mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, posiekane drobno krówki) i mokre (mleko, olej, jajko). Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia mas. 2. Do foremek na muffinki wykładamy: łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej, ponownie łyżkę ciasta. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchnidnia. Po przestudzeniu posypuję lekko pudrem. A czekolada? Gra tu pierwszoplanową rolę. Pieści cudnie kubki smakowe od pierwszego do ostatniego kęsa. W zależności od tego jakiej użyjecie czekolady muffinki będą różnie darzyły Was swą słodkością. Obecność lekko kwaśnych po pieczeniu malin skoryguje słodycz nawet mlecznej czekolady. Gorąco polecam. Ostatnio to nasze ulubione babeczki czekoladowe. Smacznego! #muffinyczekoladowe # muffinypełnoziarniste
I tu będę miała takie teJeżeli nie macie pomysłu na małe co nieco, muffinki sprawdzą się idealnie. Postanowiłam wykorzystać mandarynki w syropie, które kupiłam niedawno w jednym z marketów. Zastanawiając się, jak najlepiej można je wykorzystać, w głowię pojawiły się właśnie te małe, urocze babeczki. W takiej "egzotycznej" wersji smakują świetnie ;) MUFFINKU Z MANDARYNKĄ (przepis na 12 stuk) składniki suche: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkiPrzepis autorski (mój). Nie od dziś wiadomo, że połączenie śliwek i czekolady - to istna pyszność. Muffinki wyszły niesamowite i zniknęły w oka mgnieniu. Lewo zdążyły wystygnąć, a już ich nie było... To chyba o czymś świadczy?! Musiałam upiec kolejne, aby sprawdzić jak z ich świeżością... Jedną muffinkę schowałam i przyznam, że po aż po dwóch dniach była nadal pyszna
Di gotujePrzepis na kuleczki ryżowe ze szpinakiem gości już od jakiegoś czasu na moim blogu. Robiłam z połowy porcji, a i tak wyszło ich całkiem sporo! :) W silikonowej kokilce na muffinki- domowy ketchup. Obok roladki z grillowanej cukinii, kabanosy drobiowe i pomidorek ze szczypiorem. Roladki z cukinii z nadzieniem z serka, prażonego słonecznika i suszonych pomidorów: średnia cukinia ok 80g serka
Czerwona Porzeczkamnie dzisiaj muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki
kruche babeczkimożna zrobić z mussli? Od czasu do czasu robię sobie zapas mussli na śniadanie. To miła odmiana po tostach, muffinach i kanapkach jakie zwykle jem na śniadanie. W książce „Pożywianie dla zdrowia” autorstwa Charlesa Rachela znalazłam opis składu domowego muszli wraz ze sposobem przygotowania do jedzenia. Trochę tylko pozmieniałam składniki, aby dostosować skład do swojego gustu. A wracając
Posadzone i zjedzonelodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga użycia miksera, zrobiłam ją łącząc ze sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi. Jest to metoda wykorzystywana przy muffinach. Tutaj też się sprawdziła. Po wsypaniu zawartości jednej z misek do drugiej, ciasta nie mieszamy długo. Tylko tyle, aby składniki się połączyły. Prosta babka jogurtowa ze śliwkami keksówka
Posadzone i zjedzonesezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Krokiety z pikantnym farszem i parówką Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie
Cooking Monsterwięcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dynię obieram
babka w formiebakłażana. Farsz dociskamy łyżką od góry aby wypełnić ewentualne luki. 6. PIECZENIE (40 min) Bakłażana należy piec w pozycji pionowej, dlatego wykorzystaliśmy do tego blaszkę keksówkę oraz foremki od muffinów, w których umieściliśmy bakłażana. Kapelusz pieczemy w oddzielnej foremce. Konstrukcja zdała egzamin. Bakłażan powinien się piec ok. 35-45 min w temp. 170C. Gdy będzie miał lekko pomarszczoną skórkę
Nerds Kitchendobrze, trochę częściej niż czasem… Okej, okej! Często. No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z tym! Szczególnie, gdy przygotowuję coś smacznie zdrowego W tym wypadku muffinki mogą być zarówno przekąską zabieraną w góry albo do szkoły, czy też pożywnym śniadaniem A oryginalny przepis znalazłam tutaj :) Składniki: Suche: 70g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej
Jak gotować i nie zwariowaćosoby, do których trafi książka Wydawnictwa REA - SJ "Polskie Jabłka". Po długim namyśle zdecydowałam, że nagrody trafiają do: 1. Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz
Smakołyki Asijeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie. Ciasto jest bardzo
SMYKWKUCHNIJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb owsianych 2 jajka 1,5 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru 1/2 szklanki oleju 150g szynki 80g parmezanu zioła prowansalskie
kuchnia doski