wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz, ani blender nie jest potrzebny, wystarczy zwykły słoik z nakrętką, do którego wsypujemy 2 łyżeczki ( na 1 porcję) rozpuszczalnej kawy (jeśli ktoś woli mocną kawę to 1 łyżkę), wlewamy trochę wody, tyle aby zakryła kawę, (jeśli słodzimy(...)Nescafé z 1 łyżeczką cukru i odrobiną wody, za pomocą trzepaczki blendera uzyskuję bardzo dużo słodkiej, bardzo sztywnej kawowej pianki. Do wysokiej szklanki wlewamy do jej połowy mocno schłodzone mleko (3,2% lub mleko skondensowane z puszki), a na nim układamy sztywną, kawową pianę z 3-4 kostkami lodu, jeśli wykorzystaliśmy mleko skondensowane to wlewamy go mniej do szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnapływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą kawę i skubiącą wspomnianą wyżej bohaterkę. Wiecznie zaganiana ,między jak zwykle spieszącymi się Wrocławianinami, nigdy nie mogłam pozwolić sobie na taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak(...)nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:) Składniki : 20 g świeżych drożdży lub 7g suszonych 100 ml ciepłego mleka 375 g mąki tortowej ( 2 szklanki i trochę) 50 g cukru pudru 1 łyżeczka soli morskiej 3 jajka w temperaturze pokojowej 175 g miękkiego masła (w temp.pokojowej) niecałe opakowanie żurawiny
Gotowanie to kochanieSkładniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej 2 jajka 1 masło lub margaryna "Kasia" 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki płaskie sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąki , proszek i sodkę zmieszać Masło utrzeć z cukrem i miodem Dodać jajka , a potem stopniowo mąkę Uzyskaną masę podzielić na 3 części i upiec kolejno(...)prostokatnej średniej wielkości blaszce Pieczemy około 15 min. w temp. 170 stopni C Składniki na krem: 2 śmietankowe budynie - takie na 750 ml mleka ( bez cukru) 1 l. mleka 1/2 szklanki cukru 1 masło Przygotowanie kremu: W około 500 ml mleka rozmieszać dobrze budyń Pozostałe 500 ml mleka wlać do garnuszka, posłodzić i gdy zacznie się gotować, wlać rozmieszane
Proste PotrawyDługo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta. Piernik wyśmienity - 1/2 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki miodu - 2 łyżki powideł śliwkowych - 4 łyżeczki(...)przyprawy do piernika - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki gorzkiego kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 pełne łyżki kawy Inki - 250 ml (1 szklanka) mleka - 2 jajka - 300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej Przełożenie: - kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: - 1 czekolada Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao) - 50 g masła - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Kuchcik gotujewiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę . Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała(...)się uszy trzęsły! Polecam! Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 1,5 szkl * białko – 4 szt * masło – 80 g * mleko – 150 ml * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * kokos – 6 łyżek * mak – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą
Ostra na SłodkoSkładniki: jajka 2 sztuk, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 3,2% 1 szklanka, woda gazowana 1 szklanka, olej rzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 2,5 szklanki, NADZIENIE: twaróg 25 dag, śmietana gęsta 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki, cukier 1 łyżka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mikserem zmiksować dobrze i odstawić na 30 minut jabłka(...)skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka twaróg dobrze rozgnieść widelcem ze śmiataną 18%, cukrem, cukrem waniliowym, dodać starte jabłka i wymieszać patelnię do naleśników lub zwykłą przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać smażyć cienkie naleśniki na złocisto, naleśniki posmarować nadzieniem i zawijać ciasno...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięŁosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy niezwykle szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Zapraszam na szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Gdy za drzwiami są już goście, a my nie wiemy co przygotować, zapewniam, że tym prostym daniem zaskoczymy(...)łososiem w sosie śmietanowym Składniki na 4 osoby( 2 dorosłych i 2 dzieci): • 340g makaronu (lepszy krótki- u mnie mezze penne ) • 300 g wędzonego łososia • ½ cebuli • ½ szklanki mleka • ½ szklanki słodkiej śmietanki • ½ szklanki białego wina • oliwa, pieprz, pietruszka Gotującą się wodę, solimy i wrzucamy makaron. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Przygotowanie sosu nie powinno mam zająć więcej niż
Mia Cucina SofietaMoje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest super prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić(...)przekąska, jest lekki i można go zjeść naprawdę sporą porcję:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWO-SEROWĄ: 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka kremowego (użyłam "Delfiko") 1 szklanka mleka 3/2 % 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 laska wanilii (lub 1 torebka cukru waniliowego, ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego) DODATKOWO: 5-6 opakowań galaretek owocowych (w ulubionych smakach
Słodko-Słony Świat IlonyMarysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam. Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki: Biszkopt:: 3 duże jajka (lub 4 średnie) 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)pieczenia Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną
Słodka Stronadziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba. Podane w przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb(...)piekarnika, aby się zanadto nie spiekły. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki na zaczyn: 150 g zakwasu żytniego razowego 150 g letniego mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane) 100 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki żytniej starogardzkiej Odświeżony 12 godzin wcześniej zakwas wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąki, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw
Grahamka, weka i kajzerkasztuk 50 g drożdży szklanka mleka 5 szklanek mąki 2 jajka 1/2 szklanka masła roztopionego szczypta soli 1/2 szklanki cukru. lukier cukierki do posypki olej do smażenia Wykonanie: mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy jajka oraz resztę składników. Wyrabiamy ciasto aż będzie odrywać się od brzegów naczynia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy(...)wkładamy an rozgrzany tłuszcz, musi być o na tyle dużo aby pączki sobie swobodnie pływały. Upieczone i ostudzone pączki polewamy lukrem i cukierkami lub cukrem pudrem. Ja pączki jak zwykle piekłam gdyż nie lubię smażonych polecam również taką wersje , piec należny 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć jeden z moich zapasów jagód już wiedziałam, że muszą one się znaleźć w mojej drożdżówce;) Wyszperałam pyszny przepis i zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej i całej góry jagód. Dzięki masie serowej ciasto drożdżowe(...)Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, 1/2 szklanki cukru, 150g masła lub margaryny, 4 żółtka, łyżka cukru waniliowego, szklanka mleka, szczypta soli, skórka starta z 1 cytryny. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować
Z miłości do słodkościskładników(bez jabłek) i dokładnie wyrobić. Można mikserem jak i ręcznie. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ale nie może też być za rzadkie. Ja dodałam ok. 1/4 szklanki mleka więcej ze względu na to iż użyłam też mąki pełnoziarnistej. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia(...)wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego
Smaczne ZdrowePIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na łyżce(...)średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aby kawałki równomiernie się zrumieniły. 4. SEROWY BESZAMEL (10 min): najtrudniejsza część tego przepisu, dlatego róbcie wszystko dokładnie wg wskazówek! Podgrzewamy mleko, tak aby nieco parowało, odstawiamy. Do garnka dajemy 3 łyżki masła i roztapiamy, zdejmujemy z palnika i jednocześnie rozcierając całość trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Kiedy nie mamy już grudek
Nerds Kitchenciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek" z nazwy spleciony jest jak chalka i rowniez ma podobnie mieciutki i delikatny miazsz. Smak ma niezwykle wykwintny,poniewaz dyni towarzyszy smak anyzku,miodu i skorki cytrynowej,choc moze nie wszystkich zachwycic. Chlebek najlepiej smakuje ze slodkimi dodatkami .takze idealny bedzie na sniadanie,przepyszny rowniez z samym(...)starta z 1 cytryny 2 lyzki plynnego miodu 500 g maki ( typ 550) + na podsypke 250-300 g cieplej wody 1 paczuszka suchych drozdzy Oetkera 1 plaska lyzeczka soli mleko do posmarowania 2 lyzki pestek dyni i slonecznika Wykonanie: Dynie ugotowac na parze do miekkosci okolo 15 minut i zaraz odsaczyc. Puree dyniowe rozgniesc widelcem,dodac anyz i miod. Make
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki i przygotowanie: Biszkopt: 4 jajka (białka i żółtka oddzielone) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko. 1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę. 2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą(...)dwie części. Masa: 1 kostka masła – miękkiego 1 szklanka cukru 4 żółtka (z białek można zrobić np. kokosanki ) 3 galaretki w różnych kolorach 4 łyżki żelatyny 2 szklanki mleka Galaretki wcześniej oddzielnie przygotować (zgodnie z przepisem na opakowaniu) a po stężeniu pokroić każdą w kostkę. Żelatynę namoczyć w około pół szklanki zimnej wody a gdy spęcznieje dodać do przegotowanego
UgotujmyTo.plwiecie zupy jadam niezwykle rzadko , ale jeśli już , to zazwyczaj są to kremy. Kremy na ostro ;) Lubię czuć pikantny smak , który nie tylko sprawia , że szybciej czujemy się nasyceni , ale i rozgrzewa , co przydaje się w te coraz chłodniejsze dni , jakie mamy za oknem! Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie(...)jesiennym – stoi na równo z Gulaszową pulpecikami i Kremem z soczewicy . SKŁADNIKI : * dynia ( miąższ ) – 400 g * duża cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * mleko migdałowe Alpro ( możemy zastąpic śmietaną 18% słodką ) – 100 ml * oliwa z oliwek – 50 ml * świeży imbir * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę
Ostra na SłodkoOstatnio dowiedziałam się z hejterskiego komentarza, że wpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą , albo podana pod postacią kotletów mielonych. Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych , aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety(...)jajko, 1 cebula, 1 bułka kajzerka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania, 1 łyżka majeranku Kaszankę wyjmujemy z osłonek, dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku) przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem, dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy owalne kotlety z kaszanki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię