Muffiny robi się w miarę szybka i bardzo prosto. Jako nadzienie tych muffinek można wykorzystać ulubiony dżem lub marmoladę. Ja polecam kwaśny dżem, np z wiśni. Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 jajko ½ szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody dżem kruszonka: 100 g mąki 50 g masła
Mama GotujeGofry kojarzą się raczej z kalorycznym deserem niż ze zdrowym posiłkiem. Te, przygotowane z mąki kokosowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Są
Chocolate Muffin BlogCo zrobić, by wywołać uśmiech na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa
Humanistka w kuchniBabeczkowa Bombonierka Walentynkowa bombonierka zawsze jest mile widzianym prezentem. Można jednak pójść o krok dalej i okazjonalne czekoladki wykorzystać do ozdobienia własnoręcznie przygotowanych babeczek. Dziś
CiastkozercyBabeczka Myszka Minnie Żeby stworzyć bajkowe babeczki dla dzieci nie zawsze trzeba dysponować kompletem wymyślnych foremek i wykrawaczek. Czasem wystarczy to, co znajdziemy w każdej kuchni
CiastkozercyWstyd się przyznać ale cudowny owoc figi odkryłam dopiero w tym roku. Muszę przyznać, że to fantastyczne i tajemnicze owoce :) Przedstawiam przepis na babeczki z
Bon Appetit MałgorzatyCzekoladowe babeczki z kremem i granatem - prezentują się równie dobrze, co smakują. Gorzka czekolada świetnie komponuje się z delikatnym kremem z twarożku, lekko cierpki granat dopełnia
Ciastkozercymnie coś naszło na słodkie. Wymyśliłem sobie na bazie moich ostatnich muffinów , że zrobię coś podobnego jednak z mąki gryczanej. Bałem się, jak nie powiem co, tym bardziej, że założyłem, ze będą się piekły 18 minut, sprawdzam, a w środku surowe. Dałem im jeszcze 7 minut i wyszły idealnie! Polecam Wam serdecznie. Czego użyłem? -kubek mąki gryczanej -kubek mąki pszennej(...)TYP405 -100 gram masła roztopionego -3/4 kubka cukru trzcionowego -2 łyżki kakao -2 jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -cukier waniliowy -sok z cytryny -garść cukru białego Jajka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier waniliowy, ubijamy. Dodajemy cukier trzcionowy i dalej ubijamy. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich masło i ubite jajka z cukrem. Miksujemy
BaRepaswszystko co powyżej! Potrzebna będzie forma do muffin, podane w przepisie ilości wyliczyłam na 12 mini serniczków. Składniki (na spód): 12 pełnoziarnistych herbatników 100 gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki
Garniec MagalieKiedy za oknem pada śnieg, przyjemnie jest sięgnąc po kubek ciepłej kawy czy herbaty i zjeść do niego pyszną niedawno wyjętą z pieca babeczkę. Dodatkowym atutem
Polska Zupapiernika, ½ łyżeczki sody, 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem: 100 g masła, 100 g śmietanki 36%, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki masła orzechowego Dodatkowo: cukrowe duszki WYKONANIE Muffinki: jajka mieszamy z olejem i puree dyniowym. W drugiej misce łączymy suche składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi. Przekładamy do foremek na muffiny, pieczemy 20 min w 180 stopniach. Krem: Śmietanę
słodki bratekZapraszam na pyszne muffiny mocno czekoladowe z wiśniami . Pyszne , delikatne , wilgotne , rozpływające się w ustach :)Przepis na te pyszności znalazłam w Poradniku domowym , nie była bym sobą gdybym czegoś tam nie dodała :) oczywiści wiśnie które uwielbia moja rodzina :) Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju
Sama słodycz i szczypta chilistole nie od dziś. Są to najukochańsze muffiny mojego syna. Praktycznie wszystkie zjada sam :) Niezwykle delikatne, lekko wilgotne. Ponad rok temu przepis na nie znalazłam u Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki . Musicie je upiec! Składniki na 11 większych muffinek: 125 g masła 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki
Blondynka GotujeNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam prażone płatki migdałowe :) Cudownie chrupią, pachną i idealnie pasują do każdego rodzaju deserów, ciast, a także - jak widać - śniadań
Chocolate Muffin Blog