podsypywania 250 g masła 2 żółtka łyżka cynamonu 60 g cukru pudru szczypta soli na krem: 125 g masła 65 ml mleka 70 g cukru 1 szklanka mleka w proszku łyżka wódki dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką(...)ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Na końcu dodać wódkę. Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać ciastka przez siteczko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki wody · ½ szklanki cukru pudru · 2 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego) · 100 g solonych orzeszków ziemnych · 250 g mascarpone Polewa : · 1/2 puszki(...)Uważać, aby nie przypalić masy. Następnie wlać 1/2 szklanki wody. Gotować przez kilka minut, aż karmel będzie gładki i brązowy. Odstawić aby karmel się przestudził i zgęstniał. Mleko w proszku razem z karmelem zmiksować na gładką masę. Orzechy włożyć do worka i rozbić dość drobno tłuczkiem. Pamiętamy aby część z nich zostawić do polewy. Dodać do masy
Mania Gotowaniapolewy czekoladowej. Weekend już niedaleko, więc zachęcam wypróbować przepis 😊 Składniki: Ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki, kakao 2 łyżki, wiśnie wydrylowane z kompotu, syropu lub mrożone, masa: mleko 400 ml, budyń waniliowy (40 g) 1 opakowanie, cukier 2 łyżki(...)170st. C przez 30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok 2 min. Następnie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia
kulinarne odsłony patizawiesisty. Nie da Wam tego smaku żaden kurzęcy korpus, tłuste udka czy chude piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka. Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie(...)Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy co jakiś czas obracając, aż będą cudnie skarmelizowane – brązowe
Karo in the Kitchensię skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki na ciasto:50 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej130 g cukru pudru5 jajek35 g kakao2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa mleczna:200 g mleka w proszku125 ml mleka150 g cukru pudru350 g miękkiego masła1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa:50 g gorzkiej czekolady50 g białej czekolady+ łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania(...)razem z cukrem i esencją waniliową a następnie studzimy.W oddzielnej misce ucieramy na gładką masę masło, pod koniec dodając całkowicie ostudzone mleko z cukrem. Do utartego masła dosypujemy mleko w proszku i ucieramy, do momentu, aż masa zrobi się całkowicie gładka.Ostudzony i przecięty na pół biszkopt polewamy wodą wymieszaną z łyżeczką esencji waniliowej a następnie przekładamy go gotową masą
Słodkie Przyjemnościsyropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć
Mała Cukierenkapetit beurre'ami i bakaliami Andrut z kokosem i biszkoptami Składniki: 1 paczka andrutów Składniki na masę mleczną ¼ szklanki mleka ¼ szklanki cukru 17 dag masła 1 szklanka mleka w proszku Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem do zgęstnienia, następnie wystudzić i utrzeć z masłem i mlekiem w proszku na pulchną masę. Składniki na masę orzechową: 10 dag masła 16 dag kremu
Tradycyjna Kuchniakupnego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu. Gęste, nie za słodkie i co ważne- bez chemii! Przepis znalazłam tutaj . Polecam ;) Składniki: 500ml mleka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka kakao Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z cukrem i mlekiem w proszku. Dodać żelatynę, wymieszać. Kilka łyżek
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Polewa: 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i dokładnie połączyć. 2. Do masy z masła, cukru i żółtek stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem(...)Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. 7. W garnuszku rozpuścić masło, cukier puder, mleko i kakao. Odstawić do wystygnięcia. 8. Do ostygniętej części polewy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarować łyżką
A Ty Smakuj MnieSkładniki (na dwie foremki a 20 cm): 540 g mąki pszennej chlebowej 37 g drożdży świeżych (lub 11g drożdży instant) 54 g cukru 7 g soli 43 g mleka pełnego w proszku 216 g mleka 135 g Tang Zhong na mleku 52 g masła Pasta czekoladowa: 11 g kakao w proszku 11 g cukru 11 g gorącej wody(...)Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości
Grahamka, weka i kajzerkałyżki kakao 60 g startej na małych oczkach czekolady gorzkiej cukier waniliowy mleko do naponczowania masa mleczna: 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 szklanki mleka w proszku cukier z prawdziwą wanilią (ewentualnie cukier waniliowy) 100 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto Mleczna Kanapka - Sposób przygotowania : Formę ok. 20 x 30 cm wyłożyć pergaminem(...)piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko w proszku i chwilę gotować ciągle mieszając - ostudzić. Następnie do całości dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i połączyć z wcześniej ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem
Słodka Stronabyła pyszna kolacja ..... Składniki : - 600 g mąki pszennej typ 550 - 12 g cukru ( u mnie kokosowy z racji niskiego IG ) - 350 ml ciepłej wody ( nie gorącej ) - 60 g mleka w proszku - 45 g roztopionego masła - 15 g świeżych drożdży - 10 g soli Mąkę wsypać do miski , mleko w proszku rozpuścić w wodzie, drożdże ,cukier i cześć mleka z wodą rozrobić
Wypieki Renemasła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru Masa serowa: 60 dag mielonego półtłustego twarogu ½ szklanki cukru 16 cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 5 jaj 10 dag masła 1 budyń śmietankowy -40 g 2 łyżki soku z cytryny 50 g maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie ) Wierzch: : ½ puszki masy kajmakowej orzechowej(...)oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku , wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy. Tak przygotowaną masę wylewamy
Wanilia i KardamonPodczas przeszukiwania oferty marki Ostrovit natknęłam się na produkt o nazwie creametto . Jest to krem na bazie masła z orzechów laskowych (stanowią 50% całej masy) z dodatkiem odtłuszczonego mleka w proszku, karobu i nierafinowanego oleju kokosowego. Połączenie to wydawało mi się ówcześnie świetne i bardzo apetyczne. Finalnie produkt okazał się dobry, jednak spodziewałam się czegoś lepszego. Na plus jest kremowa(...)bardzo puszysta konsystencja. A w smaku czuć głównie mleko w proszku (jak ktoś próbował takie mleko na sucho to mniej więcej może sobie wyobrazić smak) i karob. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby dodanie kakao i jeszcze jakiegoś słodzika, na przykład ksylitolu. Ale wracając do przepisu, powyższy krem postanowiłam wykorzystać do muffinek - bardzo prostych, łączących kilka łatwo dostępnych produktów
Zdrowie na języku :Pbułki (16 sztuk): 550 g mąki pszennej typ 500 lub 550 125 g cukru 10 g soli 60 g masła 60 g smalcu (można użyć masła) 10 g mleka pełnego w proszku 4 jajka 20 g świeżych drożdży 100 g pełnego mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina oliwy do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: W połowie mleka rozpuść(...)cukru, zalej drugą połową mleka i odstaw na kilka minut, aby drożdże „ruszyły”. Na patelni roztop masło i smalec, i odstaw do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodaj mleko w proszku, jajka, mleko z cukrem i solą, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiaj ręcznie lub w mikserze doputy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności
Grahamka, weka i kajzerka