muffiny - 9030 przepisów (strona:333/602)

MUFFINY CYTRYNOWE 181

drewnianej łyżki wymieszać.  Nie używamy robota!  Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze

Ciastka - domowe słodkości
Przedsmak roku akademickiego czyli pijane muffiny 216

odmierzam, wsypuje,dosypuje, dodaje, dolewam,wrzucam,ucieram,mieszam,miksuje. Chwila dla mnie i dla moich myśli. Odseparowana od życia ląduje w kuchni. Włączam piekarnik. Przedsmak roku akademickiego czyli pijane muffiny SKŁADNIKI: a) suche 2szklanki mąki 3/4szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia b)mokre 1jajko 1 niepełna szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju łycha rumu(można użyć olejku o aromacie

U Fiolki
Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi 110

sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kakaowe muffinki bez jajek 145

czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku dziennym... Ale wtedy właśnie piekę te muffiny. Mięciutkie i wyrośnięte. Mleko w przepisie można śmiało zastąpić np. mlekiem sojowym czy ryżowym albo naparem z kawy. Składniki -1,5 szkl. mąki pszennej -1 szkl. brązowego cukru -2 łyżki kakao

Zielona Kuchnia
Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 170

zresztą - bez cukru. Zachęciłam? ;) A wracając do głównego tematu dzisiejszego wpisu - pyszne ciasto z dodatkiem karobu, na które skusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec :) U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny, ja zrobiłam swoje z borówkami, porzeczkami, agrestem

FitKot
BABECZKI Z TUŃCZYKIEM I SEREM 189

Babeczki na obiad? Oczywiście, że TAK!👍 Nikt nie mówił, że muffiny mają być tylko na słodko i na deser😋 Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam podać z dodatkiem sałaty i pomidora😇 Śniadaniową propozycję babeczek białkowo-tłuszczowych znajdziecie  tutaj  👈 Składniki na 12 babeczek: -puszka tuńczyka w sosie własnym  -120 g mąki gryczanej  -1 jajo

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżowe babeczki z kruszonką 112

Babeczki drożdżowe ze słodką kruszonką i nadzieniem. Możemy je upiec z dowolnym dżemem, świeżymi owocami lub czekoladą. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie :) U mnie babeczki nadziane dżemem jagodowym. Polecam! Przepis jak zwykle z  Moich Wypieków. Drożdżowe babeczki z kruszonką Składniki na 10 sztuk: 230g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 50g cukru 125ml mleka

Smak mojej kuchni
Szpinak, moja ulubiona wersja 124

więc warto o nim wspomnieć, zwłaszcza, że ciągle znajduje miejsce na warzywnych straganach. Jest bardzo wszechstronny w zastosowaniu, bo nie tylko jako samodzielne danie ale również skład jajecznicy, wytrawnych muffin czy farsz do lazanii, krokietów, czy pierogów. Dzisiaj moja ulubiona wersja na szybko. Składniki: 1 kg szpinaku ( po usunięciu łodyżek 70 dkg ) 4 jajka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Gosia gotuje
Czekoladowe muffiny z owocami 145

wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami lub foremki silikonowe napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić

Opowieści z piekarnika
Parówkowy przeplataniec. 355

Parówkowy przeplataniec to nic innego jak hot-dogi w odmienionej postaci. Podobnie jak Maćka  muffiny cheesburgerowe . W tym samym czasie mamy gotowe, i co ważne ciepłe danie, dla kilku osób. Do przeplatania parówek możemy zatrudnić dzieci. Wizja nagrody będzie, jak sądzę ;), doskonałą motywacją. Całość należy dosmaczyć keczupem lub musztardą albo jednym i drugim. Jak kto lubi :) PS. Otrzymaliśmy

zadanie-gotowanie
Jadalne kryształy 237

szklance wody, studzimy i wylewamy na głęboki talerz. Odstawiamy do stężenia. Niebieską galaretkę kroimy w niewielka kostkę. Galaretkę przezroczystą Winiary rozrabiamy w pozostałej wodzie i studzimy.  Formę do muffinów wykładamy woreczkami spożywczymi (najlepiej użyć takich do pieczenia ponieważ są sztywniejsze i mają opaski zaciskowe) Do woreczków nakładamy po kilka kostek galaretki niebieskiej i zalewamy ją tężejącą galaretkę przezroczystą. Woreczek

Bon appetit mon amie
Malinojeżyny w cieście 183

mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru  1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Owoce jeśli świeże musimy opłukać i wysuszyć, ja użyłam własnych mrożonych więc już były myte przed mrożeniem. Nie rozmrażamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Wieczór panieński po duńsku i cobbler. Rabarbarowo-miodowy 141

Wieczór panieński Anny. Jesteś gotowa? Nie byłam. Ale tym akurat nikt się nie przejął. Przebrały mnie w różowe, falbaniaste i sterczące na wszystkie strony tutu, białe pończochy, koszulkę z muffinem i napisem ratunku, wychodzę za mąż , różowy welon i królicze uszy. Natapirowały włosy, nałożyły taką ilość niebieskich cieni, która nawet rybkę Wandę przyprawiłaby o zawrót głowy, a usta wysmarowały niezmywalną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINY Z MARMOLADĄ 88

posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek. Papilotki napełniamy około 1/4 ciasta , na to delikatnie łyżeczką nakładamy marmoladę i zalewamy ciastem tak aby było większe pół papilotki. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30minut w temp

Dziś Ja gotuje
Babeczki z łososiem i sosem malinowym 106

świeża sos: maliny 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka płaska miodu sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12X12 cm . Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam

wesoła kuchnia