spodu nie chciał aż związać. Blok zniknął tak szybko, że zostały po nim tylko okruszki ;) Składniki: 250g masła (prawdziwego, 82- 83% tłuszczu) 3 łyżki mleka płynnego 250g mleka w proszku pełnego 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników, orzechy, rodzynki, żurawina, jagody goji - ilość dowolna Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku z cukrem i mlekiem płynnym, zestawić z ognia(...)dodać mleko w proszku i kakao ucierając na gładką masę. Dodać bakalie i pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, schłodzić kilka godzin w lodówce
Cakes By Kejtchciała się dać formować w kulki. W końcu metodą prób i błędów udało mi się jakoś wykonać to moje, domowe rafaello. Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka mleka w proszku 1 śmietana kremówka(330 ml) 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowania suchych wafli 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g Wykonanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku
Ciasteczkowy Potwórjajko 2 łyżki miodu 1 łyżka śmietany szczypta soli parę łyżek dżemu pomarańczowego SERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić(...)później trochę urośnie. Na jeszcze ciepłe ciasto rozsmarować po parę łyżek dżemu pomarańczowego. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzoną, ale jeszcze płynną wlać do twarogu. Masę serową podzielić na pół
https:KKuchniaMniamspiżarki. Można dodać rodzynki, pokruszone wafle, herbatniki, żurawinę, orzechy, co kto lubi. Smakuje lepiej niż nie jeden firmowy baton:) Składniki: 250 g margaryny 125 g wody 500 g mleka w proszku 6 łyżek kakao 440 g cukru dodatkowo nasze ulubione bakalie: 200 g pokruszonych herbatników petit 150 g solonych orzeszków Sposób przygotowania: Wodę, cukier i margarynę zagotować. Mleko w proszku
na moim stole...czasu kawałek nie zaszkodzi;) Składniki 1 kostka margaryny 4 opakowania herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 opakowanie suszonych wiśni 1,5 szkl. cukru 4 łyżki kakao 4,5 szkl. mleka w proszku 3/4 szkl. wody Sposób W garnku na małym ogniu łączymy wodę, margarynę, cukier oraz kakao. Gdy się połączą garnek zestawiamy z ognia i powoli, stopniowo wsypujemy mleko w proszku, jednocześnie
Kuchenne aromatyKing po spróbowaniu tego ciasta juz wiem,że zagości w moim domu na stałe Składniki: masa: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/2 szkl cukru pól kg mleka w proszku polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 2/3 szkl śmietany 36% 20 dag orzechów ziemnych dodatkowo : 600 g herbatników puszka masy krówkowej kakaowej Wykonanie: masa: masło ucieramy mikserem. Mleko mieszamy(...)cukrem zagotowujemy,studzimy. Do utartego masła dodajemy mleko płynne ostudzone i mleko w proszku. Miksujemy. Na duża blachę układamy warstwę herbatników, na nią wylewamy połowę masy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nie wykładamy masę kajmakową, rozsmarowujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy. Polewa: Czekolady rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną. Do masy dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy
Z Majeczką w kuchnimleka w proszkubakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)Sposób przygotowania:1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.Smacznego!!!A blok
Kuchnia domowa Anizaskakująco pyszne i dość proste w wykonaniu paluszki serowo- szynkowe. Palce lizać! Składniki: 200g sera żółtego 150g szynki gotowanej 280g mąki 2 jajka (całe) 130g masła 30ml mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli czarnuszka Wykonanie: Ser ścieramy na tarce o średnio grubych oczkach, szynkę siekamy bardzo drobno, najdrobniej jak potrafimy. Zagniatamy ciasto z mąki, jajek, masła, mleka, dodając łyżeczkę(...)Przełożyć do innego naczynia. 2. Do naczynia miksującego włożyć szynkę, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. 3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajka, masło, mleko i sól, wyrobić ciasto 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał. 4. Dodać ser i szynkę, wymieszać 30 s/poz. zamknięte naczynie/Interwał. Moja uwaga- ciasto na interwale wyrabiać lepiej jest
Aromatyczne Podróżedelikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa rumowa: 300 ml kremówki 36% ½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego) 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g ) 125 g serka mascaropne 2 łyżki rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami olejku rumowego, ale to nie będzie to samo) W małym rondelku(...)śmietanę doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia dodać mleko w proszku oraz rum i dobrze wymieszać. Potem dodać czekoladę i rozpuścić. Całość przelać do miski i po lekkim przestygnięciu przykryć masę folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Po wystygnięciu masę włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień masę ubić
Trzeci talerzgorzkiego kakao Krem – 3 żółtka – 1 jajko – 3/4 szklanki cukru – 250 g masła – 3 serki waniliowe po 200 g – 2 szklanki mleka w proszku – 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Wykonanie: Biszkopt – Ubić białka na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. – Wbijać po jednym(...)gotującą się wodą. – Masło ucierać i dodawać po łyżce ubitej masy jajecznej. – Na koniec dodawać na przemian serek i mleko w proszku. – Żelatynę wstawić na 20-30 sekund do mikrofalówki i dodać do masy. Sprawdzać, aby nie wykipiała! – Dokładnie wymieszać z masą i wyłożyć
To co kochammożna użyć borówek. Zapraszam :) Składniki: 40 dag jogurtu naturalnego 1 szklanka jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki ) cukier do smaku 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 125 ml zimnego mleka 2 łyżki mleka w proszku kolorowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je razem z jogurtem naturalnym i cukrem do smaku. 2. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy(...)zimnym mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. 3. Koktajl rozlewamy do czterech szklanek. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, następnie wyciskamy ją do szklanek z koktajlem, na koniec dekorujemy posypką i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi 4 takie porcje jak na zdjęciu. Zamiast ,, Śnieżki '' można ubić śmietankę kremówkę
IzabelawkuchniInspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka lub wody 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z 1 - 2 cytryn 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Masło, cukier i mleko(...)wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy drobno otartą skórkę z cytryny i olejek cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie przekładamy wafle. Ilość warstw zależy indywidualnie od upodobań, ja przełożyłam 3 wafelkami
Smakowy RajSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej- pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej 5 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku płaska rozpuszczonego masła 3 łyżki brązowego cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli woda, siemię lniane i żurawina Przygotowanie : Do miski wsypałam kolejno przesiane mąki Dodałam drożdże, cukier, sól, mleko w proszku
Proste Potrawyoleje roślinne Mlekołaki Figuraki Vanilla - bardzo słodkie, ze względu na dodatek nadzienia i baaaardzo wciągające :) Masa: 150g Skład: Nadzienie 44% (cukier, tłuszcz roślinny, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyna sojowa, aromat, sól), mąki: pszenna, ryżowa, owsiana, cukier, mleko w proszku pełne, otręby pszenne, sól, barwnik: beta-karoten. Mlekołaki Cinisy - z dodatkiem cynamonu, synek oczywiście zachwycony(...)karmel, cynamon 0,3%, aromat: regulator kwasowości: fosforany sodu, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli Wszystkie są bardzo smaczne i na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak. Można je podawać tradycyjnie z mlekiem lub wzbogacać o ulubione dodatki, np. świeże lub suszone owoce, jogurty, ziarna. Płatki są dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy
Z miłości do słodkości