łyżkę siemienia lnianego 1 łyżeczkę proszku budyniowego (u mnie toffi) 1 łyżkę rodzynek 1 łyżkę jagód goji 1 łyżkę orzechów włoskich 1 łyżeczkę stewii waniliowej Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy płatki, otręby i siemię. Wszystko mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Następnie w szklance z odrobiną wody rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy do całości. Mieszamy. Następnie dorzucamy wszystkie dodatki oprócz(...)trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Następnie pokrojonego banana wrzucamy do owsianki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Całość możemy udekorować pokrojonym bananem i jagodami goji. Owsianka tego typu jest niezwykle sycąca i daje powera na cały dzień
Emcia PichciCiasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!! Sernik krówkowy na spodzie Oreo(...)Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo (2 opakowania) 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki) 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie) Wierzch
Mania Gotowaniałyżeczka masła - szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie. 2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy. 3. Ściągamy z ognia i studzimy od czasu do czasu mieszając. Kiedy już trochę przestygnie przelewamy do foremek. Chłodne wstawiamy do lodówki. 4. Panna cotta dość długo powinna(...)lodówce, aż całkiem stężeje. Najlepiej wstawić ją na noc. Przed podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki. 5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek. 6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy panna cottę
Kraina Tysiąca SmakówNazwa może zmylić , a są to najzwyklejsze drożdżówki . Nie są za słodkie , takie w sam raz jako przegryzka podczas majowych pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: ok. 40 minut źródło : "gotujmy.pl" Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru(...)cytryny szczypta soli 30 g drożdży Nadzienie: 150 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania
Słodkości i nie tylkoświetny przepis na pizzę na grubym cieście. Przygotowałam ją jakiś czas temu, potem zrobiłam powtórkę i spokojnie mogę powiedzieć, że przepis jest godny polecenia, zdjęcia trochę mniej, bo jak zwykle przy takich potrawach, rodzina nie zamierza czekać, aż wykonam zdjęcia :) Wybaczam im, ale przepisem mimo wszystko chcę się z Wami podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera(...)tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? " Składniki na ciasto: 300g mąki 30 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą i oregano , dodać mleko i oliwę - ugnieść. Utworzyć
Słodkie PrzyjemnościHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam! SKŁADNIKI na 12 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 usztywniacz do kremówki 3 łyżki cukru pudru pomarańczowy barwnik spożywczy WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik
Słodko-Słony Świat Ilonycharakterystycznych tylko dla tego miejsca, dla domu rodzinnego. I piekarnika. Ach, jak raduje się moje serce, kiedy mogę coś upiec! Nawet, jeśli to nie ciasto, nie ulubiony sernik, a zwykłe PIECZARKOWE KOSZYCZKI . Mała uwaga na wstępie. Ostrożnie z doborem wędliny, by nie była słona bądź z solanki. Sól wydzieli się w trakcie pieczenia, a farsz ją wchłonie, przez co koszyczki(...)można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI. /autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól, czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam szynką
W kuchni Karmel-itkisól pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku. 2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt, nakładać farsz(...)blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu. 3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz
Apetyczna babeczkaZwykle kotlety schabowe z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy nabierają całkiem nowego smaku. Czerwona czubryca to jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej w kuchni bardzo często. Szkoda, że opakowania są małe, bo zanim ją otworze to już jest koniec. 1 kg schabu bez kości Do oprószenia kotletów : sól himalajska czerwona czubryca ostra pieprz czarny Dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia 6 jajek 50 ml mleka sól Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPorcje: 4 Składniki: Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub: 1 jajko 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego(...)miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości
SzczyptaSmaQjeśli chodzi o pieczywo :) Choć ten przepis jest banalnie prosty, naprawdę nic skomplikowanego, to smak i aromat kajzerek jest niepowtarzalny. Ten niesamowity ton bułeczkom nadaje czarnuszka, dzięki której zwykłe kajzerki staną się wyjątkowe - gorąco polecam :) Przepis znalazłam tutaj , a pomysł na bułeczki jest Liski przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się(...)mąki pszennej (ja użyłam typ 500), 60 g mąki ziemniaczanej, 30 g świeżych drożdży, 40 g masła (miękkiego), 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 230 ml mleka, 1 jajko, czarnuszka do posypania. Do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól
Delicious TitbitsUwielbiam wymyślać ” coś z niczego”! Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy , kiedy to lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera. Tak było właśnie tym razem! Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina! Parówki , pieczarki , ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło(...)Polecam! SKŁADNIKI : * parówki dobrej jakości – 200 g * pieczarki – 100 g * cebula – 1 szt * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól , pieprz , papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , odrobinę soli
Ostra na Słodkopyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty . W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto(...)pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy
Kulinarne przygody Gatityczarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia na bloga robię telefonem komórkowym... a wczoraj bułeczki(...)raczej brak światła dziennego zrobiło swoje :) Wybaczycie? Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: Dżem z Czarnej Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego
Blondynka GotujePani Walewska (Pychotka) PRZEPIS ( forma : 25 x 30 cm) Temperatura: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 45 min. Ciasto kruche 400 g maki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza do kruchego ciasta to krupczatka) 200 g margaryny lub masła (użyłam Kasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 nakrętka ekstraktu waniliowego(...)czarnych porzeczek (ok. 240 g) Beza 6 białek 1,5 szkl. cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: orzechy włoskie lub płatki migdałów Krem budyniowy 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 2 żółtka laska wanilii 200 g masła Przygotowanie Ciasto kruche. Musimy upiec dwa placki kruche, posmarowane
coolinarnastrefa.blogspot.com