muffiny - 9030 przepisów (strona:117/602)

Mufiny ciasteczkowe z rumem i sosem pomarańczowym 119

niezwykłe muffiny. Wyszły takie, a nie inne zupełnie przypadkowo, a ich smak znienacka przywołał wiele, wiele wspomnień. Z późnego dzieciństwa, ogólniaka, pierwszych lat studiów. Pamiętacie draże? Takie miękkie cukierki - duże groszki, czekoladowe, waniliowe, pomarańczowe, czekoladowe... Pękające pod zębami z lekkim trzaskiem, wypełnione miękkim, słodkim nadzieniem? Choć generalnie zawsze stroniłam od słodyczy, to draże kupowałam sobie od czasu do czasu(...)sosie,  ciasto o smaku ciasteczek maślanych z lekkim akcentem szlachetnego alkoholu; wierzcie mi lub nie, ale jeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe muffiny, ale za to jak smakują...! Składniki ciasta: 200 g mąki 100 g pokruszonych herbatników maślanych* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 200 g naturalnego jogurtu

Kuchnia Prezydentowej
.549. razem muffinuJemy 137

razowa kakaowa muffina nadziana ricottą i jagodami z czekoladą~ Inspiracja , zmiany -> prawie żadne, bo jedynie użycie groszków czekoladowych zamiast posiekanej czekolady (na jedno wychodzi, nevermind) i posypanie nimi wierzchu muffiny zamiast dodanie do masy. Obłęd! To jedno słowo w zupełności wystarczy aby opisać ten wypiek. Zresztą, Karolina poleciła mi ją osobiście, a to chyba coś znaczy? Teraz(...)polecam, bo jest na prawdę godna polecenia ♥ Śniadanie zjedzone wspólnie z autorką tejże muffiny, Karoliną . Jaką muffinę ona przygotowała na dzisiejszy poranek? Zajrzyjcie na tasty-breakfast

breakfast of dreams
wegańskie i bezglutenowe mini-pasztety fasolowe z żurawiną 175

poniższe mini-pasztety również gościły na naszym stole i wszystkim (nawet mięsożercom :)) smakowały. Dobrym rozwiązaniem było upieczenie kilku małych pasztetów zamiast jednego dużego - wyglądają ciekawiej (wujek myślał, że to muffiny! :D) i są łatwiej podzielnie. Suszona żurawina świetnie tutaj pasuje i nadaje pasztetowi fajnego charakteru - na prawdę polecam ten dodatek jak i ogólnie cały ten przepis! :) Jest bardzo prosty(...)wymaga niewielu składników, które są łatwo dostępne. MINI-PASZTETY Z BIAŁEJ FASOLI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ VEGAN&GLUTEN FREE przepis autorski // 8 pasztetów pieczonych w silikonowych foremkach na muffiny lub jeden duży w keksówce o dł. ok. 20cm ~2 puszki (500g) białej fasoli, *można ugotować ją samemu jeśli wolcie* ~3 łyżki oleju rzepakowego ~50g suszonej żurawiny ~przyprawy: majeranek, pieprz czarny/zio

chili & sugar
Otrębowe muffiny 123

Jajka rozbijamy - żółtka dodajemy do masy otrębowej, a białka ubijamy na pianę. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą otrębową. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w formie do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy muffiny jeszcze 20 minut w cieple. Studzimy na kratce. Otrębowe muffiny można

My Chcemy Jeść
Kasza od Łukasza, Charlie i Fabryka Czekolady 205

Inspiracją do tego dania była zapiekana kasza z twarogiem pomysłu Łukasza. Od siebie dorzuciłam suszone owoce i wanilię, a deser upiekłam w formie na muffiny. Prosto, smacznie i zdrowo. P.S. Można też użyć świeżych owoców, dżemu lub gęstego syropu. Nam deser smakował z sorbetem z czarnej porzeczki. P.S. 2. Można również oddzielić kaszę od masy twarogowej i ułożyć je warstwowo(...)Millet dessert from Łukasz, Charlie and the Chocolate factory Got the inspiration for this dessert from Łukasz. I added dried fruit and vanilla and baked the dessert in a muffin pan. It’s simple, tasty and healthy. PS You can use fresh fruit, jam or thick syrup as well. We liked our dessert with black currant sorbet

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowe muffinki pełnoziarniste - dietetyczne, proste i szybkie :) 177

Poprzednie muffinki, o TE tak bardzo zasmakowały nie tylko mnie, ale i mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je po raz kolejny :D Oczywiście troszkę pokombinowałam i końcowym efektem były muffinki kokosowe :) Tak jak poprzedniczki również z jagodami - "pozbywamy" się zapasów z zamrażalnika :D Wyszły obłędnie pyszne!  Składniki (8 muffinek): 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g proszku proteinowego(...)wiórków kokosowych  jagody/borówki Przygotowanie:  Wszystkie składniki, oprócz jagód przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Piekarnik nagrzej na 180*C. Rozłóż ciasto do foremek na muffinki. Posyp jagodami lub ułóż inne ulubione owoce. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut

Zdrowie na języku :P
Babeczki z galaretką w czekoladzie 1336

Babeczki z galaretką w czekoladzie to połączenie puszystego biszkoptu, galaretki z dużą ilością truskawek oraz polewy czekoladowej. Swój kształt zawdzięczają przygotowaniu w formie na muffiny. Babeczki nie są zbyt słodkie, a dzięki dodatkowi owoców i galaretki, smakują świeżo, lekko i pysznie. Bardzo ciekawie prezentują się całe babeczki oblane czekoladą, ale dopiero po przekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe(...)patyczka - po upieczeniu wyjąć z papierem z formy, po wstępnym przestygnięciu zdjąć papier, biszkopt całkowicie ostudzić - za pomocą szklanki o średnicy odpowiadającej mniej więcej średnicy wgłębień w formie na muffiny, w której będziemy przygotowywać babeczki, z ostudzonego biszkoptu wyciąć sześć kółek - reszta biszkoptu nie będzie nam potrzebna WARSTWA OWOCOWA - 150ml wody zagotować, wlać do miski, energicznie mieszając, rozpuścić w niej

Smakołyki Bereniki
Rozstrzygnięcie konkursu :) 166

jest mi niezmiernie miło ogłosić, że zestawy produktów Primavika otrzymują (kolejność alfabetyczna):   pani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka 100 ml oleju 4 łyżki cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą 201

widelcem. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Szpinak posiekać i dodać do jajek. Dodać również rozkruszony ser feta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonych masłem foremek na muffinki. Nakładamy tak ok 2/3 wysokości bo muffinki urosną.  Na wierzchu posypać startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż jajka się zetną(...)Podawać z pieczywem lub grzanką i warzywkami. Muffinki jajeczne podałam na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Ziemniaczano-szpinakowe muffinki (177 kcal) 178

Przepis na pyszną przekąskę na ciepło ( choć na zimno również dobrze smakuje) – wytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal. Składniki (na 9 sztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek(...)kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, czyli ok. 30 minut

e-PrzepisyKulinarne
Proste muffiny czekoladowe 214

Muffiny, które chciałabym Wam dziś zaproponować to połączenie przepisu na brownie z klasycznymi babeczkami pieczonymi na pszennej mące i zmielonych migdałach. Właśnie zjadłam dwa prosto z pieca i… jestem szczerze zakochana :) są obłędnie pyszne! W takich chwilach cieszę się, że jestem dorosła i mogę jeść ciastka na obiad ;) Z podanych składników wychodzi 6 bardzo dużych babeczek. Warto upiec

Ciastkozercy
Wytrawne muffinki ze szpinakiem 97

okresie Wielkiego Postu zrezygnowałam z cukru i słodyczy. Tęskni mi się jednak za domowymi słodkimi wypiekami, więc postanowiłam oszukać żołądek i zrobić muffinki wytrawne. Dodatki zależą od gustu. U mnie są wynikiem weekendowych porządków w lodówce ;) Składniki (na 18 babeczek) : 220 g mąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną). Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia babeczek.  Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni C. Jeśli do pieczenia używacie foremek silikonowych

Weekendy w domu i ogrodzie
books - Cupcakes Susannah Blake 145

Książkę tą dostałam od moich Przyjaciółek pod choinkę. One doskonale wiedzą jak mnie uszczęśliwić :) Cupcakes to zbiór przepisów na przeróżne muffinki, zaczynając od prostych, podstawowych przepisów na babeczki a kończąc na pomarańczowych, bananowo-tofii, pralinowych czy migdałowych babeczkach. Kto się takim babeczkom oprze? ;) Książka ma niewiele stron, bo tylko 64. I to jest jej minus, bo przepisy na babeczki(...)każdym momencie, czy to urodziny, imieniny, rocznica, czy po prostu kawa w doborowym towarzystwie. Przepisy są proste i łatwe w wykonaniu, więc każdy sobie z nimi da radę. Wiadomo - muffinki nie są wymagającymi wypiekami ;) Nie znajdziesz w niej skomplikowanych przepisów na np. waniliowe czy czekoladowe babeczki, a szkoda, bo chociaż podstawowy przepis na nie, mógłby się znaleźć w książce

CookYourself
Muffinki jagodowe 178

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj zrobiłam pyszne muffinki z dodatkiem mrożonych jagód. Wyszły bardzo delikatne, mocno owocowe. Sezon wiosenny to najlepszy czas na wykorzystanie zapasów owocowych w swojej kuchni. Polecam Post Muffinki jagodowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Proste muffiny czekoladowe 350

Przygotowanie muffinów czekoladowych jest prostsze, niż się wydaje. Warto zrobić je samemu, zwłaszcza, że ich pieczenie trwa tylko 20 minut. Składniki (na 20 muffinów): 300 g mąki tortowej 150 g masła klarowanego 150 g gorzkiej czekolady 180 g drobnego cukru 6 łyżeczek kakao 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 3 jaja(...)dokładnie połączy się z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i aromat rumowy i ponownie wymieszać. Masę nakładać do papierowych papilotek włożonych do formy do muffinów. Ma ona wypełnić papierową foremkę do mniej 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu

W SMAK

Proponowane wyszukiwania