BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 176mąki ryżowej - 50 g maki z orzechów arachidowych - 200 ml ciepłego mleka - 50 g cukru - 18 g drożdży świeżych - 50 g rozpuszczonego masła - laska wanilii lub esencja waniliowa - 2 jajka - gęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko(...)miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na wysypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto i rozwałkuj. Ciasto podziel na 12 równych części i wsadzaj do papierowej formy na muffiny. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj muffiny dżemem, u mnie brzoskwiniowy. MUFFINY ODSTAW NA 15 MINUT DO PONOWNEGO wyrośnięcia. W międzyczasie włącz piekarnik na 190 stopni. POSMARUJ ROGALIKI ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM
Kuchnia bezglutenowa Loli
Babeczki a la wuzetka 195przemian dodajemy maślankę oraz suche składniki kończąc suchymi składnikami. Formę do muffin wykładamy papierowymi papilotkami, papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Babeczki odstawiamy do wystudzenia. Krem: serek ucieramy krótko z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubijamy osobno na sztywno. Żelatynę zalewamy
Smak mojej kuchni
MUFFINY 218Muffiny inaczej babeczki. Proste w przygotowaniu, miękkie, puszyste... Idealne do popołudniowej kawki, na imprezy, spotkania. A ja je dziś upiekłam dla córci z okazji Dnia Dziecka :) Składniki: * 250 g mąki pszennej * 6 łyżek cukru * 4 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 250 ml mleka lub wody gazowanej * 80 ml oleju * 2 jajka Wykonanie: Mąkę
Zrób to smacznie
Muffiny z musli i gruszką 212Przepyszne muffiny o pięknym aromacie przypraw i bogactwem suszonych owoców i orzechów Składniki • 5 łyżek musli 50 % bakalii • 1 jogurt gruszkowy 150 ml • 1/2 szklanki kefiru • 100 g masła • 2 łyżki miodu • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 2 jajka • szczypta kardamonu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 szklanki mąki • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1-2 gruszki Sposób przygotowania
W królestwie smaków Beaty
Mini serniczki z truskawkami 286opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby 1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra
Mała Cukierenka
Mini serniczki z truskawkami 1676opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% fix do śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby 1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra
Mała Cukierenka
Muffinki czekoladowo-migdałowe 159żydowskie Wyszły mi, wyszły! Po raz pierwszy muffiny wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Składniki: Suche: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej) 8 łyżeczek cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać znacznie więcej, osobiście przyzwyczaiłam się już do zredukowanych ilości cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
Weganizm infantylny
Drożdżowa chałka 173Pyszna, pulchna chałka drożdżowa przygotowana z dużej, rodzinnej porcji - idealna na drugie śniadanie w towarzystwie świeżego masła, dżemu lub Nutelli. Gorąco polecam ten przepis
Chocolate Muffin Blog
Dyniowe muffinki z kokosem 223Składniki na babeczki mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl puree dyniowe, 1 szkl jajka, 2 szt cukier, 1/2 szkl olej, 4 łyżki cukier, waniliowy, 1 opak
Gotowanie moimi oczami
Piaskowe Babeczki 209Znakomite babeczki piaskowe. Na każdą okazję. Polecam. SKŁADNIKI : 200 g Margaryny 150 g Cukru ja dałam brązowy 4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Waniliowego
Gotowanie Patki
Szarlotka bez użycia miksera 171Najszybsza szarlotka na świecie, do której przygotowania potrzebna jest jedynie miska, tarka i łyżka... no i oczywiście piekarnik! Przepis dla osób, które nie mają wiele czasu
Chocolate Muffin Blog
Angry Birds - edycja świąteczna 211Jeśli spodobały się Wam babeczki Angry Birds, które już kiedyś pojawiły się na blogu, przedstawiam Wam świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków :) Dziś Czerwony, następne czekają
Ciastkozercy
Krem cytrynowy 576Krem cytrynowy Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich ), a także
Ciastkozercy
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI 183pieczenia i sodę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać olej i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota! Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Do śliwek wsypujemy posypkę
Ciastka - domowe słodkości
Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orzechami nerkowca 246delikatny jednocześnie. Podtrzymuję swoją opinię - pójdę do piekła. BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA Składniki: - 200 gram mąki - 150 gram masła - 4 jajka - 2 tabliczki białej czekolady - 80 gram migdałów - 75 gram nerkowców - 150 gram cukru brązowego - 200 gram białego cukru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
Życie zamknięte w smaku