mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:37/622)

Bułki do hamburgerów 110

dużych bułek: 530 g mąki pszennej (typ 500) 7 g suchych drożdży 270 ml ciepłej wody 5 ml oleju 60 g cukru) 1 jajko 1 łyżeczka soli 30g mleka w proszku garść sezamu jajko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) Sposób przygotowania: Płyny połączyć z cukrem i drożdżami i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nastawić(...)stopni. Do drożdży dodać jajko, mleko w proszku, mąkę i sól i dokładnie wyrobić ( ja użyłam do tego kMix'a). Ciasto podzielić na 6 w miarę równych porcji i uformować z każdej placuszek. Z wierzchu posmarować rozkłóconych jajkiem i obsypać sezamem.  Piec 15 min w temp. 220 Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Czekoladowe praliny, filmy Xaviera Dolana 176

łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody 1 tabliczka gorzkiej wegańskiej czekolady 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 3-4 łyżki płatków owsianych 1 ½ szklanki mleka w proszku (sojowego lub zwykłego 26% tłuszczu) do obtoczenia: kakao, sezam lub wiórki kokosowe Wymieszaj energicznie gorącą wodę z cukrem, kakao, siemieniem i połamaną czekoladą. Dodaj do ciecierzycy z płatkami owsianymi(...)zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia formuj kule i obtaczaj, np. w wiórkach kokosowych, kakao lub sezamie.  Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Filmy Xaviera Dolana to dla mnie prawdziwa uczta duchowa. Jestem bezgranicznie pełna zachwytu dla jego talentu. W wieku 20 lat (!) debiutował

Qlinarnie i Qlinarnie
DOMOWA NUTELLA 123

przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka w proszku 2 łyżki (30 g) miodu 130 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Na dużą blachę z wyposażenia piekarnika(...)zrobią się rumiane i zaczną odstawać skórki. Podczas pieczenia dwa razy mieszamy.  W czasie, gdy orzechy się pieką, w małym garnuszku podgrzewamy mleko wymieszane z  mlekiem w proszku oraz miodem i szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Czystą, szklaną miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się woda. Wrzucamy połamaną na kostki czekoladę i roztapiamy mieszając

cool and minty
Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową 2804

świadczy o tym jakie są dobre :) Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję :) Składniki: Masa mleczna: 1/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g masła 1 szklanka mleka w proszku Masa orzechowa: 100 g masła 150 g nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 3 wafle ok. 26 x 26 cm 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej(...)Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. 2. Masa orzechowa: Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać. 3. Czekoladę

Na Ciasteczkowych Papierach
Blok waniliowy ze skórką pomarańczową i rodzynkami 104

czekoladowe, miękki i pachnący pomarańczami. Pierwszy raz zjadłam go dzięki koleżance, a że ona korzystała z  tego przepisu robię to też ja. BLOK WANILIOWY Składniki: 220 g mleka w proszku 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 75 g masła (nie margaryny) 1/2 szkl wody 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g rodzynek Przygotowanie: Masło roztapiamy z cukrem(...)cukrem waniliowym oraz wodą, odstawiamy do przestudzenia. Mleko w proszku mieszamy z rodzynkami i skórką pomarańczową, a następnie zalewamy rozpuszczoną mieszanką z masłem. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy do foremki (20x15 cm), przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 24 godziny

Bon appetit mon amie
Miodowy blok czekoladowy 152

zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów.     Składniki: 30 dag podkarpackiego miodu spadziowego 20 dag herbatników 50 dag mleka w proszku  20 dag masła 5 łyżek kakao 15 dag orzechów laskowych  200 ml wody    Wykonanie: 1. Roztapiamy masło z miodem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia(...)Rozdrabniamy herbatniki i przygotowujemy orzechy. 2. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy herbatniki i orzechy w całości, delikatnie mieszamy masę łyżką. 3. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę nakładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie foremkę odwracamy, ściągamy papier

Apetyczna babeczka
Poduszkowiec z kremem 118

ciasta francuskiego na krem 1 kostka masła 1 szkl cukru pudru 3 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko

Gotowanie jest łatwe
Łasuch 144

Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj 1 litr śmietany kremówki 1 kostka margaryny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mleka w proszku 3 łyżki kakao 1 opakowanie wafli bakalie   Wykonanie: Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier  puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej(...)gorącej wodzie.  Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę. Dodać mleko w proszku i dobrze utrzeć. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do całkowitego zastygnięcia.  Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 122

yolks7 białek / 7 proteins1,2 kostki masła / 1,2 packet butter1 budyń / 1 puddingkilka kropli aromatu waniliowego / a few drops of vanilla flavorskórka z pomarańczy / orange peel2 łyżki mleka w proszku / 2 tablespoons milk powdersok z połowy cytryny / juice of half a lemon szczypta soli / pinch of saltcukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, pieczenie(...)Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód

Projekty ze smakiem
Praliny kokosowe 344

czekoladzie. Praliny wg TEGO przepisu. Przepis na praliny kokosowe: Składniki: 2 wafle 1/2 szklanki mleka 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2 szklanki mleka w proszku 200 g wiórek kokosowych 1 kieliszek spirytusu Dodatki: migdał do środka pralinki 100 g wiórków kokosowych do otoczenia pralinek 100 g białej czekolady + 50 ml śmietany drobne ozdoby patyczki szaszłykowe(...)zrobić praliny kokosowe: Dwa wafle pokruszyć na drobne kawałki. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, spirytus, wiórki kokosowe, pokruszone wafle. Formować kuleczki i, tu w zależności od wersji, wkładać do środka migdał i obtaczać w wiórkach lub zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i dowolnie ozdabiać. Można nadziewać na patyki. Zostawić do zastygnięcia

Rodzinka w kuchni
Domowa biała czekolada z orzechami laskowymi/wiórkami kokosowymi 110

dodatkami (wg własnych proporcji). Poniżej przedstawiam przykładową wersję - z orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi. 100g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 200g mleka w proszku Dodatkowo: 120g orzechów laskowych (łuskanych)  lub/i 5-6 łyżek wiórek kokosowych    Masło z cukrami rozpuścić (na małym ogniu) i wymieszać ze śmietanką. Całość podgrzewać (mieszając(...)momentu zagotowania się masy. Garnuszek zdjąć z ognia a jego zawartość połączyć z przesianym (*) mlekiem w proszku. (Należy cały czas energicznie mieszać. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Jeśli jednak takowe powstaną - należy je przetrzeć przez sito.) Dodać orzechy/wiórki i całość ponownie dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy (**) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do lodówki

Di gotuje
Orzeszki z kremem "Bueno" 527

piekarnika:) O! I nawet się zrymowało:) Krem "Bueno": 20 dkg masła (najlepiej niesolonego) 10 dkg orzeszków ziemnych niesolonych 100 ml śmietany kremówki 36% szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować(...)Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie  margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta soli Oraz cukier puder + cukier waniliowy

Maślane ciasteczko
Orzechowy wafel 345

Przepis na 1 wafla: Składniki: -1 suchy wafel -250 g margaryny -1,5 szklanki cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mleka w proszku -3 łyżki kakao -1 łyżeczka soku z cytryny -szklanka (lub więcej) rozdrobnionych orzechów włoskich Wykonanie: Margarynę, cukier i wodę rozpuszczamy na ogniu. Następnie dodajemy kakao, orzechy i sok z cytryny. Gdy masa będzie ciepła (nie może być(...)gorąca), wsypujemy szklankę mleka  w proszku. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Ciepłą masą smarujemy i przekładamy wafle.  Gotowy wafel umieszczamy na ok. godzinę pod ciężką książką, aby się wyrównał :). Smacznego

KasiekGotuje
Mleczny blok z żurawinowym oczkiem i bakaliami 180

pięknej porcelanie np. #Ambition sprawdzi się na każdej domówce! Składniki na foremkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm: 150g margaryny zwykłej np.Palma 1/2 szklanki cukru kryształu100ml wody 250g mleka w proszku 100g herbatników zbożowych 20g ryżu preparowanego 20g wiórek kokosowych 50g orzechów laskowych 20g orzeszków sojowych 30g suszonej żurawiny 1 opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok.250g) Sposób przygotowania: Margarynę wraz(...)cukrem topimy na małym ogniu, następnie dodajemy wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodajemy odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy. Wygładzamy wierzch i układamy rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjny blok czekoladowy 159

gębie:) Idę po następny kawałek:) Składniki: 250 g masła roślinnego ( "słynne MR" w kostce, ale ze względu na skład zdrowsze będzie zwykłe masło ) 3/4 szklanki cukru 500 g mleka w proszku (nie granulowane) 3 łyżki kakao 5 paczek herbatników petit beurre ( dałam 4 po 100 g ) Przygotowanie: W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść masło, wsyp cukier, dolej(...)łyżek wody i mieszaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor). Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas

Domowa Cookierenka Agi
Serniczki z owocowym musem 117

firmy Owoce dżungli , to była moja przekąska podczas kilkugodzinnej nauki, jak ja tego nie lubię! Składniki (5 serniczków): 1 jajko kostka chudego sera (200g) 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 10 rozkruszonych tabletek stewii 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 100g  mrożonego Mixu -miąższ Jagody brazylijskiej Acai z bananem i słodzony syropem z guarany (lub po prostu(...)owocowy, np. zmiksowane mrożone truskawki) 2 łyżeczki żelatyny niecała szklanka wrzątku Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozduszamy widelcem dodajemy jajko, mleko w proszku, stewię, proszek do p., olejek i wszystko dokładnie mieszamy (ugniatamy) wykładamy masę do 5 KONIECZNIE silikonowych papilotek na muffiny (bo będziemy piec je w mikrofali) wykładamy wszystkie serniczki na talerz od mikrofalówki pieczemy przez 4 minuty

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kokosowe wafelki Princessa 184

wafli kremu z dodatkiem kakao, postanowiłam to zmienić, więc zaszalałam i tak powstały wafelki kokosowe z białą czekoladą :) Składniki: 250g margaryny 1 szklanka cukru ½ szklanki mleka 250g mleka w proszku np. granulowanego 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2/3 olejku waniliowego 100g białej czekolady ½ szklanki kokosu Ewentualnie 2 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1 – 2 opakowania wafli kwadratowych lub prostokątnych(...)czym zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy, następnie dodajemy kokos i migdały. Gotową masą przekładamy wafle, po czym pakujemy je w papier pergamin lub w folię, przyciskamy ciężką deską (lub odwróconym do góry nogami taboretem

Smakowy Raj