Muffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy. Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie
Milion Smakówsłodkie przysmaki mogą być jednocześnie zdrowe i lekkie? Oczywiście - wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Aromatyczne, marchewkowo-korzenne muffinki na pewno umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego
Milion SmakówDodajemy masło z mlekiem i nadal ubijamy. Całość mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą, gładką masą. Dodajemy małe kawałeczki masy marcepanowe i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy 18 – 20 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Rada: babeczki pieczemy w sylikonowych foremkach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz w którym na początku
Moniki SmakołykiWeekend się kończy... Co upiekliście dobrego na ten czas? Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki
Lawendowe Nieboczerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki
Kuchenne aromatyUwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek. Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 rozpuszczonej kostki masła 2 jajka 1 szklanka mleka Nadzienie 1 budyń waniliowy mleko
Kuchenne aromatyPiątkowy wieczór i jak tu czegoś nie upiec? Przecież weekend bez słodyczy to weekend stracony :) Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;) Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna! Muffiny z jabłkami i syropem klonowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki grubo startych jabłek
Lawendowe NieboGdyby nie nadmiar marchewek w lodówce to nie wpadłabym na pomysł aby piec z nich babeczki, no i jestem mile zaskoczona takim połączeniem, polecam każdemu kto
upichconazamrożonym chodnikiem okazał się dla mnie kontuzyjny - skręcona kostka, pozdzierana skóra, na szczęście ręce mam sprawne i na siedząco oddaje się corocznemu 'mufinkowemu' szaleństwu. Tym razem puszyste i chrupkie muffinki kakaowe z płatkami owsianymi, cynamonem, musli crunchy i ice coffee stracciatellą, bez jajek. Składniki - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka brązowego cukru - 2 łyżki ciemnego kakao
upichconamleka skondensowanego , śmietana kremówka i pistacje . Suche składniki połączyć razem. Roztopione masło rozmieszać z mlekiem . Do mokrych składników dodac suche i wymieszać krótko. Nakladamy masę do połowy foremek na muffinki ,dodajemy karmel ,tyle ile lubicie i przykrywamy go masą czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut . Po przestudzeniu dekorujemy śmietaną i pistacjami
Ladylaura.razem i pozostawiłam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Oczywiście pamiętamy aby nie przegotować żelatyny, gdyż wtedy straci swoje właściwości. Przestygniętą kawę z żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma
Blondynka GotujeMuffinki pizzowe?- Nic prostszego. Robi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 100 g tartej mozzarelli 500 g pieczarek 250ml mleka 2 jaja 100 g masła ketchup/ sos pomidorowy olej rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy
Wielki apetytKolejny przepis na muffinki, które możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik lub przygotować na Kinderball. Ja zrobiłam je dla mojej 6-latki do szkoły, jako drugie śniadanie. Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g borówek 3 jajka 100 g cukru 250 ml mleka 125 masła Sposób przygotowania: Rozpuszczone, przestudzone
Wielki apetyturodzinowych babeczek dla dzieci możemy podejść na dwa sposoby: zrobić muffinki inspirowane postaciami z bajek (Myszka Miki i Minie , rybka Nemo , Angry Birds ) lub przygotować „niejadalne” dekoracje do zwykłych babeczek. Pierwszy sposób na pewno zachwyci nie jedno dziecko, problem w tym, że kiedy gości jest dużo lub nie mamy wystarczająco czasu, żeby przygotować słodycze tego samego dnia
CiastkozercyPyszne, delikatne, mięciutkie i słodziutkie muffinki o mleczno-jogurtowym smaku i kakaowym wnętrzu :) Bez tłuszczu, cukru i grama pszennej mąki! Zdrowe, pełnowartościowe, o zwiększonej zawartości białka! Obłędnie smaczne! Idealne dla każdego na każdą porę dnia! Uwaga! - bardzo szybko znikają :D Składniki: 70 g mąki pełnoziarnistej 30 g odżywki proteinowej waniliowej 1 jajko 2 białka 100 g płynnego jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :P