Sezon na Muffinki czas zacząć!:) Od dawna noszę się z zamiarem wypróbowania nagromadzonych przepisów na te urocze babeczki. Ich wykonanie jest proste, czas pieczenia krótki, a efekt taki, że znikają bardzo szybko;) Dziś prezentuję Wam przepis na muffinki najprostsze w kolorystyce. Zwykłe - nie-zwykłe, bo z kawałeczkami gorzkiej czekolady, która wdzięcznie rozpływa się w ustach, pieszcząc podniebienie. Chrupiące z zewnątrz
Kuchnia smakówjaką znasz. Zrób trochę miejsca na taką siebie, jaką możesz być. [Z pudełka iluminacji Ewy Foley] Witajcie Kochani po dość długiej nieobecności. Prezentujemy Wam dziś na szybko zrobione muffinki z wyraźnymi nutami cytryny, doskonale skomponowane z kawałkami białej czekolady, która rozpływa się w ustach. Czekoladowy aksamit na języku sprawia, że całość jest idealna. Taka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe
Kuchnia smakówSkładniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min. Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać(...)końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Ciasteczka , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: rabarbar
https:KKuchniaMniamprzyszłość, zanim rzucisz w kogoś anonimowo błotem, pomyśl, że nie wszyscy muszą żyć według cudzych wyobrażeń i upodobań. No. Żyj i daj żyć im innym :) A teraz muffinki. Na szybko, w środku sezonu truskawkowego.... zrobiłam z mrożonymi truskawkami. Co za profanacja! Ale był środowy wieczór... w czwartek Boże Ciało. Moje jeszcze zielone, a świeżych już nigdzie nie można było(...)ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki, do każdej wkładamy po jednej lub po dwie truskawki. Posypujemy kruszonką i poeczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem, ok. 25 minut. Kruszonka: ½ szklanki mąki
bistro mamaPomysł na zrobienie tych dziecinnie prostych muffinów naszedł mnie dzisiaj popołudniu, z racji że cynamon darzę wielką miłością przypadły mi one do gustu, były wprost genialne do popołudniowej kawy. Składniki: (6 szt.) 250g mąki z tapioki (można zastąpić miksem) 50g mąki kukurydzianej 2 łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 jajka 1/3 szklanki mleka migdałowego 40g miazgi migdałowej Sposób przygotowania(...)Wszystkie składniki mieszamy w misce. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wlewamy do formy na muffiny i pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comkawałeczek mięciutkiego jak chmurka biszkoptu dla każdego. Przybrane koroną z bitej śmietany i świeżymi owocami wyglądają uroczo, czyż nie? ;) Co więcej są proste i szybkie w przygotowaniu niczym muffinki, więc z pewnością udadzą się każdemu cukierniczemu laikowi. Gorąco polecam na nadchodzący Dzień Mamy! * SKŁADNIKI na 24 babeczki o średnicy 3 cm 90 g cukru 3 jajka(...)żółtku, nadal miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj ze sobą. Następnie zacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę. Formę na muffinki powykładaj papilotkami. Do papilotek o średnicy 3 cm wlewaj po 1 czubatej łyżeczce ciasta. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Wyjmij i ostudź. (Dla papilotek o średnicy
Food Squarepierwszym miejscu proponuję, jeśli nie mieszkacie już razem, wpaść z wizytą, pogadać, wypić kawkę i dobrze się bawić ;) Jako drobny upominek możecie przygotować słoiczek ze składnikami na muffiny. Składniki układane warstwami tworzą fajny efekt wizualny, a prezent własnoręcznie robiony zawsze wygląda sympatyczniej niż taki gotowiec ;) Zawsze możecie je też razem z mamą upiec! ;) Co potrzebujemy? litrowy słoik sznureczek(...)Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! Tak przygotowany słoik zakręcamy, wierzch dekorujemy kolorowym materiałem. Przyczepiamy przepis na muffiny i przewiązujemy sznureczkiem. Gotowe! ;) Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.czekolada-utkane.pl
Czerwona PorzeczkaOstatnio rządzą u nas często. Mowa oczywiście o muffinach, babeczkach. Jak już nie raz wspomniałam uwielbiam je za szybkość w przygotowywaniu i niezawodność w smaku. Syn 5-latek przygotowuje je praktycznie sam, ja jedynie odmierzam składniki, wkładam i wyjmuje z piekarnika. Skoro on daje radę to Wy poradzicie sobie z nimi bezbłędnie Płatki owsiane, banany, nutella zamknięte w babeczce, szklanka(...)potrzeby używania papilotki jeśli używacie zwykłej formy bez papilotek natłuszczacie ją i obsypujecie mąką lub kakao, by upieczone muffinki odkleiły się bez problemu Źródło: http://www.chef-in-training.com The post Muffiny Bananowo Owsiane z Nutellą appeared first on Made
Made By Mom And SonJeżeli nie wiesz co zrobić dzisiaj na śniadanie - to już masz pomysł! Taką muffinkę zabierz ze sobą gdzie tylko chcesz. Świetnie się sprawdzi na drugie śniadanie :) porcja 12 muffin Składniki: 100 g wędzonego boczku 200 g świeżego szpinaku 250 g mąki 100 g sera żółtego startego 250 ml kefiru 2 jajka 80 g roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki proszku(...)roztopione masło, wszystko wymieszaj. Następnie mieszankę mokrą wlej do mieszanki suchej i wymieszaj ciasto. Dodaj szpinak oraz boczek i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do 12 papilotek i piecz muffiny przez 20 minut na złotobrązowy kolor w rozgrzanym piekarniku na 200 C. Smacznego
Niezły Młynekśmietaną i truskawkami Orzeźwiający koktajl truskawkowy z miętą Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Lody truskawkowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa Muffinki razowe z truskawkami i bananami Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką Deser(...)truskawkowy z lodami Lekki deser truskawkowo-jogurtowy Muffinki truskawkowe Tarta truskawkowo-porzeczkowa Koktajl truskawkowy z białą czekoladą Koktajl ananasowo-truskawkowy Deser truskawkowy Panna Cotta z musem truskawkowym Tort straciatella z truskawkami Ciasto truskawkowe
Passions hobbies lifeMuffinki bogato nadziane :) Składniki: 1 szklanka mąki 100 g płatków owsianych 1 szklanka maślanki 250 g brzoskwiń z puszki 25 g płatków migdałów 25 g wiórek kokosowych 50 g czekolady mlecznej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 g białej czekolady 200 g brzoskwiń(...)drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz brzoskwiniami. Na koniec mieszamy dokładnie zawartość obu misek. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy na parze. Każdą muffinkę smarujemy odrobiną czekolady i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsobie właśnie myślę, że gdybym powiedziała mojemu dziecku, że zrobiłam na kolację zapiekankę makaronową, to by się obruszyła, stwierdziła "ble" i odmówiła jedzenia. A kiedy powiedziałam, że zrobiłam muffinki z makaronu, to w sekundzie stała w kuchni. Zjadła dwie i stwierdziła, że nie wiedziała, że z makaronu można zrobić babeczki... No cóż, jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że smakowało(...)jarzynowej, dodajemy do niej śmietanę, roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie przelewamy ją do gorącego makaronu, mieszamy i całość nakładamy do foremek na muffinki. Wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy na kolejne 10 minut poza piekarnikiem - w ten sposób łatwiej będzie babeczki wyjąć z formy
Czary - gary w kuchniananasa listki mięty Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy i studzimy. Herbatniki i wiórki kokosowe mielimy w malakserze i mieszamy z płynnym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy łyżkę masy i ubijamy. 2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Dodajemy ser, budynie, wiórki kokosowe i sok z cytryny(...)pełna. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut i studzimy. 3. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki. Ananasa kroimy w małe kawałki i wkładamy na czubek każdego serniczka, posypujemy maczkiem tutti frutti i dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachJogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi, to kolejna propozycja na ten prosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :) Składniki (12 muffinów): 170 g mąki pszennej 130 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 czubata łyżeczka kakao 2 jajka 160 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka olejku migdałowego(...)czubata łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą. Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Całość mieszamy. Do większej miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem (chwilę - około 10 sekund). Do jajek dolewamy wszystkie składniki
Smak mojego domubardzo dobrze smakuje. Wyczuwa się pewną ziarnistość, ale to taka uroda. Należy użyć kaszki jak najdrobniejszej. PS Właśnie podejrzałem, że Marzena zamiast sobie wygodnie chorować, dzielnie produkuje kolejne muffinki! Pasja (lub nałóg) ;) Składniki: 80 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 130 g drobnej kaszki kukurydzianej 30 g mielonych migdałów 2 jajka skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka soku(...)natłuszczonej dobrze (masłem) formy muffinkowej. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni (termoobieg) i piec około 15 - 20 minut, aż staną się złoto-brązowe. Gorące muffinki są bardzo delikatne. Należy poczekać do ostudzenia i wyjmować je z formy bardzo ostrożnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i lawendą
zadanie-gotowanie