połówki dyni hokkaido, którą oczyściłam i podzieliłam na mniejsze kawałki, zrobiłam kolację. Tak podpieczoną dynię zajadałam z sosem balsamicznym. Połowę porcji zostawiłam na dzisiaj i powstała pasta. Dyniowe przepisy: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni
Moja smaczna kuchniasól. Roztrzepujemy najlepiej przy użyciu rózgi. Żółtka podgrzewamy na wolnym ogniu uważając, by się nie ścięły. Do ciepłej masy jajecznej dodajemy sok z cytryny, sok malinowy i połowę rabarbarowego musu. Dokładnie ze sobą mieszamy, dalej podgrzewając. Następnie dodajemy resztę rabarbaru i próbujemy, czy masa jest (dla nas) odpowiednio słodka. Krem podgrzewamy jeszcze chwilę, do momentu, aż zgęstnieje. Ciepły krem rabarbarowy
MyCookBook.plłyżkach gorącej wody. Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera, a następnie przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Do żelatyny dodajemy mus malinowy i mieszamy ze sobą, by składniki dokładnie się połączyły. Tak rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy do bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeże maliny. Śmietanę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy
MyCookBook.plPigwa obrodziła więc trzeba ja przerobić. Sposoby na pigwę są różne . Można zrobić nalewkę PRZEPIS TU lub TU . Można również zrobić mus z pigwy, jabłka z sokiem malinowym TU . Dzisiaj polecam pigwę z jabłkiem i z tego super dżem. SKŁADNIKI 1 kg. pigwy 1 kg. jabłek 20 dag cukru 1/2 szklanki wody WYKONANIE Pigwę
W kuchennym oknie Ewyśmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Jajko sadzone na grzance z bobem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką
Moja smaczna kuchniarozcieramy na grudki i posypujemy babeczki. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200st. Z podanych składników wychodzi około 25 babeczek. W wersji na szybko jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym. Jeśli mają być bardzo słodkie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamicukier, 2 szkl cytryna, 4 sztuki Przygotowanie Marchewkę obieramy, przekładamy do dużego rondla, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy wodę i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy marchewkę na mus, dodajemy cukier i smażymy masę przez około 30-40 minut. Gdy nadmiar wody odparuje, dodajemy sok z cytryn i startą skórkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy
Gotowanie moimi oczaminiewielką ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego
Darcia w kuchnibędzie odpowiednio miękkie. Jeśli piersi wydają się jeszcze za twarde można dolać więcej bulionu. Upieczone piersi wykładamy na półmisek w całości ewentualnie kroimy w plastry , na wierzch układamy miękki mus który powstał podczas smażenia z jabłek , cebuli i żurawiny.Wyśmienicie smakuje z czerwoną kapustą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę do grilla i zaczekać aż się zacznie lekko palić tlić. W międzyczasie do figowej mieszaniny o konsystencji dżemu dodać orzechy laskowe
naRuszcieDyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia - tuńczyk i szpinak, zapiekane w musie z dyni - może nie są typowe, ale na pewno wspaniale współgrają. Musicie spróbować! Na początek krótko o tym jak przygotować dynie: kroimy ją ćwiartki, ósemki - jakiekolwiek kawałki, miąższ wydłubujemy (najlepiej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kuchni. Dzisiaj przyszła pora na pyszne pesto, z pieczonej dyni. Szbkie w przygotowaniu, a co najważniejsze domowej roboty, nie ma nic lepszego! Dyniowe inspiracje, które znajdziecie na blogu: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą
Moja smaczna kuchniaumieszczamy w rondelku. Smażymy aż powstanie konsystencja marmolady bądź dżemu. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed użyciem wyciągamy imbir. Ja używałam pokrojonych pomidorów z puszki i na końcu zmiksowałam na jednolity mus. Tofu : 125 g jedwabistego tofu ( użyłam eko 100% naturalnego tofu firmy Alpro takiego jak TUTAJ ) 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( mój dodatek ) 1 porządna łyżka ulubionego likieru ( najlepszy byłby kawowy, żeby
Moje domowe kucharzeniebiałka na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy w garnku. Gdy jest już płynna przekładamy ją do żółtek, solimy i dokładnie mieszamy. Przenosimy pianę do czekoladowej masy i delikatnie miksujemy mikserem. Mus przekładamy do pucharków i schładzamy około 2h w lodówce. Pamiętajcie o dobrym towarzystwie, bez niego nie smakuje tak samo!:) "Zawsze na świecie ktoś na kogoś czeka..." "Być może wielkie uczucie
Kuchnia Pani Wiosny