jednak może się w końcu znudzić. Zależało mi na tym, by zrobić coś w rodzaju biszkoptu z białek i udało się, a do tego pyszna masa z dodatkiem mleka w proszku. Delikatne, puszyste ciasto na Dzień Kobiet za sprawą wspólnego wirtualnego pieczenia na FB Składniki: 6 białek 1 jajko 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 1 pojemnik śmietany 18% 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku sok wyciśnięty z 1/4 cytryny Wykonanie: Białka ubijam dodając po trochu cukier i cale jajko. Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą z białek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam
Ciasteczkowy Potwórpyszny, pulchny i puszysty. W smaku rewelacyjny i co najważniejsze łatwy w przygotowaniu. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3/2 % 1 szklanka mleka w proszku 5 dużych jajek 100 g masła, rozpuszczonego 100 g czekolady białej, rozpuszczonej 100 g czekolady białej na polewę 2 budynie śmietankowe bez cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Żółtka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy mleko, miksujemy, wsypujemy mleko w proszku, miksujemy. Następnie wlewamy czekoladę rozpuszczoną i masło, miksujemy. Wsypujemy budynie waniliowe, miksujemy i dodajemy ser, wszystko dobrze należy wymieszać. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy herbatniki, wylewamy ser i pieczemy 1 godzinę, Studzimy przy
Kulinarne Fantazje Mariolitruskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier i olej wsypujemy do miski. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do pozostałych składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki
ChilliJemywiecie co? Wyszło bosko! Składniki: 200g mąki 100ml mleka 8g proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 2 jajka chili olej do smażenia hiszpańskie oliwki Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, chili (ilość wg uznania), jajkami i cukrem. Oliwki odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy do przygotowanej panierki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki
Gotowanie i blogowaniewypływał. Używajcie więc specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. Całość posypałam cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku - bardzo mi się ten smak spodobał, polecam wypróbować. Ogólnie uznałam, że smażenie w głębokim tłuszczu nie jest jednak aż tak straszne. Owszem, robiłam w życiu przyjemniejsze rzeczy, ale... Daje(...)mleka 80 ml letniej wody 2 jajka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka wódki nadzienie: 100 g dżemu truskawkowego posypka: 70 g cukru pudru 25 g mleka w proszku dodatkowo: 1-2 l oleju Mąkę przesiać do misiki. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawda powinien ważyć pół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg. Udział białej mąki pszennej (550), mleka w proszku oraz smalcu, chleb nabrał delikatności i łagodniejszego smaku, nadanego przez dość długo fermentującą podmłodą żytnią. Efekt - bardzo udany. I jak zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko(...)fermentacji wynosi 27 - 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g) : cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej
Grahamka, weka i kajzerkaintensywny smak kakako. Szybkie i proste, idealne dla niespodziewanych gości :) SKŁADNIKI (ok. 25 kuleczek) 100g herbatników 100g masła 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka w proszku 3-4 łyżki cukru 40 ml ciemnego rumu (wódki, koniaku) 50-100 ml śmietanki kremówki ok. 25 orzechów laskowych kakao i cukier puder do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbiatniki(...)mielimy w blenderze na gruby piasek. Dodajemy mleko w proszku, cukier oraz kakao i krótko miksujemy do połączenia składników. Przekładamy masę do miski. Dodajemy roztopione masło i masło orzechowe, rum oraz śmietankę kremówkę (50 ml) i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mleka w proszku, jeśli zbyt gęsta dolewamy śmietanki. Masa ma być dość zwarta, łyżka wbita
DefinicjaSmakuJakiś czas temu, szukając czegoś w Internecie, natknęłam się u Arabeski na ten niezwykle ciekawy przepis ( KLIK ). A, że miłośników kajmaku i mleka w proszku u mnie w domu dostatek, postanowiłam przetestować go na własnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie(...)pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka czekolada 2 orzechowe czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: KREM: Płynne mleko i cukier zagotować, ostudzić. Masło utrzeć
Cakes By KejtJeden ze smaków dzieciństwa - chrupiące wafle przekładane masą kakaową z mlekiem w proszku. Niezwykle proste w przygotowaniu. To zdecydowanie najlepszy przepis na masę do wafli. Wypróbowałam wiele, ale ten najstarszy, zeszytu mamy, robiony odkąd sięgam pamięcią nie ma sobie równych. Masa do wafli: 125 g margaryny ( Bielska lub Palma ) 0,5 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki(...)kakao 1 szklanka mleka w proszku 5-6 tafli wafli tortowych kwadratowych Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy płyn przestygnie, dodać mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszać - łyżką lub mikserem. Masą kakaową smarować wafle. Wafle po przełożeniu przyłożyć deską i obciążyć. Pozostawić na godzinę, żeby
kolorowotorcikowoOszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. 'oszukane(...)łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 400g serków homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej
CookYourselfBlok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady było ciężko uświadczyć. A, że człowiek lubi czekoladę, to wyczarował takie cudo...:)Czekoladowy "Salceson" przyjmuję formę okrągłą i jest robiony w plastikowej butelce. Mój blok to po prostu blok, prostokątny :) cudownie(...)zamula - ugasi każe pragnienie na słodkie :)Składniki:25 gad margarynypół szklanki wody1/5 szklanki cukru5 - 6 łyżek kakao50 dag mleka w proszku (najlepsze te w niebieskim opakowaniu)herbatniki (u mnie około 6 małych paczuszek)2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie rodzynki)Wodę i cukier oraz margarynę zagotowujemy. Kakao i mleko w proszku razem mieszamy po czym ciągle mieszając wsypujemy do margaryny
Bon Appetit Małgorzatysię wyrzutów sumienia ;) Spód: 130 g płatków owsianych 60 g masła 50 g cukru 50 g mąki jajko Sernik: 500 g zmielonego twarogu szklanka cukru pudru pół szklanki mleka w proszku pół szklanki syropu malinowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura: 350 g malin 3/4 szklanki cukru pół szklanki syropu malinowego pół szklanki mleka w proszku 3 łyżki żelatyny(...)nieba na pół. Masę przelewamy na lekko przestudzony spód i pieczemy niecałą godzinę w 175 stopniach. Maliny zagotowujemy w rondelku z dodatkiem syropu, cukru i mleka w proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą na 10-15 minut, mieszamy. Dodajemy do masy owocowej razem z odrobiną oleju. Gdy glazura
sama złodyczbyło opcji na inny smak. Pamiętam, że robiłam je nawet z 4 porcji, bo znikały w zastraszającym tempie :) Najlepiej jednak takie wafelki zrobić z podwójnej porcji, gdyż zazwyczaj mleko w proszku ma 400g i nie trzeba się bawić w odważanie i odmierzanie :) Jeśli chodzi o smak, to można pozostawić kakaowy lub dowolnie zmodyfikować poprzez dodanie ulubionego smaku olejku. Składniki: 120g(...)margaryny lub masła 1 szklanka cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 200g mleka w proszku Ok. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu 1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowych Tłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było grudek
Smakowy Rajmasła 1/2 szkl cukru pudru 2 szkl mleka pełnego w proszku polewa: 50 g masła 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao naturalnego 1 łyżka mleka w proszku oraz 30 g płatków migdałowych tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas(...)wysokiej miski przekładamy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia się składników. Polewa: do garnuszka przekłądamy skłądniki na polewę i podgrzewamy, mieszamy najlepiej rózgą. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy polewę z ognia i odstawiamy do przestudzenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzekładane andruty, jakie by nie były to zawsze mają wzięcie. Najbardziej lubimy takie z dodatkiem mleka w proszku, a że akurat resztka zalegała mi w kuchni, postanowiłam je wykorzystać. Żeby nie było tak samo jak poprzednim razem to do masy dodałam pianki. Wzbogaciły wygląd i przyciągnęły wzrok. Maluchy na pewno nie odmówią takiego smakołyku. Składniki: 2 duże wafle tortowe(...)masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wody 200 g pełnego mleka w proszku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g pianek marshmallows Wodę, cukier i masło zagotować, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko mleko w proszku i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia