likierze kokosowym i następnie w kakao aby zrobić chrusty na obrzeżach kieliszka Następnie na dno kieliszka wlewamy syrop czekoladowy Teraz w shakerze mieszamy 1/3 likieru kokosowego oraz 1/3 mleka skondensowanego Wszystko razem mieszamy w shakerze i przelewamy do kieliszków i gotowe! Na zdrowie Przepis Wideo: Artykuł Shot Oreo pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiaszkl mąka , 1 łyżka ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak galaretka agrestowa , 1 opak galaretka truskawkowa , 1 opak galaretka cytrynowa , 1 puszka mleko skondensowane-niesłodkie , 1 łyżka kakao , mus truskawkowy , 250 g śmietana 24% , 1 kg truskawki świeże , 2 opak galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek(...)rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji
Kuchnia Danusiciasteczek digestive (ciasteczka pełnoziarniste) 125 g masła niesolonego Masa: 500 g jagód/borówek 600 g serka kremowego /w temperaturze pokojowej/ 300 ml śmietany 30-36% 200 ml mleka słodzonego skondensowanego 9 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny dodatkowo: 1 galaretka niebieska (lub lepiej dwie) 150-200 g jagód/borówek 1. Ciasteczka rozdrobnić w melakserze(...)należy ją podgrzać na małym ogniu) dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia. 3. Przestudzoną masę jagodową wymieszać z serkiem kremowym. Schłodzoną śmietanę połączyć z mlekiem skondensowanym i zmiksować do uzyskania delikatnej pianki. Masę jagodowo-serową połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. 4. Galaretkę rozpuścić zgodnie
UgotujmyTo.plFrankfurtu nad Menem. Przepis, który dzisiaj przedstawiam, jest zainspirowany tylko wyglądem Korony. Chciałam bardzo podziękować Pani Tamarze z Kijowa za miłą wiadomość i recepturę na babkę na mleku skondensowanym :). Pani Tamara mówi, że przepis ten dostała od swojej rosyjskiej koleżanki. Serdeczne pozdrowienia i do kolejnego maila. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrygwarantuję Wam, że zniknie dużo wcześniej!:)) SKŁADNIKI na około 1 litr: 300 ml whiskey (użyłam Jack Daniel's) 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej WYKONANIE: Wszystkie składniki zmiksować razem na gładki płyn. Gotowe! Likier przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 miesiące. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyMASA LIMONKOWA (5 min) Żółtka ubijamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 min – powinny stać się nieco bielsze i utworzyć puszystą masę. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz sok i skórkę z limonki. Wszystko miksujemy razem ok. 1 min. 7. PIECZENIE MASY LIMONKOWEJ (12 min) Blaszkę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z piekarnika i od razu wylewamy na niego masę limonkową
Nerds Kitchenminuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem
Symfonia Smakówformę o średnicy 20 cm) spód: 100 g ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 500 g ricotty 235 g puree z dyni 4 jajka 200 g mleka skondensowanego słodzonego 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowo, słodko i letnio 💓. Galaretka owocowa z mleczną pianką Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 1 opakowanie mieszanki kompotowej Poltino 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego mleka 10 łyżek wody 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki wody Wykonanie: Zamrożoną mieszankę wrzucamy do garnuszka, stawiamy na najmniejszym ogniu i rozmrażamy. Nie doprowadzamy do gotowania. Rozmrożone owoce
Kulinarne przygody Gatityśmietanka Zott sprawdza mi się znakomicie. Szukajcie na sklepowej półce takiej z najdłuższą datą przydatności. Nie nada się śmietanka do kawy 18% – tłuszcz jest tutaj absolutnie potrzebny. Skondensowane mleko słodzone to dodatkowa porcja nabiału i cukier. Nie barwię mojego Baileys karmelem ani nie słodzę dodatkowo – to słodkie mleko wystarczy w zupełności. Nie żadna masa krówkowa (serio, jak widzę(...)nalaniem warto wstrząsnąć butelką żeby ponownie go wymieszać. Najlepszy smak osiąga około 3 dnia od zrobienia. SKŁADNIKI na około 900ml likieru 300ml dobrej irlandzkiej whiskey (Jameson, Bushmills) 400g mleka słodzonego, skondensowanego 200g śmietanki 30%, rzadkiej 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzechowej Douwe Egberts 2 łyżeczki ekstraktu wanilii na alkoholu (np. Wilton
Karo in the Kitchenborówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Jogurtowe lody z borówką amerykańską Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia Składniki: 1 szklanka zmiksowanego dojrzałego mango 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki borówek amerykańskich Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko
Kulinarne przygody Gatitylody wspólnie z dzetami ! Będzie super zabawa ! Jogurtowe lody z mango (bez maszynki) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka zmiksowanego dojrzałego mango 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Powstała masę
Kulinarne przygody GatityZaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka. Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 250g czekoladowych herbatników 85g masła lub margaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można(...)herbatników maślanych. W rondelku roztopiłam masło. Dosypałam pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę. Utarłam na gładką masę jajko z mlekiem skondensowanym i esencją waniliową. Wsypałam mąkę,proszek do pieczenia i cukier. Wymieszałam. Na koniec dodałam wiórki kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy
potrawyregionalnelody dobrze dobrze się zmroziły :)) Spróbujcie a z pewnością pokochacie ich smak :)) Lody śmietankowo truskawkowe z czekoladą SKŁADNIKI : 500 ml schłodzonej śmietany 30% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego około 150 - 200 g truskawek 2 łyżki startej gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekładamy do blendera - blendujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy(...)sztywno, dodajemy skondensowane słodzone mleko, mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane truskawki i ponownie mieszamy. Masę lodową przekładamy do większego pojemnika. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Pojemnik umieszczamy w zamrażarce i mieszamy lody co 40-50 minut przez około 7 godzin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipudru 2 żółtka 150 g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia ew. 1-2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 250 g ricotty 100 g naturalnego twarożku 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka 2 białka op. cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżeczki mąki(...)wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej
Czerwień i błękitsię, że można go jeść nawet, gdy postanowiliśmy schudnąć. Dla odchudzających się i nie …przepis. Ci nieodchudzający mogą słodzik zastąpić cukrem pudrem.. pół szklanki słodzika 1 kartonik mleka skondensowanego 4% Mleko wlewamy do garnka, dodajemy słodzik i gotujemy cały czas mieszając po około 0,5 h powinien z mleka zrobić się karmel. Karmel jest gotowy, gdy wyłożony
Humanistka w kuchnizdecydowanie odrzucam te z masą karpatkową. Masa kajmakowa + masa karpatkowa to już za dużo słodyczy. Mój podstawowy przepis na 3-Bit wygląda następująco: Masa kajmakowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Mleko gotować 3 godziny zanurzone w wodzie, wystudzić. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery można zrobić masę z 2 puszek mleka. Masa śmietankowa: 2 opakowania Śnieżki 1 niepełna szklanka
Praktyczna plsię zdecydowałam:) Przepisy są bardzo podobne, nie podaję źródła, bo na żadnym konkretnym się nie wzorowałam. Składniki na 4 porcje: * 200 ml śmietanki 30% * 200 ml mleka - ja wzięłam skondensowane, bo akurat(...)takie miałam, ale w większości przepisów jest mleko pełne 3.2% * 50 g fruktozy * 2 łyżeczki żelatyny - do rozpuszczenia w zimnej wodzie * kilka łyżek zimnej wody Sos: * 1/3 paczki truskawek mrożonych * fruktoza - dałam łyżeczkę * 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuściłam w wodzie, odstawiłam. Po ok. 15 minutach wymieszałam z mlekiem skondensowanym. W sumie to chyba nie musiałam w ogóle
Zdrowa Kuchnia Sowy