mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 10 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej czarne oliwki (ok. 1/3 słoiczka) Bułeczki-Pieski - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy(...)temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut do zrumienienia bułeczek. Do dekoracji użyłam pomidorków koktajlowych pokrojonych w krążki, mini kiełbasek, i sałaty strzępiastej. *źródło inspiracji - przepis na "zwykłe bułeczki" http://pracowniawypiekow.blogspot.com Moje posty
Słodka Stronasłodkiej papryki Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę(...)już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia. Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła. C ebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy
Moje Kuchenne RewelacjeTa kolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty. Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta
głodny alergikciasta). Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. W 1/2 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy ją do ostudzenia (ma być zimna, ale jeszcze płynna). Do wysokiego pojemnika wlewamy mocno schłodzone mleko, wsypujemy 3 opakowania kremu. Początkowo ubijamy na najniższych obrotach, potem zwiększamy je maksymalnie i ubijamy do uzyskania pożądanej gęstości. Dodajemy płynną żelatynę i ponownie miksujemy. Część kremu (1/3) odkładamy(...)Mieszamy, już bez ogrzewania, do całkowitego rozpuszczenia. Płynną, przestudzoną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki. Nie polecam gotowych kremów, ale czasem, gdy potrzebujemy ciasto „na wczoraj” – są one niezwykle przydatne. Przygotowanie ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami, dzięki jego wykorzystaniu, nie zajmie nam zbyt wiele czasu, a efekt jest zaskakujący. Wbrew pozorom dłuższy jest opis niż samo przygotowanie
mojewypiekiinietylkoPiątkowa pianka wyszła jakaś inna niż zwykle... :p O tak!!! Najlepszy!!! A jak jeszcze zrobi go Mama... To jest lepszy od "lepszości"!!! Nie ściemniam!!! Prawda jest taka, że sernik z tego przepisu zawsze wychodzi, ale w wykonaniu mojej Mamy jest najsmaczniejszy!!! Moje wykonanie też jest niczego sobie, no ale... Właściwie nie wiem dlaczego do tej pory nie umieściłam(...)Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao. Masa serowa: 1 kg mielonego sera; 3/4 szkl. oleju; 1 szkl. cukru; 2 budynie śmietankowe/waniliowe; 1/2 l mleka; aromat śmietankowy/waniliowy/migdałowy; 2 całe jajka; 4 żółtka. Cukier ubijamy z olejem, dodajemy jajka i żółtka oraz aromat. Wsypujemy budyń i wlewamy mleko - dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy
MiksturownikTruskawki opanowały już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się(...)ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start, 600 g świeżych truskawek, 200 g masła lub margaryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru. Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościposiekanej gorzkiej czekolady (dałam mniej)*** Przygotowanie 1. W dużej misce wymieszać mączkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. 2. W małej misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę. 3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość(...)mielone migdały w całości razem ze skórką. Mianem mąki migdałowej określa się zmielone migdały blanszowane, to znaczy takie, z których skórka jest usuwana przed mieleniem ** można również użyć zwykłego cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl. *** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując
coolinarnastrefa.blogspot.compstryknięcie w palce kończy się kolejny dzień. Czas ucieka, doby już brakuje. W takie dni przecież musi być jeszcze smaczniej niż zwykle, żeby nie zwariować! :) Problem jest jeden - jak w takim dniu wcisnąć jeszcze miejsce na stanie przy garach?! Jak tu wyczarować coś co doda siły i energii, poprawi humor i zapewni naszym organizmom wszystko czego ten potrzebuje (i czego(...)usypiacz powodujący uczucie ciężkości (o ociężałości w głowie). SKŁADNIKI: /CIASTO: - 125 g mąki bezglutenowej chlebowej, - 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel, - 75 ml wody, - 75 ml mleka, - 2 dkg drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - łyżka masła, - pieprz ziołowy łyżeczka, - sezam czarny , - sezam, - czosnek niedźwiedzi, /ŁOSOŚ: - łosoś, płaty, - odrobina przyprawy warzywnej domowej + folia aluminiowa
Wypisz Wymalujzdjęciach bowiem ciasteczka wyglądają bajecznie, i okazało się, że tak też smakują. Słodkie, delikatne, trochę się kruszą, ale to zupełnie nie przeszkadza. Czekoladowe i lekko pikantne - ja użyłam zwykłego chilli w proszku, bo tylko takie miałam, ale jeśli macie w domu coś ostrzejszego, Wasze ciasteczka będą przyjemnie szczypać w język. Moje nadają się dla dzieci - są świątecznie cynamonowe, ale niezbyt(...)cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mleka dodatkowo: 70 g cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chilli w proszku Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)zmielonego (ten w wiaderku nadaje się świetnie)! - 3/4 kostki masła, - 6 jajek, - 2 szklanki cukru (aczkolwiek, jak ktoś lubi mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość), - 2 budynie malinowe, - cukier wanilinowy, - mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku, - pół śmietany 30% - Maliny 1 litr, - można dodać odrobinę jeżyn, - trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało
Wypisz Wymalujowoce jagodowe, grzyby... Można by wymieniać i wymieniać. Idąc tym tropem, poszukałam też potraw rozpoznawalnych, typowo małopolskich, które tylko w tamtych rejonach wiodą prym. I znalazłam coś, co mnie niezwykle zaciekawiło. W oryginale babka grysikowa jest z niezliczoną ilością bakalii. Pochodzi jeszcze z czasów Anny Jagiellonki , a na dodatek był to jej ulubiony deser, który kazała przyrządzać sobie zawsze, nawet(...)naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon
W kuchni Karmel-itkiEleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser Gruyère jest to rodzaj szwajcarskiego sera z mleka krowiego. Smak tego sera jest lekko orzechowy. Odrobina luksusu każdemu się należy nie tylko od święta :) Składniki: 4 - 6 jajek ugotowanych na twardo 150 g wędzonego łososia 50 g sera Gruyère (opcjonalnie poczciwa gouda(...)Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki kawioru. Jajka
Bon Appetit Małgorzatywiele mięsnych wyrobów, dań, ale moja rodzina jest stricte mięsożerna. Dla nich kawałek karkówki, schabowy, mielony czy też inny rodzaj to podstawa. Nie popieram tego, no, ale cóż, większość zwykle zwycięża w pojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę(...)stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem i solą oraz pieprzem, dodaję również koperek. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka **** Tło zdjęć: cerata
W kuchni Karmel-itkiCalzone ze Szpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być może(...)ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie) jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek do posypania (opcjonalnie) Mini Calzone ze Szpinakiem- Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą
Słodka Strona