zrobić coś na tą okazję. Miały być pączki, faworki (chrust) albo oponki - standardowo, tylko chciałam je upiec zamiast smażyć. Kolega totalnie nie trzymając się tradycji chciał po prostu muffinki. Więc z ciekawości wpisałam w wyszukiwarkę "muffinki pączki" i znalazłam ten przepis . Po upieczeniu okazało się, że pączków dla mnie w ogóle nie przypominają :( nie licząc dodanej marmolady. I wyszedł
W kuchni bez szafekPyszne muffinki o cudownym waniliowym smaku, mieciutkie, lekkie, takie "babkowate" a nie zbite i ciężk ie. W cale nie czuć w nich alko holu , a d odatek likieru dodaje delikatności i cudownego waniliowego posmaku . Całości dopełnił śmietankowy krem z dodatkiem pysznego likieru truskawkowego . SKŁADNIKI: (ok 16-20 szt w zależności od wielkości foremek ) 250 g masła/margaryny(...)dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot y, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę do połączenia składników . 5. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego patyczka ok 25 - 30 w 1 8 0*C. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę ubić na średnich obrotach , doda ć cukier
Kto ugości moich gości?Dzisiaj trochę posłodzimy. W ubiegła sobotę przygotowałam dla moich domowników pyszne kakaowe muffinki. Są one bardzo proste do wykonania i szybkie- pomijając przygotowanie kremu na którego musimy czekać minimum 12 h. Dlatego też, aby przyśpieszyć produkcję muffinek, polecam przygotować krem poprzedniego wieczora. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych składników- wystarczą te podstawowe- które zapewne każdy z Was znajdzie(...)kakao przesiać, dodać do masy maślanej. Następnie dodać śmietanę kremówkę i mleko. Całość delikatnie wymieszać- na najmniejszych obrotach miksera. Gotową masę rozłożyć pomiędzy papilotki do 3/4 ich wysokości. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 25 minut bądź do tzw. suchego patyczka- uważać aby ich nie przesuszyć. Krem czekoladowy: 2 opakowania czekolady
Krakowskie smaki AniMuffina dyniowa*, z suszoną żurawiną i ricottą *z mąki dyniowej, pure z dyni poranek idealny, muffina i kawa. Mąkę dyniową kupiłam już jakiś czas temu, ale wyszło tak, że nigdy nie było okazji by ją otworzyć, aż do dzisiaj, generalnie jak to taka mąką jest bardziej chłonna, ale nie aż tak jak kokosowa, więc też trzeba ją wyczuć
More food, love and dreamscieniowanie 1 — akcent 3"; mso-table-condition:even-row; mso-style-priority:63; mso-style-unhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :) Składniki na 12 sztuk: Suche: 250 g mąki(...)żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami. 7. Piecz ok. 25 minut. 8. Pozostaw do wystygnięcia. Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz
Powiedz dietom nieKokosowe muffinki a'la "bounty" o pięknym, zielonym kolorze pokazywałam już raz tutaj. Dziś chcę Wam podpowiedzieć drobne modyfikacje, dzięki którym ciacho jest idealne, doskonałe, boskie, no po prostu wywala z butów i prawdziwe "bounty" naprawdę może się schować, no ;) Pierwsza rzecz to płyn - w oryginalnym przepisie występuje mleko owsiane, ja napisałam po prostu "mleko roślinne" i zazwyczaj lałam(...)albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe. Druga rzecz - czekolada do polania - na początku polewałam muffinki pasmami czekolady, potem zrezygnowałam z niej i wolałam takie zupełnie bez niczego, natomiast teraz jest faza druga skrajna czyli cała góra porządnie oblana czekoladą i to jak najbardziej gorzką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmogłam się doczekać truskawek w tym roku zresztą zawsze ich wyczekuje mając tonę pomysłów na ich wykorzystanie. Nie mogą się zmarnować dlatego umieszczenie ich w mufinkach było mega rozwiązaniem. Muffinki, które dziś chcę przedstawić są moim hitem lata i sezonu truskawkowego. Są przepyszne i każdy to mówił co je spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną(...)razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań. Źródło gazeta "Tina" Składniki na około 15 muffinek: 2 i pół szklanki mąki pszennej lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
Kubki smakuoknem zima hula, czas na odrobinę lata czas na muffinki z owocami leśnymi Składniki: 2 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 180 ml gęstej śmietanki 18% 180 ml jogurtu o smaku owoców leśnych ( można też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody(...)jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem ze sobą "mokre" składniki czyli do miski wrzucamy: jajka, olej, śmietanę, jogurt - wszystko razem dokładnie należy wymieszać. W drugiej natomiast misce mieszamy ze sobą składniki
W Moim Magicznym Domuracji, że czas na dietę, dlaczego nie jest to czas na muffinki ? Zwłaszcza ,że są z pysznym zdrowym musli ? Dlaczego nie :) Składniki 100 g musli 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 100 ml jogurtu 50 g miodu dodatkowo: foremki (około 12 sztuk) papilotek do muffinek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mąkę należy wymieszać(...)długo aż uznamy ,że obie masy się połączyły w jedno. Foremki napełniamy w 2/3 ciastem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut i mamy musli muffinki
W Moim Magicznym Domudrobną kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukMuffin marchewkowy z ananasem i rodzynkami, ricotta Nie wnikam w kształt muffiny, nie wnikam nic, wspominam tylko noc, dzień które były za krótkie i cieszę się, cieszę, że udało nam się spotkać tym pierwszym razem, że wciąż się nam udaje
More food, love and dreamsŚwięta tuż tuż więc zapraszam na aromatyczne muffinki piernikowe z delikatnym akcentem pomarańczowym. W sam raz na Święta ale i bez okazji :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego(...)muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachNiewątpliwie dzieci uwielbiają muffinki i czekoladowe drażetki, ale myślę że i dorośli polubią ten przepis - muffinki marchewkowe z M&M's :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldNiewątpliwie dzieci uwielbiają muffinki i czekoladowe drażetki, ale myślę że i dorośli polubią ten przepis - muffinki marchewkowe z M&M's :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWykorzystując mój likier na różne sposoby postanowiłam upiec niebieskie muffinki. Od razu skojarzyły mi się z takimi zdobionymi na ciasteczkowego potwora , ale póki co brakuje mi trochę rzeczy do takiego wykonania więc, drugą myślą były smerfy. Pamiętacie białe czapeczki tych stworków? Miałam bitą śmietanę to spróbowałam zrobić ;) Pierwszy raz bawiłam się w zdobienie rękawem, więc trochę krzywo i w ogóle(...)polecam. Przepis to po prostu zwykłe składniki na jasne muffinki + barwnik. Lub tak jak ja należy zastąpić wodę/mleko likierem Blue Curacao. Spokojnie, podczas pieczenia alkohol wyparowuje (w smaku nie czuć, ale kto wie co by wyszło na badaniu) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko 0,5 szklanki
W kuchni bez szafek