecie do czego możecie go wykorzystać 😋 Gofry z serkiem wiejskim są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem i podane z kwaśnymi owocami. Pamiętajcie tylko o tym, że g ofry przygotowane na serku wiejskim są delikatnie inne w smaku, a także bardziej suche niż(...)ubitych jajek dodać serek wiejski, wlać masło, wsypać cukier i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta i piec, aż do zarumienienia się gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami. Pieczenie gofrów
UgotowaćGofry belgijskie z tego przepisu, to moje ulubione gofry. Niestety są trochę czasochłonne, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, a nie zawsze mamy czas i ochotę poczekać ;) Ale gdy jada się je tylko raz na jakiś czas, smakują jeszcze lepiej. Polecam :) Przepis pochodzi z bloga Madame Edith —>KLIK. U mnie zmodyfikowany o mniejszą ilość cukru. 185 g mąki pszennej(...)minut. Gdy ciasto podrośnie dodajemy masło i jeszcze raz zagniatamy. Dodajemy cukier perlisty i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Gofry belgijskie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest z obiadem. Zainspirowana falafelami wegańskimi z ostatniej książki Eryka Wałkowicza narodził się w mojej głowie pomysł na takie gofry, bo już jeden spokojnie wystarcza, by zaspokoić głód, a dwa są na tyle skuteczne, że nie ma się ochoty sięgać, po żadne przekąski "po drodze". No dobra, dość gadania, patrzcie(...)drukujcie przepis, by zrobić swoje gofry czym prędzej ;) Składniki na 8 gofrów: 300g suchej ciecierzycy 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 ząbki czosnku ½ pęczku szczypiorku Sok wyciśnięty z ½ limonki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego np. Galeo 1 łyżeczka sody oczyszczonej Tłuszcz roślinny do nacierania gofrownicy Dodatkowo: Mały kubeczek (100ml) jogurtu naturalnego 3 krople sosu
Kuchnia w czekoladzieZdrowe gofry to jest to co ostatnio wyczarowałam. Gofry to "ciastka" które uwielbiam i wiem że wiele osób również, tym razem je trochę odchudziłam dodając do ciasta otręby. Gofry są chrupiące i pyszne, polecam. Borówki miałam mrożone, pierwszy raz w tym roku mroziłam borówki i powiem Wam że jest to znakomity pomysł, owoce nie zmieniają smaku i nadal(...)chrupiące. Gofry z otrębami i borówką amerykańską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczasu do czasu nachodzi mnie ochota na gofry, takie domowe chrupiące z ulubionymi dodatkami. Tym razem ochota była podwójna, bo dostałam elegancką gofrownicę z serii party time od marki Ariete. Party time to cała seria produktów o unikalnym, nowoczesnym, wzornictwie w skład, której wchodzi m.in. urządzenie do naleśników, hod dogów, hamburgerów, popcornu czy lodów, wszystkie urządzenia możecie zobaczyć(...)kuchni. Wracając do gofrownicy nie było innej opcji jak tylko to cacko wypróbować, a do próbowania takich sprzętów najlepszy jest sprawdzony przepis, którym chcę się z Wami dziś podzielić. Gofry z tego przepisu, ładnie wyrastają wychodzą chrupiące i pozostają takie przez dłuższy czas. Testowałam już wiele przepisów ale do tego wracam najczęściej. Składniki: 3 3/4 szklanki (0,5 kg) mąki
Cynamonowe szczęściejuż moja druga propozycja żywieniowa dla tych, którzy czynnie uprawiają sport i stosują środki spożywcze specjalnego przeznaczenia, jakim są odżywki białkowe. Dzisiejsza propozycja jest dla osób ciężko trenujących. Gofry z dodatkiem odżywki (tutaj mieszanina aminokwasów) podane z 100% masłem orzechowym o smaku czekoladowym. Taki posiłek powinien być spożywany przed treningiem. Posiłek jest prosty w wykonaniu, łatwy do spakowania do pudełeczka(...)kakao, w mleku rozmieszaj odżywki i dodaj do masy. Całość ubij mikserem na gładką masę. Gofrownicę nagrzej, przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym. Z w/w ilości otrzymasz 4 duże gofry. Jedna porcja to dwa gofry. Gofry podajemy z masłem orzechowym. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru(...)szklanka jagód • olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi gofrów. • Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem, kłaść ciasto i piec ok. 2,5 minuty. • Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów. • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami
To co kochamSmaczne, chrupiące gofry marchewkowe podane z jajkiem w koszulce, awokado i grillowaną marchewką. Idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 2 marchewki 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam mix mąk Schar) 1 szklanka mleka 3/4 łyżeczki sody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu olej do wysmarowania gofrownicy do podania: jajko w koszulce, awokado, grillowane plastry marchewki(...)tarce o dużych oczkach. Mieszam mąkę, sodę, mleko, jajko, sól, pieprz oraz startą marchew na jednolitą masę. Nakładam porcje ciasta do gofrownicy i piekę przez 4-5 minut, aż gofry staną się chrupiące. Upieczone gofry studzę na kratce. Propozycja podania: kilka gofrów układam jeden na drugim na talerzu i podaję z jajkiem w koszulce, awokado, ulubioną wędliną i grillowaną marchewką
Mango PapajaNastępnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy do połączenia się składników. Gofrownicę nagrzewamy, nakładamy porcjami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy gofry z gofrownicy i układamy je na kratce. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują Gofry – składniki: Jajko – 1 sztuka Mleko – 200ml Mąka pszenna – 200g Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka(...)Olej rzepakowy – 10g Karmelizowany rabarbar – składniki: Cukier – 3 łyżki Rabarbar – 1 łodyga Cynamon – szczypta Wykonanie – gofry: Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta
Kuchnia Bon Appetitwiem jak dla Was ale dla mnie jest to z pewnością śniadanie mistrzowskie. Chrupiące gofry z dodatkiem cukinii, jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i uprażony bekon. Nie jest to lekkie śniadanie, jest to bomba kaloryczna, jest to pornfood w pełnej krasie. Jest to danie na które patrzysz i wiesz, że właśnie TO chcesz dziś zjeść! Składniki (na 2 duże(...)mąkę, cukinię, ser i sól mieszam dokładnie. Następnie stopniowo dodaję ubite na sztywno białka. Do nagrzanej gofrownicy nakładam po łyżce przygotowanego ciasta i piekę przez 4-5 minut, aż gofry staną się chrupkie. Postępuję analogicznie z pozostałym ciastem, natomiast upieczone gofry przekładam na kratkę, jeden obok drugiego. Upieczone gofry układam na talerzu jeden na drugim (około 4-5 sztuk). Podaję
Mango Papajastopniami ze Szczelińca Wielkiego Małżon z Córcią ruszyli po samochód w kierunku Pasterki a ja z Synciem poczłapałam do Karłowa. Po drodze mijaliśmy stragany i stoiska, zapachniało mi goframi. Postanowiłam, że po powrocie zrobię takie domowe, pyszne, pulchniutkie... Dzisiaj po północy gdy próbowałam zasnąć po długiej drodze i nocnym powrocie wpadł mi do głowy pomysł na lekkie jak puch(...)gofry na białkach, z makiem :) Oto one!!! Gofry z makiem, na białkach, lekkie i puszyste 450 ml mąki pszennej 400 ml mleka 2 łyżeczki maku szczypta soli 5 łyżeczek drobnego cukru 60 ml oleju 4 białka syrop klonowy do podania Białka ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy dokładni w misce a następnie łączymy z białkami. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem
Dzieje kuchennej WiewióryNiedawno dostałam gofrownicę, więc postanowiłam ją wypróbować - na początek pełnowartościowa wersja gofrów- z użyciem mąki graham i razowej, doskonałe na śniadanie, podane z ulubionym dżemem lub serkiem i owocami. Smacznego !!! SKŁADNIKI 200 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, ½ szkl. mąki razowej Młynomag , ½ szkl. mąki graham Młynomag , 50 ml oleju, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pędzelka. Gofrownicę rozgrzewamy, gdy już będzie dobrze rozgrzana nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy ok 4-5 min. Następnie studzimy na kratce. Z podanej porcji wyszło mi 6 gofrów. Gofry podałam z kleksami bitej śmietany oraz konfiturą z czerwonej porzeczki Luks Pomada , która doskonale komponuje się z pełnoziarnistymi goframi
słodki bratekWakacje kojarzą się z lodami, naleśnikami i właśnie z nimi - puszystymi goframi, podanymi z bitą śmietaną i truskawkami, czyli przeszło 300 kcal w jednej porcji. Mam dla Was dobrą wiadomość - gofry można, a nawet trzeba odchudzić! Poniżej przepis na chrupiące gofry białkowe, które możecie jeść bez wyrzutów sumienia! W towarzystwie kremu czekoladowego z odżywką białkową i świeżymi truskawkami(...)masę. Piec ok 5 minut. Krem: 2 łyżki kremowego serka lub twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka odżywki białkowej np. Iso Whey Zero Składniki wymieszać i położyć na gofrach. Podawać z truskawkami. Całość polałam syropem czekoladowym Walden Farms Smacznego
Chocolate Muffin Blogskładniki: 210 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 20 g masła, w temperaturze pokojowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 i 1/2
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: dżem wiśniowy Stovit, dżem cztery owoce Stovit, dżem owoce leśne Stovit, gofry 1 opakowanie mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe z portalu "zobacz TUTAJ-streetcom" w paczce otrzymałam 10 słoiczków dżemów Naturalnie owocowych w różnych smakach i 15 ulotek dzisiaj wypróbowałam trzy smaki: wiśnia, cztery owoce i owoce lasu(...)wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi niestety, nie mam jeszcze gofrownicy, przymierzam się do zakupu, kupiłam gofry gotowe w Makro, są nawet chrupiące - i takie gofry gotowce z dżemami
W Mojej Kuchni Lubięjuż lądujemy na plaży lub w innym uroczym miejscy udzielamy sobie swego rodzaju dyspensy na słodkości i wszelkiego gatunku smaczne przyjemności. A na wczasach kusi nas wiele pyszności – frytki, gofry, lody i smażone ryby prosto z morza – to tylko przedsmak poezji smaków, które grają na naszych kiszkach przy każdym stoisku w nadmorskich kurortach. W górach mijamy kramiki z oscypkami, pierogami(...)chodzi oto, by odmawiać sobie wszystkiego. Urlop nie musi wiązać się z rezygnacją z tego, co smaczne. Zjedz sobie kawałek pizzy, zamów dużą porcję lodów z rodziną, albo zjedz gofra na śniadanie. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem! Gofry z bitą śmietaną i sosem to ładunek energetyczny liczący około 500 kcal. Ten sam deser z samymi owocami to już
CodogaraOsobiście uwielbiam gofry z każdymi możliwymi dodatkami. Po południu jedliśmy z bitą śmietaną i polewą truskawkową, zaś wieczorem zrobiłam sobie gofry z domowym dżemem wiśniowym. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, należy tylko ustalić sobie ile czasu potrzebuje Wasza gofrownica. Ja mam gofrownicę firmy MPM o mocy 1000 W i czas przygotowania jednego gofra nie przekraczał 5 minut. SKŁADNIKI 3 jajka(...)stopniowo dodając cukier. Ubite białka połączyć delikatnie z pierwszą masą. Do nagrzanej gofrownicy nakładać ciasto i piec przez 4-5 minut (czas zależy od tego jaką gofrownicę posiadacie). Gotowe gofry można jeść na ciepło lub ostudzić (koniecznie na kratce
Passions hobbies lifeGofry to pyszny sposób na śniadanie, przekąskę czy kolację. Chętnie piekę je i zabieram w ramach przegryzki na wyjazd albo wycieczkę. Moja Malwa je uwielbia, więc są u nas częstym gościem. Mój przepis jest klasyczny, wypróbowany i niezawodny, a gofry wychodzą chrupkie na zewnątrz i cudnie miękkie w środku. Przepyszne z bitą śmietaną i domową konfiturą. Najlepiej malinową :) Ciasto jest(...)mocno gęste i trzeba uważać z jego ilością w gofrownicy, bo dodatkowo ma tendencję do "uciekania", ale dzięki temu gofry są przepyszne. Składniki: (na około 8 gofrów) 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić
Cakes By KejtKolejny przepis na coś słodkiego w wersji light. Pyszne, chrupiące gofry, z ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub owocami to coś, co moje dzieci uwielbiają. Wodę można oczywiście zastąpić mlekiem, wtedy gofry będą bardziej miękkie. Gofry są świetne dla osób z nietolerancją mleka i białka jaja. Polecam! 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru(...)sobą na gładką masę (masa powinna być trochę gęstsza niż na naleśniki, jeśli jest rzadka można dosypać mąki). Do rozgrzanej gofrownicy wlewać ciasto i piec na złoty kolor. Gotowe gofry są pyszne z cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą śmietaną lub czekoladą (to już nie dla alergików). A tu wersja nie dla alergików - z bitą śmietaną i owocami (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedzisiaj propozycję pysznego torciku alla br ownie , polecam go szczególnie w sytuacjach gdy wpadną do Was niespodziewani goście, a do kawy akurat nie macie ciasta. Przepis na gofry znalazłam w książce Cukiernia Lidla. Torcik przełożyłam pyszną Konfiturą z pomarańczy i Śliwellą w czekoladzie od firmy Eterno. Smakował wyśmienicie:) Torcik podałam na porcelanie Bogucice. Zapraszam do wypróbowania(...)sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Gofrownicę w kształcie serca rozgrzać, posmarować odrobiną oliwy, nakładać porcje ciasta, piec około 7 minut , czas pieczenia zależy od waszej gofrownicy,gofry z wierzchu mają być chrupkie a w środku lekko wilgotne tak jak brauni. Na paterę układamy pierwszą warstwę gofrów i smarujemy konfiturą pomarańczową, następnie przykrywamy
Sama słodycz i szczypta chiligofry muszą kojarzyć się tylko z latem ? Ja mam ich zimową wersję. Pełnoziarniste, chrupiące gofry podaję z jabłkami karmelizowanymi, pachnącymi cynamonem. Poczuliście już zapach ? Zatem korzystajcie z przepisu, śmiało. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)szklanki wody. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Z ciasta upiec gofry. Jabłka obrać ze skórek i pokroić w centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzać miód z cukrem. Gdy miód i cukier się rozpuszczą, dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Jabłka smażyć na dużym ogniu
kolorowotorcikowoKapitalne gofry!, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tajemnicą jest dobry przepis i oczywiście dobra gofrownica, taka która ma 1000 Wat lub więcej, słabszy sprzęt wysuszy nasze gofry i niestety efekt już nie będzie tak imponujący. Składniki na 10 sztuk: - 20 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 270 ml mleka - 5 dag stopionego ciepłego masła - 2 jaja, najlepiej(...)łyżeczki ) - szczypta soli 1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy łyżką. 2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt tym wolniej gofry będą się piekły. Podawać z ulubionymi
Apetyczna babeczkaGofry zazwyczaj robie w wersji słodkiej ale naszło mnie na coś innego i powstały gofry wytrawne. Do ciasta dodałam suszone pomidory, cebulkę, czosnek niedźwiedzi i starty ser grana padano. Taka słona wersja gofrów też jest pyszna. Goferki świetnie smakują same ale można też zrobić sobie z nich taką inną kanapkę albo podać jako dodatek do zupy. składniki: 2 szklanki mąki(...)kosteczkę, suszone pomidory z oleju też drobniutko pokroić. Dodać do ciasta razem z przyprawami i startym serem. Ponownie wszystko zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Rozgrzać gofrownicę i piec złociste gofry. Czas pieczenia zależy od gofrownicy. Po upieczeniu wystudzić na kratce
Monia miesza i gotujeGofry to wydawałoby się typowo słodki przysmak. Nic bardziej mylnego. Owszem najczęściej stosowane to słodki przysmak. Ale nie w moim wydaniu. Ja uwielbiam gofry pikantne. Nie tylko farsz ale i ciasto muszą być wyraźnie pikantne. Sądzę że nie wiele osób podzieli mój smak. Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)mielona paprykę. - Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę. - Do masy dodac pianę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub łópatką. - Rozgrzać gofrownice i smażyć gofry. - Do miseczki przełożyć twaróg dodać jogurt, sól wymieszać . - Pokroić paprykę w kostkę, dodać do masy twarogowej,posolić do smaku wszystko z blenderować. - Gofry posmarować masą twarogową Można użyć mniejsze
Eli Gotowaniedawno nie było gofrów , więc czas dzisiaj zrobić. Zamierzam dodać płynną czekoladę , będą typowo czekoladowe. GOFRY CZEKOLADOWE - składniki mąka pszenna 500 g czekolada mleczna 200 g 30 g ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia mleko 500 ml margaryna 100 g jaja 4 szt GOFRY CZEKOLADOWE -wykonanie Miksujemy jaja z ksyltolem na puch ( masa nam się potraja jajeczna). margarynę(...)czekoladę rozpuszczamy razem ( chłodną wlewamy do masy jajecznej ) Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy teraz już czekoladowej. Całość miksujemy przez chwilkę. Gofry wychodzą bardzo smaczne. Można posypać cukrem pudrem po ostudzeniu
Różowa kuchniadelikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około 2 - 2,5 łyżki ciasta na jedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor. Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki(...)czekoladowy, toffii, owocowy - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów. Do śmietany tradycyjnej należy przy miksowaniu dodać cukier puder i śmietan fix, by śmietana była sztywniejsza. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można
Mania WypiekaniaŚwietna propozycja! Nie tylko dlatego, że są zdrowsze od tradycyjnych gofrów, ale także dlatego, że mimo mąki pełnoziarnistej są pyszne i chrupiące! Dla tych, którzy jednak są tradycjonalistami polecam przepis na gofry tradycyjne, który znajdziecie tu . Dla kogo: dla mających ochotę na spróbowanie zdrowszej wersji gofrów dla gofromaniaków dla szukających pomysłu na pożywne drugie śniadanie Składniki suche: 160g(...)misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków. Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk. Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl
Mania WypiekaniaPrzepisów na gofry jest naprawdę wiele. Różnią się trochę składem, trochę kształtem, ale tak naprawdę to od nas zależy czy nie będą przywierały do formy i czy będą pulchne. Tajemnicą pulchności gofrów jest dobrze ubite białko z odrobiną soli, a tego aby nie przywierały do formy posmarowanie jej delikatnie od góry i od dołu olejem. Ważne jest również(...)Gofrownicę smarujemy delikatnie olejem. Do wysokiej miski wbijamy żółtka (białka wlewamy do drugiej miski) i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem, aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodajemy przesiana (aby gofry były delikatniejsze) mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej. wszystko razem miksujemy i odstawiamy. Do białek wsypujemy szczypte soli i ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie drewniana łyzką przekładamy białka
ChilliJemyPyszne, delikatne, wilgotne i cynamonowo-dyniowe gofry. Idealne na sobotnie śniadanie czy na jesienną wycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni, to do dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, lub co z nim zrobić(...)później, tutaj znajdziecie więcej informacji :) 'dyniowe gofry' Składniki: - 2 jajka - 1 szklanka maślanki - 0,5 szklanki puree z dyni - 4 łyżki roztopionego masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce
CookYourselfbitą śmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki(...)mleko,wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną pokrywę. Gofry pieczemy około 3 do 5 minut. Umyte i osuszone truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder
Smakowite DaniaWraz z nadejściem wiosny zaczynamy mieć ochotę na smakołyki, o których zimą nawet nie pamiętaliśmy. A może by tak zjeść gofry? Ze śmietaną? Z dżemem? NIE! Ze śmietaną . . . koperkiem i ogórkiem! Do przygotowania tych niezwykle smacznych i oryginalnych gofrów zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Addio pomidory. Ja podałam gofry z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Rześkie i niezwykle smaczne połączenie(...)Przełożyć do miski i połączyć ze śmietaną, jajkami i przyprawami - ja dodałam także czosnek. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Nagrzaną gofrownicę posmarować oliwą i piec gofry. Ja podałam z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Smacznego
KUCHARNIAGofry (czyli coś co chyba każdy uwielbia :)) 20000 tysięcy wyświetleń "pykło". Nie jest to nadzwyczajna liczba, ale liczy się to że chociaż garstka ludzi ogląda mojego bloga :) Jestem zadowolony, ale nie ukrywam, że liczę na więcej ;p Oby tak dalej. Dziś raniutko zrobiłem gofry na śniadanko. Banalne wykonanie i bardzo szybkie. Oto one: Składniki: (na ok. 14 gofrów(...)Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę tak by nie było grudek. Rozgrzewamy gofrownicę i małą chochelką wlewamy masę. Smażymy do momentu gdy ciasto się troszeczkę zarumieni. 2. Gofry gotowe, więc teraz możemy położyć na nie dżem, miód, czekoladę, bitą śmietanę lub po prostu posypać cukrem pudrem. A dziś muzyczka, która powstała z wymieszania dwóch wspaniałych gatunków muzycznych
Gotuj Z Muzyką