Muffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U nas często na kolację, ale nadają się też na śniadanie czy drugie śniadanie do pracy (na zimno również są smaczne). Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: 2 ( 6 muffinów) Wartość kaloryczna: 210 Składniki: · 4 spore jajka dowolne dodatki, np. ® garść rukoli ® kilka plastrów chorizo ® kawałek papryki
Bazując na smakuNiby zwykłe jajka, ale zapieczone w chlebie tostowym z dodatkiem szynki oraz parmezanu (opcjonalnie) sprawiają, że codzienne śniadanie przeradza się w prawdziwą ucztę :) Po przekrojeniu tostowego „muffina” płynne żółtko cudownie rozpływa się po talerzu… Zapraszam! Składniki (na 3 porcje): 3 kromki pszennego chleba tostowego 3 jajka (najlepiej małe, rozmiar S) 1-2 plasterki szynki (dowolnej) 2 łyżeczki startego parmezanu (opcjonalnie(...)można tez użyć ulubionego sera żółtego) sól pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki lub szczypiorku (oczywiście można dać więcej) ok. 3-4 łyżki masła (+ odrobina do posmarowania gniazd formy do muffinów) Wykonanie: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinów: 3 gniazda (lub więcej, jeśli chcemy zrobić więcej porcji) dokładnie smarujemy masłem. W garnuszku rozpuszczamy masło, a następnie przy użyciu pędzelka smarujemy nim chleb
MyCookBook.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego(...)patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Marchewkę można zastąpić innymi warzywami, np. pietruszką, cukinią, dynią. (**) Muffinki najlepiej doprawić wedle własnego smaku. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko
Di gotujewypieku - suche składniki powinny być uprzednio przesiane ze sobą a po ich dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie. Dla mnie muffinki zawsze wychodzą.) Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty. Niektóre rodzaje mogą spowodować zbrązowienie ciasta. Ja użyłam matcha japan style od Skworcu . (**) Do wypieków polecam formę KING Hooff , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie
Di gotujeogniu,od czasu do czasu mieszając.Nadzienie przełożyć na talerzyk,odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,czosnkiem dosyć intensywnie,dodać duszone warzywa,doprawić według uznania.By ożywić moje muffiny dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę- akcent zielony.starannie wszystko połączyć. Formy do muffin wyłożyć wyłożyć papilotkami,wypełnić do połowy przygotowanym farszem,posypać tartą bułką,dodać starty ser,wyłożyć resztę mięsa.Tak przygotowane(...)muffiny piec ok 30 min w 180st C. Udekorować papryką i usmażonym boczkiem
Niespełnione zdolności kulinarneosobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniasobą (jajka, cukier, olej). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę, dynię i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 35 minut. Smacznego! ***** We peel the pumpkin, we remove(...)sugar, oil). We add the wet ingredients to dry and until uniform mass. At the end, we add grated carrot, pumpkin and mix all. We pour the dough into muffin tins (if you do not use rubber molds, the mold must smear with oil or butter). We put muffins into a hot oven (180 degrees) for about 35 minutes. Enjoy
Projekty ze smakiemKolejna propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka(...)mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMacie dynię, mąkę pełnoziarnistą, miód? To świetnie, bo za 30 minut muffiny będą gotowe :) Dynia gości u mnie już od jakiegoś czasu. Zupa dyniowa, placuszki dyniowe i muffiny to must have każdego sezonu. Dziś muffiny. Nie posypujcie cukrem, nie polewajcie polewą bo i tak są obłędne. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej) 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka
Apetyt na Zieloneciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy(...)płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki
Kto ugości moich gości?Zaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak przygotowałam gulasz z dynią na obiad to pomysł sam wpadł do głowy i w kilka minut muffiny gotowe. Polecam serdecznie, są wilgotne i puszyste, posypane chrupiącymi pestkami dyni. Muffiny dyniowe z pestkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieteraz was zaskoczę , takiej czekoladki na muffinach jeszcze nie robiłam. Dla was to też będzie miła odmiana . Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę Składniki na 36 muffin : 4 jajka 350 g ksylitolu ( można zastąpić cukrem) Kłos - Pol 250 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady 3 łyżki(...)nadal miksując. Dodajemy roztopione masło i już mieszamy łyżką. Czekoladę kroimy drobno i obsypujemy 2 łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Polewa : Rozpuszczamy czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone muffinki. Rozpuszczamy białą
Różowa kuchniabardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem do muffinów marki OXO , ciekawy gadżet :). Przy dużej ilości babeczek na pewno się sprawdzi ( patrz film ). Szpatułka w kolorze papilotek jak i piękna patera jest również marki Birkmann , a otrzymałam(...)jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem do połączenia składników. 3. Do masy dodać w dwóch partiach mąkę z przyprawami, po każdym dodaniu wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami lub do sztywnych, trochę grubszych papilotek ( patrz film ). Ciasto nakładać do około 3/4 wysokości papilotek. 5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji
Mała Cukierenkabardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem do muffinów marki OXO , ciekawy gadżet :). Przy dużej ilości babeczek na pewno się sprawdzi ( patrz film ). Szpatułka w kolorze papilotek jak i piękna patera jest również marki Birkmann , a otrzymałam(...)jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem do połączenia składników. 3. Do masy dodać w dwóch partiach mąkę z przyprawami, po każdym dodaniu wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami lub do sztywnych, trochę grubszych papilotek ( patrz film ). Ciasto nakładać do około 3/4 wysokości papilotek. 5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji
Mała CukierenkaMuffinki z malinami i białą czekoladą Witam wszystkich serdecznie,mam dla was dzisiaj kolejny przepis na muffinki. Tym razem z malinami ponieważ mam ich bardzo dużo teraz w ogrodzie i poza sokami trzeba jakoś je wykorzystać. Muffinki to słodkości ,które robię bardzo często-bo są banalne do przygotowania,tanie, szybko się je robi(więc super nawet dla niezapowiedzianych
Swojskie jedzonko