mleko zwykle - 971 przepisów (strona:51/65)

Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9179

Bardzo się cieszę, że zainteresowanie sałatką z tuńczykiem jest tak duże :))) Naprawdę niespodziewanie duże, bo zwykle to słodkości królują wśród moich przepisów ;) Jednak tym razem liczba kliknięć właśnie w ten post przerosła moje najśmielsze oczekiwania i bardzo Wam za to dziękuję. Obiecuję też w związku z tym więcej takich propozycji, ale tymczasem znów coś słodkiego. Dziś będzie to szybkie ciacho(...)spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła dobrej jakości Na mus: 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości ok. 70% kakao) 4 łyżki mleka 500 g śmietanki kremówki 36% 2 jaja (ja do tego musu używam tylko wielskich jajek ze sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki

Ratunku obiad
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 191

Gwatemala produkuje znakomitą kawę, jedną z lepszych na Świecie. Jak na ironię kawa serwowana w tamtejszych lokalach przypomina raczej popłuczyny fusów. Powód? Kawa wysokogatunkowa to towar eksportowy, niedostępny dla zwykłego zjadacza fasoli. Antigua Guatemala, dawniej stolica Ameryki Środkowej (dokładniej kolonii hiszpańskich w Ameryce Środkowej)dziś małe, klimatyczne miasteczko otoczone wulkanami. Roi się tu od zabytków, sklepików, hotelików i restauracji(...)Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku: 8 plastrów boczku, 2 duże ziemniaki, 6 marchewek, 1 posiekana chili, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, oliwa aromatyzowana czarną truflą, śmietanka 18% lub mleko, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oleju, whisky i garść ziaren kawy. Polędwicę oczyścić, usunąć błony, nakłuć nożem, w otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso położyć

SzczyptaSmaQ
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem 205

idealnie doprawionym farszem ze szpinaku to propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia łososia ze szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Składniki: ok. 300 g świeżego łososia sok z połowy dużej cytryny koperek (może(...)jajka z mozzarellą, kawałki łososia. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Z pociętych z ciasta francuskiego pasków formujemy "kratkę". Całość możemy posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem - dzięki temu ciasto bardziej się "zezłoci". Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia wierzchu tarty.       Moje posty

Słodka Strona
Biszkopt rzucany z porzeczkami i malinami - dieta bezmleczna 248

słodkie maliny.  Dużo tego kupiłam. Na pewno za dużo na jedno ciasto i tym sposobem starczyło jeszcze na kompot.      Lubię czuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany sos boloński bez masła jest właściwie nie skończony), ale pomyślałam o tych mamach, które nie mogą sobie pozwolić(...)foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej).  7. Piec przez około 45 minut  - aż będzie wyglądało apetycznie. Dobrze jest sprawdzić czy sie upiekło w środku, wbijając

Matka Żywicielka
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 128

skończył się lipiec. Nie wiadomo kiedy. Hmm... No dobrze, właściwie wiadomo - wczoraj. Chodzi jednak o to, że skończył się, jak zwykle, zbyt szybko.  Był piękny ten lipiec. Nikt chyba nie mógł narzekać na brak słońca. Wręcz przeciwnie - wiele osób narzekało na obezwładniające wręcz upały. Trzydzieści pięć stopni nie było niczym nadzwyczajnym. Jak się okazało, trzy tygodnie wakacji spędziłam(...)Przepis z Let og lækker brød . Maślane bułki z pieprzem Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko 5 g ziaren czarnego pieprzu Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort orzechowo- kawowy 229

upiekłam tortu.    W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że  w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem rzeczywistym. Tort wyszedł gdzieś dwa razy większy niż zamierzałam, (no trudno lepiej w tę niż(...)szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 297

kiedy tylko na targach pojawiły się figi jem je na okrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto(...)urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy

OstryKęs
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 189

mieszać ją z mąką pszenną, ponieważ wzbogaci smak każdego pieczywa. Mąka orkiszowa – to mąka bogata w błonnik, żelazo i nasycone kwasy tłuszczowe. Orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną, przez co jest zdrowszy. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem(...)Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze

Mia Cucina Sofieta
Dulces de Semana Santa 153

Wielkanoc w Hiszpanii pachnie cytryną i cynamonem. Zewsząd unoszą się wspaniałe zapachy, miasta przystrojone są kwiatami i jest niezwykle głośno, gdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco. Bębniarze na ulicach Walencji Każdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy(...)kalorycznych potraw celem przetrwania tego trudnego okresu.  Nazarenos  na ulicach Walencji Do typowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños   - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki

Food Square
Torcik waflowy 199

Masło orzechowe Syrop z agawy lub cukier Aromat śmietankowy 1 łyżeczka kakao Przygotowanie:      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowo-śmietankowy. Mleko kokosowe w postaci stałej oddzielamy od wody (puszkę możemy umieścić na noc w lodówce, by masa stała się twardsza). Będzie nam potrzebna tylko ta niepłynna część. Miksujemy ją ręcznym mikserem przez(...)się spędzić dzisiejszą noc? Bo może zejdą z ceny za tę bluzkę? Bo może uda mi się w końcu sprzedać komuś ten towar? Nie jest niczym nowym i niezwykłym, gdy ktoś komuś radzi "idź, ładnie się uśmiechnij, a dostaniesz to, co chcesz". Uśmiech po to, aby coś konkretnego osiągnąć, jest u niektórych tak często spotykany, że aż przechodzi do "normalności

Weganizm infantylny
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł 14706

ziemniaków, zajmie to więcej czasu i zostaną wam niewielkie kawałki truskawek, ale nie zmieni to diametralnie jakości lodów. Natomiast jeśli nie posiadacie nawet tłuczka, to zawsze możecie pomęczyć truskawki zwykłym widelcem, też zadziała. 4. ŚMIETANA (3 min): śmietanę wyciągamy z lodówki (musi być zimna), wlewamy do głębokiego naczynia, dosypujemy szczyptę soli (lepiej się wtedy ubije) i ubijamy na sztywno trzepaczką(...)krótkiej wizycie w lodówce będzie je można znowu włożyć do zamrażarki (bo w lodówce się nie rozmrażają, tylko lekko miękną). Warto polać czekoladowym sosem (rozpuszczona czekolada z dodatkiem mleka). OM NOM NOM! Post DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 200

Kochamy wyzwania! Zwykle stawiamy sobie dość wysoko poprzeczkę. Mierzymy wysoko i nie znosimy schodzenia na łatwiznę. Kochamy eksperymentować, sprawdzać, testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie: " Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe " ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt(...)cukier trzcinowy 4-5 łyżek - masło 1 kostka - skórka pomarańczowa w syropie 3-4 łyżki - cukier puder trzcinowy pół szklanki /POLEWA: - czekolada mleczna pół tabliczki - czekolada gorzka pół tabliczki - mleko 2-3 łyżki - masło 1/4 kostki - otarta skórka z pomarańczy WYKONANIE: PIERNIK:  Zaczynamy od zredukowania piwa. W szerokim garnku, na bardzo małym ogniu doprowadzamy do wrzenia piwo i redukujemy

Wypisz Wymaluj
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 136

spolszczonej „Mukeka”. Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw.  pirão   którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również  ryż biały.. Moqueca:  Składniki dla 4 osób(...)reszta warzyw i kolendra. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę sosu tabasco, tak na smak:-) na koniec kolendra polewamy mlekiem kokosowym i dende jescze tylko knorr Krok 4:  Garnek przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Czas zależny oczywiście od kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa). Ryba musi być ugotowana a warzywa

Smaki Brazylii
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 257

potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko. Zwykle są to bardzo ważne okazje, a jedną z nich - Święta Bożego Narodzenia. Nawiązując do tego okresu, postanowiłam upiec tort piernikowy, który podpowiedziała mi moja mama. Od zawsze interesowała się kuchnią; odziedziczyłam po niej (gdyż(...)biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości 30-40 cm na pokryty ręcznikiem blat lub podłogę, co zapobiegnie odbiciu.  Studzę, a następnie kroję na 3 blaty. krem karpatkowy: 3 szklanki mleka   1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 4 żółtka 50 g skrobi ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 350g miękkiego masła + 30g cukru 2 kieliszki ajerkoniaku Dwie szklanki

W kuchni Karmel-itki
Chleb pomorski 330

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do pieczenia chleba, używane w piekarniach, i do kupienia w hurtowni lub sklepie z wyposażeniem dla piekarni. Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką(...)dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie kaszubskim, mąka pszenna 550 dały miękiszowi delikatność, która usatysfakcjonuje nawet tych bardziej wybrednych. Również skórka jest bardziej mięka. Dodatkowo zamiast mleka w proszku użyłem normalnego mleka (taka zamianę dopuszcza receptura), i uważam, że ta zamiana tylko wyszła smakowo chlebowi na lepsze. Reasumując - chleb mieszany, pszenno-żytni, na podmłodzie. Z foremki. Delikatny

Grahamka, weka i kajzerka