Warzywna musaka 199Musaka to flagowe danie kuchni greckiej. Bazą są pyszne, dojrzałe pomidory, bakłażany i mięso mielone. W wersji wegetariańskiej mięso zostało zamienione na ziemniaki. Całość zalana jest grzybowym sosem. I pomimo tego, że jest przy tym daniu trochę pracy to warto, bo pyszne. Przepis pochodzi oczywiście z książki Jamiego Olivera Wege. Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: suszone
wiecejwarzyw.pl
Zupa porowo - ziemniaczana 395każdej porze roku. Mistrzami w przyrządzaniu potraw z pora są Turcy. Por na ciepło lub na zimno jako przystawka tzw. meze. Zupa krem z pora w wielu wariantach, musaka z porem, por z mięsem, sałatka z pora - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka -patatesli pırasa corbası. Zupa porowo - ziemniaczana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu na tydzień: Proste, a niecodzienne dania 176picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Czwartek: WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM ORZO Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron
Niedzielny kucharz
Jak dobrze ugotować komosę 175prostu super food Wypróbuj nasze przepisy z komosą: SAŁATKA Z KOMOSY Z BROKUŁEM, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI SAŁATKA Z PIECZONEJ KACZKI, GRANATU I MIĘTY Komosa jest doskonałym składnimiem sałatek MUSAKA Z KOMOSĄ NA SKRÓTY PIZZA NA SPODZIE Z KOMOSY Z GROSZKIEM Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu. Artykuł Jak dobrze ugotować komosę pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Gdzie, co i za ile zjeść na Cyprze? 216usytułowana w fantastycznym miejscu to jest tam stosunkowo nie drogo i co najważniejsze w menu można znaleźć lokalne potrawy. Podczas wizyty w The Harbour – Pafos, wybraliśmy następujące posiłki: - Moussakas (musaka) – połączenie mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów i sera zmieszane z sosem beszamelowym. Całość zapieczona i podana jako zapiekanka. Dodatkowo na osobnym talerzu otrzymujemy warzywa. Cena ok. 11 Euro - Stifado - gulasz wołowy
Związek na patelni
Zapiekanki - przepisy 450sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana z ryżem 23. Zapiekanka z tortellini i białą kiełbasą
kruche babeczki
Recenzja i prezentacja: nóż szefa kuchni Global G-2 171może skorzystać z małych pomocników w postaci prowadnic do ostrzenia noży , utrzymujących stały kąt. W przypadku, gdy musimy szybko podostrzyć nóż wystarczy skorzystać z diamentowego musaka do ostrzenia , lub posiłkować się szybką i niedrogą ostrzałką dwufazową MinoSharp 220GB , która w wielu przypadkach pozwala zastąpić kamień i skrócić czas ostrzenia noża do minimum
cucinare
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 169jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka. Szczególnym uczuciem darzą casserole Amerykanie, co ma swoje głębokie uzasadnienie historyczne i psychologiczne. Dania jednogarnkowe były szalenie popularne w latach Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie
Niedzielny kucharz
Śródziemnomorska zapiekanka a'la Musaka 189Uwielbiam Musakę grecką, z pysznym, soczystym bakłażanem i pachnącymi pomidorami ale dziś moja wariacja na temat, czyli trochę lżej ale tak samo pysznie. Zapraszam wszystkich na przepyszną zapiekankę. Zapiekanka z bakłażana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Środa: Zapiekanka mac and cheese ze słoika 151ochotę na klasyczną wersję mac&cheese polecamy Wam ten przepis. Zapiekanki ze słoika Polecamy Wam ten sposób zapiekania dań. Wypróbujcie cukiniową lasagnę ze słoika, klasyczną, makaronową lasagnię oraz musakę pieczoną w słoiku. Składniki: ½ opakowania makaronu kolanka (200-250 g) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Około szklanka mleka 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania słoików
Niedzielny kucharz
Mousaka 267sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały przygotowany sos beszamelowy. Wstaw mousakę do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz przez 50 minut. Wierzch musi zrobić się złoto-brązowy. Pozostaw musakę na 20 minut do przestygnięcia, krój i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Mousaka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl
Środa: Picadillo jak Kuba gorące 200niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić (bo doskonale się do tego nadaje). Będzie jak znalazł
Niedzielny kucharz
Picadillo jak Kuba gorące, czyli potrawka z Ameryki Łacińskiej 195niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić (bo doskonale się do tego nadaje). Będzie jak znalazł
Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z wołowiną 199zrobił ją pierwszą? Podobno pierwsze zapiekanki makaronowe pojawiły się XIX wieku, kiedy to zamiast makaronu wykorzystywano gotowany ryż z dodatkiem pomidorów. Potem już jakoś poszło, czyli pojawiła się grecka musaka, a także lasagne. Kto jadł ten wie, że obie potrawy świetnie smakują. Ja jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji
Kuchennyviral.pl