na chleb - 3500 przepisów (strona:147/234)

Wołowina Michoacan 140

godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zupa krem porowo-ziemniaczana 174

przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z żółtego groszku 164

masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować do niej makaron. Smacznego

Kuchenne Wariacje
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 213

gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba. 7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy zalać go mlekiem i zostawić tak na dwie godziny. 8. Aby zapobiec wykipieniu mleka wystarczy, że kilka centymetrów powyżej jego poziomu posmarujemy ścianki

Bon Ton Italia
Siemię lniane 88

kuchni. Siemię lniane podobno wpływa korzystnie na nasz nastrój. Co prawda jakoś na razie nie zauważyłam tego zjawiska ani u siebie, ani u moich domowników, a już trochę tego chleba zjedliśmy. Nie wiem, może to zbyt krótko

Wiem co jem
Gotujemy po polsku - Kwaśnica na żeberkach 115

regionu. Może być na rybich łbach, wieprzowinie lub baraninie. Dobrze przyrządzona jest bardzo kwaśna, dzięki czemu nie wyczuwa się w niej tłuszczu. Można ją podawać z ziemniakami lub chlebem. Moja zrobiona jest wg przepisu z rejonu Lachów Limanowskich, a więc na wędzonych żeberkach z ziemniakami. Wyszedł mi dość spory garnek. Będzie więc jedzenia na kilka dni.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa gulaszowa 75

która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami 106

aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Chałka drożdżowa z makiem 116

wałków. Poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące w świecie wypieków. U nas taka chałka znika błyskawicznie zaraz jak tylko lekko przestygnie. Przepis bierze udział w zabawie „Upiecz Smakowity Chleb!” organizowanej pod patronatem ZT Kruszwica S.A. - producenta margaryny „Smakowita de Lux”.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Gulasz z podgrzybków 88

następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka jarzynowa 110

internacie i korzystałam ze szkolnej stołówki zaprzyjaźniłam się z nią i nawet była jedną z ulubionych i wyczekiwanych potraw. Jedzenia było tam tak mało, że jadło się nawet suchy chleb. Moja sałatka różni się od tamtej. Ja nie dodaję do niej ani gotowanych ziemniaków ani groszku, za to nie żałuję jej jabłek. Zawsze wybieram takie bardzo soczyste i lekko kwaskowate

Wiem co jem
Bruschetta na śniadanie 143

Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji

Wiem co jem
Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką 160

uwielbianymi przeze mnie suszonymi pomidorami. Mogłabym je wyjadać ze słoika bez końca. Zawsze robię jesienią spory ich zapas, podobnie jak marynowanego czosnku. Smakują wyśmienicie nie tylko ze świeżo upieczonym chlebem ale również z makaronem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pesto z rukoli 141

pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Chrzanowy żurek wielkanocny 158

kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i  domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania