na chleb - 3500 przepisów (strona:147/234)

Pissaladiere 143

Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne

Marder&Marder Manufacture
Bułki śniadaniowe III 112

ostatnim wpisie chwaliłem się, że wstałem o 5 rano i zrobiłem 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek (tak jak na zdjęciu na dole wpisu). Zatem właśnie w nawiązaniu do tego teraz pora na przepis na owe bułeczki. Powiem wam zupełnie szczerze, że wyszły tak puszyste w środku i tak fajnie chrupiąca skórkę miały, że nie wyobrażam sobie teraz

Marder&Marder Manufacture
Bagietka pszenna II 107

Dzisiaj dalszy ciąg tego, co z Madzią nazwaliśmy "Niedzielną Piekarnią". Mianowicie którejś niedzieli wstałem o 5 rano i zacząłem piec. Mąki starczyło mi na 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek :) Teraz zatem pora na przepis na owe bagietki. Tak naprawdę to ta "Niedzielna Piekarnia" była dość dawno temu, a ten wpis po prostu mi się gdzieś zagubił. Zupełnie przypadkiem

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #2 179

zamarynować i przygotować do grillowania. Tak to wyglądało w trakcie pracy. Ja z tyłu kręcę korbą, a Madzia z przodu odbiera towar. A w tle mój zakwas na chleb: A tak wyglądają już zrobione kiełbaski przed sparzeniem: I po sparzeniu: A tutaj Tosia sprawdza jakość kiełbasy. Testy wypadły pomyślnie, Tosia zadowolona: PIWNE KIEŁBASKI ZAWIJANE W BOCZEK 6 kiełbasek grillowych

Marder&Marder Manufacture
Chałka doskonała 114

więcej. I w tej chałce znalazłem to czego szukałem. Smak dzieciństwa. Powiem jeszcze, że przepis znalazłem u Pauliny z kotlet.tv  i przygotowałem w pamiętny weekend, gdy jak szalony chleby piekłem. A przepis Pauliny delikatnie zmodyfikowałem. Zatem przepis: Składniki na dwie wielkie chałki: 550 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka

Marder&Marder Manufacture
Słoikówka 179

Kontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę  proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka

Marder&Marder Manufacture
Lemon curd - krem cytrynowy 134

wiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze

Marder&Marder Manufacture
Jajka po benedyktyńsku 145

holenderski dowiecie się z TUTAJ , a jak przygotować ideale jajka w koszulce przeczytacie TUTAJ . Zatem gdy już wszystko wiemy i mamy to podpiekamy przez kilka minut w piekarniku chleb tostowy. W tym samym czasie grillujemy na patelni grillowej kilka bardzo cienkich plasterków boczku. I finisz: na toście układamy boczek, na nim jajko i całość polewamy sosem holenderski. Przyprawiamy odrobiną świeżo

Marder&Marder Manufacture
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 197

Mieliśmy kilka tygodni przerwy od Dobrej Kiełbasy. Bo, jak być może pamiętacie, jakiś czas temu zakończyliśmy długo trwający cykl poświęcony słoikowym smarowidłom do chleba. Mielonki, pasztety i wszelakie możliwe smarowidła. 10 tygodni was tym raczyliśmy, w każdy poniedziałek. Było warto, bo cykl ten cieszył się wśród was sporym powodzeniem. Zresztą nie ma się co dziwić, bo było to naprawdę smaczne

Marder&Marder Manufacture
Puree z dyni 170

Przestudzone kawałki dyni obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką papkę. Wkładamy do słoików do 3/4 wysokości i pasteryzujemy 20 minut. Takiego puree możemy używać do zup, sosów, chlebów i innych wypieków. Podzielcie się z nami swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowej papki! :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Szybkie bułki śniadaniowe 173

nawet o śniadaniu myśleć nie miałem czasu. Aż przyszła godzina ósma, tak mniej więcej, i zaczęło mi burczeć w brzuchu. Idę więc do kuchni, a tam ani kawałka chleba. Nic, posucha zupełna. Zorientowałem się, że dobrze nie jest. Pal licho, że sam nie zjem. Przeżyję. Ale za jakąś godzinę z kawałkiem wstanie Madzia i się zacznie... Już bym wolał odbębnić

Marder&Marder Manufacture
Paszteciki do barszczyku 143

drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy

Marder&Marder Manufacture
Domowy twaróg 173

Wiemy też bez cienia wątpliwości, że jest świeży. Nie wspomnę już o satysfakcji i dumie z naszej produkcji :) A powstałą serwatkę zamiast wylewać możecie użyć zamiast wody do wypieku chleba lub bułeczek, lub zrobić z niej ricottę (co przy następnej produkcji twarogu poczynimy). Smacznego! Madzia i Paweł --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 180

właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty

Marder&Marder Manufacture
Kopiec kreta 152

był wyśmienity, serio. Czasami mam wrażenie, że ona to się z powołaniem minęła. Powinna jakimś cukiernikiem zostać. Albo chociaż kucharzem. W dodatku coraz częściej zaczyna mi przeszkadzać w pieczeniu chleba, więc pewnie niedługo i ten bastion stracę, i tym pewnie będzie się zajmowała. W sumie spoko, ja mogę siedzieć przed telewizorem (tutaj mnie trochę fantazja poniosła, bo nie oglądam telewizji

Marder&Marder Manufacture