mus - 6353 przepisów (strona:259/424)

Gruszka w sosie malinowym 149

wydrążamy gniazda nasienne. 2. Gruszki smarujemy miodem i obsypujemy cynamonem. 3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min. 4. Rozgniatamy maliny widelcem. 5. Upieczone gruszki polewamy musem malinowym. Gruszki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza poziom cholesterolu, - potas, który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 200 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
.1999. omletowo 165

kakaowy omlet z dodatkiem babki jajowatej podany z waniliowym jogurtem sojowym i musem z persymony~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki - u mnie pół na pół ryżowa i gryczana ~15g łupin babki jajowatej Kuchnie Świata ~10g kakao ~60-80ml mleka roslinnego ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku Łączymy mąkę, babkę jajowatą, kakao, cukier/stevię i proszek

breakfast of dreams
BRZOSKWINIOWA POKUSA 182

słodkiego. Na dworze zimno, mróz...nie bardzo chce mi się wychodzić z domu przy takiej aurze...Ale pokusa na deser jest silniejsza. Otwieram lodówkę, przeszukuję szafki...Ze słodkiego jedynie mus owocowy, śmietana kremówka( która słodka może być ) i kilka pokruszonych bezików po urodzinach syna...Hmmm.... Tyle wystarczy by przygotować coś słodkiego i pysznego, zobaczcie sami Składniki: słoik powideł brzoskwiniowych

Z Majeczką w kuchni
Dla Dziadka. I sernik słodko-kwaśny 218

mogłam jej się oprzeć. Na targu kupiłam rabarbar, i stwierdziłam, że to będzie połączenie idealne. Nie pomyliłam się; słodki, kremowy, rozpływający się w ustach sernik i kwaskowy mus rabarbarowy, to naprawdę wyśmienity duet. Oczywiście, zdjęć nie zdążyłam zrobić. Postanowiłam więc ten smak odtworzyć po powrocie do Danii (przezornie zaopatrzyłam się w kilka tabliczek bajecznie pysznej karmelowej czekolady i całą siłą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
,,Ciasto z melonem’’ 427

mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut Masa melona: Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus. Puree z melona gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretki zielone i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na spód orzechowy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa

Podróż w kulinaria
Szarlotka na kruchym cieście 229

Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki

Pyza i Surówka
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 149

świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ugotowane lub upieczone w mundurkach buraki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (takich jak do tarcia na placki ziemniaczane) lub miksujemy je na mus za pomocą blendera. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy na najwyższych obrotach wraz z dodatkiem cukru, aż będą pulchne i staną się jaśniejsze. Dolewamy wtedy do nich olej i stopniowo

Poezja smaku
75 przepisów fit 2895

chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka

Moja smaczna kuchnia
Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną 207

Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory nacinamy z dołu i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach przepłukujemy zimną wodą. Dzięki temu - skórka z pomidora sama schodzi!  Obrane pomidory blendujemy. Powstałym musem pomidorowym zalewamy mięso z papryką. Do dania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawiamy: 1 łyżką słodkiej papryki, 1 łyżką ostrej papryki, 1-2 łyżkami kminku mielonego, 1 łyżką

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Koktajl bananowo-jabłkowy 194

mały głód i pragnienie. składniki: 3 nieduże dojrzałe banany 2,5 szklanki soku jabłkowego Banany obrać ze skórki. Pokroić lub połamać na kawałki. Przełożyć do kielicha blendera. Zmiksować na mus. Następnie dolać sok jabłkowy ( u mnie prawdziwy sok tłoczony z jabłek) i ponownie zmiksować. Przelać do szklaneczek i od razu podawać. Banany szybko ciemnieją więc można dać troszkę soku

Monia miesza i gotuje
Naleśniki z nadzieniem orzechowym 204

olej nadzienie - 150 ml mleka - 40 g cukru pudru - 150 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka amaretto Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, wodę, cukier i mąkę. Ciasto mus być gładkie i lejące. Odstawiamy je na 15 minut, by gluten się związał. Po odpoczynku ciasto lekko zgęstnieje. Patelnie smarujemy olejem i smażymy naleśniki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mleko zagotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Wódka i ziemniak – szlachetna para 185

czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie

królestwo garów
Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi 154

słoiczkach i  buteleczkach: Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Świeża kukurydza z gremolatą Sałatka z egzotycznych owoców Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl bananowy z kiwi Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki kakao cukier do smaku, opcjonalnie Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Knedlik, czyli czeski knedel. 317

wyjmujemy z wody i tniemy na plastry za pomocą nitki lub ostrego noża do chleba. Podajemy z gulaszem, innym sosem mięsnym lub na słodko z jogurtem i owocami (polecam mus truskawkowy :). Gotowe

Rozpustne gotowanie