Cupcakes różane z białą czekoladą 196ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami na zmianę suche składniki i jogurt. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Jeśli chcemy babeczki nadziać marmoladą, to najpierw papilotki napełniamy do połowy, następnie nakładamy po łyżeczce marmolady. Nadzienie zakrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy około
Mania Gotowania
Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym 232babeczki studzimy. W wystudzonych babeczkach za pomocą wykrawacza lub np. zakrętki robimy otwór na nadzienie. Napełniamy otwory malinami. Wydrążoną wcześniej częścią ciasta zakrywamy dziurki. Za pomocą szprycy dekorujemy muffinki kremem
Mania Gotowania
Tiramisu Cupcake 193cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy. Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy krem. W wersji z bitą śmietaną, zaczynamy
Mania Gotowania
Mini serniczki z frużeliną jagodową 236można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki na muffinki. Możemy użyć albo sztywnych foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno każdej foremki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut
Mania Gotowania
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 373czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj
Poezja smaku
Budyń z prawdziwą wanilią i sosem owocowym (słodzony stewią) 240pozostałych 100ml dodajemy budyń w proszku, gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy. Przelewamy budyń do wypłukanych zimną wodą miseczek bądź foremek na muffinki (ja użyłam właśnie takich, silikonowych). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na ok 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. Rozpuszczamy pastylki stewii w 100ml wody, następnie
Ze smakiem i z pasją
Kakaowe muffiny z Tabasco i skórką pomarańczową 204naprawdę udany eksperyment, bo nigdy wcześniej nie próbowałam połączyć tych dwóch smaków. Miałam problem z tym ile Tabasco do nich dodać, ale poprzestałam na 1 łyżeczce (na szczęście ;) Muffinki można polać rozpuszczoną czekoladą deserową, będą jeszcze pyszniejsze. Składniki na 12 sztuk: 200g mąki tortowej 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 125ml
Ze smakiem i z pasją
Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej 366piecz. 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez ok 25 minut
Ze smakiem i z pasją
CYTRYNOWE MUFFINY Z NIESPODZIANKĄ 1617dużo mniej czasu na pieczenie. Niestety. Mam nadzieję, że za parę tygodni sytuacja się unormuje i wrócę do przesiadywania w kuchni :).Nie powstrzymałam się dzisiaj rano i upiekłam cytrynowe muffinki z cytrynowym curdem - angielskim kremem cytrynowym (domowej roboty) i malinami. Muffiny wyszły wilgotne do tego stopnia, że można je jeść widelczykiem.Po opublikowaniu tego posta wracam do przepisów...ale prawnych.CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandry
Babeczki z budyniem 217Budyń przygotowujemy z 350 ml mleka i ewentualnie z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia.Wystudzone masło łączymy z mlekiem i jajami. W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. "Niedbale"- jak przystało na muffinki - łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche. Do przygotowanych papilotek wlewamy ciasto - ok. 1 cm i nakładamy po łyżeczce budyniu i przykrywamy ponownie ciastem; do 3/4 wysokości papilotki.Pieczemy
Miksturownik
Kurs pieczenia muffinek w Willi Retro w Krakowie. 185Wracając do tematu: Kurs odbył się w Willi Retro w Krakowie. Prowadziła go bardzo sympatyczna pani Joanna. Dostałyśmy wszystkie potrzebne składniki i wskazówki i upiekłyśmy słodkie i wytrawne muffinki - no tak zapomniałam dodać, że byłam tam z Asią. W sumie było nas 10 uczestniczek plus pani Joanna. Pracowałyśmy w zespołach po 2 lub 3 osoby. Z Asią przygotowałyśmy babeczki
Miksturownik
Ciasteczka owsiane z musem jabłkowym 220Zastanawiałam się czy upiec muffinki czy jakieś owsiane ciasteczka. Jak zobaczyłam przepis u Joon, to już wiedziałam:)Tym razem dodałam tak jak było w przepisie rodzynki, choć je zwykle zastępuję żurawiną albo morelami suszonymi. Dałam mniej cukru/fruktozy i przeliczyłam produkty na g, bo wolę ważyć niż odmierzać szklankami;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy
Muffiny bananowe 332Muffinki bananowe - pyszności - Wariacje na temat babeczek można ciągnąć w nieskończoność. To jedyne ciastko, które daje tyle możliwości. Dziś wersja z bananami. **************************************************************** Bananowe muffiny - przepis Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru 2 jaja 125 g mąki
kolorowotorcikowo
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym 247piec w 180 stopniach C przez około 20 minut, ciasto nico krócej, wystarczy 12-15 minut.Babeczki i ciasto ostudzić. Wyjąć z formy.Z ciasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła.Muffinki przeciąć w połowie. Żelatynę namoczyć w wodzie.Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać kajmak - utrzeć.Żelatynę rozpuścić - wlać do kremy i dokładnie połączyć.Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik.Lukier plastyczny
kolorowotorcikowo