Szarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi
Pink EnvelopeDzisiaj mam dla Was przepis na mini muffinki, które przygotowałam na promocję firmy Maki Meble podczas targów w Nowym Sączu. Nie ukrywam, że znikały z talerza błyskawicznie. Zachęcam do wypróbowania, jest to modyfikacja przepisu Nigelli Lawson. Składniki na ok. 50 mini muffinek 280 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki czekolady w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia mniej niż
noteskulinarnyfigadodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, na koniec dodajemy ulubione owoce. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy odrobiną brązowego cukru - utworzy słodką skorupkę. Pieczemy muffinki przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej
Kulinarne Inspiracjecukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło z czekoladą. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Odsączyć żurawiny z wody i wymieszać z ciastem. Formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki UHT 30% Pokruszyć czekoladę, wsypać
Kulinarne Inspiracjeśmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej
Kulinarne InspiracjeKasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec.. Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej, ze snikersami, kruszonką(z masłem orzechowym), nutellą i polewą (z nutelli) Mrożony (gęsty) koktajl banan-mango z orzechową granolą
More food, love and dreamsoraz olejek waniliowy. Do masy dodać przestudzoną masę czekoladową, wymieszać do połączenia składników. Partiami dodawać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać ją w masę. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę na muffinki wyłożyć silikonowymi papilotkami, a te papierowymi. Do każdej papilotki nakładać kopiastą łyżkę masy na brownie . Na środku układać po 3-4 owoce malin (jeśli są mrożone, to nie rozmrażać!), wcisnąć
Moje QulinariaFormę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na 30 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam kilka minut w formie, następnie zdejmuję muffinki i zostawiam by wystygły
Ciasteczkowy Potwórzrobienia tych babeczek zmotywowała mnie Martyna, której spodobały się opublikowane kiedyś ciasteczka zbożowe :) Dzisiejsze muffinki to takie słodycze w wersji fit: z otrębami, płatkami owsianymi i rodzynkami. Zwykle dość nieufnie podchodzę do produktów, które są "fit", bo zwyczajnie nie są smaczne, domowe babeczki owsiane pod każdym względem dorównują jednak swoim "nie-tak-fit" wariantom ;) Składniki: 200 g mąki
CiastkozercyPrzepis na te muffinki znalazłam u Arabeski . Ten drobny wypiek od razu wpadł mi w oko, bo co jak co, ale tam gdzie ser i czekolada, to od razu wyczuwam na odległość:) Składniki: 1/2 szklanki cukru; 2 duże jajka; 180 g mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 1/4 szklanki mleka; 70 g masła; ew. odrobina aromatu waniliowego
In my kitchenPrawdziwie pomarańczowe muffiny!! Właśnie takie, jakich szukałam od dłuższego czasu. Ptrzebowałam "porządnego" smaku i aromatu pomarańczy i w tych muffinkach to znalazłam:) Przepis od Dorotki , która zachwalała pomarańczowe muffinki, ja też je zachwalam... Składniki na około 10-12 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki otrębów; 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru; 1 duże jajko; 150 ml świeżo
In my kitchenbułką tartą), przełożyć ciasto. Piec w 180 o C przez około 1 godzinę lub do momentu gdy chlebek ładnie się zarumieni a włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Muffinki piekłam 25 minut w tej samej temperaturze co chlebek. I jeszcze wersja muffinkowa
In my kitchenwymieszać wszystko razem (około 2 minuty). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości brzegów formy i piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone muffinki dobrze wystudzić. Składniki na nadzienie: 150 g serka mascarpone; 3 łyżki śmietany 30%; 100 g cukru pudru; 1 łyżka mocnej kawy; 1 łyżka amaretto; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; Wykonanie
In my kitchenpołączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek papierowych umieszczonych w formie na muffiny lub do foremek silikonowych lub aluminiowych ( jak u mnie). Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki. Przygotowane muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 190 st.C około 25 minut. Po upieczeniu odczekać około 10-15 minut i muffiny wyjąć z blaszki do całkowitego ostudzenia. Przepis znaleziony
In my kitchentabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %) 1 ¼ szklanki roślinnego mleka 170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego) ½ laski wanilii ¼ szklanki oleju arachidowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj formę na muffinki, której wgłębienia powykładaj papilotkami. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, ¼ odłóż do posypania babeczek, resztę dosyp do suchych składników
Roślinna - blog wegański