Trochę stereotypowo się ostatnio u nas zrobiło. Moje muffinki to wyłącznie słodkie propozycje, a Maciek twardo stąpa po ziemi ;) Takie tam damsko-męskie postrzeganie rzeczywistości. Szufladkowania jednak nikt nie lubi, dlatego tym razem przygotowałam muffiny na wytrawnie. Wszystkie użyte tu składniki dobrze ze sobą współgrają. Bataty oddają swój lekko słodki smak, szynka decyduje o charakterze dania, a szczypiorek podkręca całość
zadanie-gotowanieubitych jajek, dodać jabłka oraz suche składniki. Wymieszać łyżką. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Przygotować kruszonkę: Zimne masło rozmieszać palcami z mąką i cukrem. Posypać kruszonką muffinki. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach
Moja Galeria SmakuSkoro poszukuje, to trzeba iść obok i wspierać ;) Wybrałyśmy się do Castoramy, doniczki, nasionka i kwiatki wybrane. Mamy namiastkę ogródka na balkonie. I super! Mamy też na deser czekoladowe muffinki z pysznym malinowym kremem. Zniknęły błyskawicznie. Słodkie babeczki z owocowym musem tworzą harmonijną całość. Czekolada już niebawem, bo 12 kwietnia, ma swoje święto. Myślałam nawet o czekoladowym haśle tygodnia
zadanie-gotowaniedodaj orzechową (brązową) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki, łyżeczkę kakao i zmiksuj do połączenia. Dodaj posiekaną w kostkę mleczną czekoladę i połącz. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki włóż najpierw porcję ciemnego ciasta, a następnie porcję białego ciasta (każde po około 1 łyżce). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około
Food SquareWilgotne, puszyste i lekko kwaskowate muffinki, idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, 2 owoce kiwi, czekoladowa posypka, 2 łyżki wiórek kokosowych WYKONANIE Suche składniki łączymy w 1 misce, w drugiej misce
słodki bratekuwielbiam muffinki w każdej postaci, szybko się je robi i smakują wybornie, coś słodkiego do kawki zawsze musi być, a gdy na dworze szaro, buro i ponuro, po zjedzeniu tych muffinek od razu poprawi nam się humor SKŁADNIKI Suche: 1 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 łyżki wiórek
słodki bratekMuffiny szczerze mówiąc nigdy nie wzbudzały moich zachwytów . ... ot zwykłe suche ciastko ... Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie. A dziś postanowiłam do tego "suchego ciastka" dodać wilgotne nadzienie . I to był strzał w dziesiątkę. Ta odrobina budyniu plus porcja masy śmietanowej skutecznie odmieniła mój obraz muffinki. Składniki: 2 szklanki (340g ) mąki 1 łyżeczka proszku
Malinowa Kawiarenkacytryny), wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka"). Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem
zadanie-gotowanieRossmann z moimi propozycjami słodkości na wielkanocny stół, udostępniam je specjalnie dla Was w wersji internetowej. Znajdziecie w nich przepis na pyszną babę, mini serniczki, orzechowy mazurek oraz muffiny. Dla każdego coś pysznego! Przepisy znajdziecie też na moim Facebook - klik . :) Smacznych i cudownych Świąt Kochani
Garniec Magaliemasła. Jajca zmiksujcie ze cukrym. Niyskorzi 11 dejcie tam mōnka, zarodki, rozpuszczōno szokolada, oliwa, prziprawy i wszysko dobrze wymiyszejcie. Rozgrzyjcie sie piec na 180 stopni. Przigotujcie sie forymki na muffiny- nojlepi take mańsze. Do kołżdyj dejcie łeżka ciasta (żeby wiynksze pó 12 forymki bōło połne- ja, wiym, że połōwki zawsze sōm równe, ale przeca i tak wszyscy wiycie
Chop w kuchniDodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, wypełniając je do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut (fot.2) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia
Świat CiastaWspaniały pomysł na niecodzienne śniadanie. Takie muffiny to nic innego jak jajecznica zapiekana w piekarniku. Są bardzo delikatne w smaku i pożywne. Polecam również na świąteczne śniadanie. Składniki 4 jajka 5 łyżek startego wędzonego sera 4 plastry polędwicy sopockiej ok. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytylko od święta. Przepis można wykorzystać na małe babki, muffiny lub klasyczne ciasto pieczone w keksówce lub innej formie. Jeśli wybierzecie klasyczną formę ciasto należy piec o ok. 10 minut dłużej. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje 10 babek Porcje 10 babek Składniki 200 g mąka owsiana 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu 200 g erytrol
KucharzycaCytrynowe muffinki z lukrem Składniki: 2 jajka 2 cytryny 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3 łyżki mąki 1 łyżeczka sody Wykonanie: Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą skórkę z dwóch cytryn wcześniej wyszorowanych i sparzonych. Wycisnąć
Wino Francja Kuchniamasy jajecznej i miksować. Dodać olej, a na końcu skórkę otartą z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok. 2. Ciasto przełożyć do dowolnych foremek wysmarowanych tłuszczem (u mnie foremki na muffinki). Piec 30 minut w 180 st. C. Wystudzone babeczki udekorować wedle uznania. 3. Z podanych składników wychodzi 8-10 niedużych babeczek. Smacznego!!! Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Kuchnia domowa Ani