szklanka spirytusu (250 ml) 350 – 400 ml skondensowanego mleka nie słodzonego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wodę zagotowujemy w rondelku. Wrzucamy kukułki i mieszamy do czasu, aż cukierki się rozpuszczą. Musimy pilnować, aby cukierki nie przywarły do dna. Wlewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej
Poezja smakuYour Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimna) 200 ml słodzonego karmelowego mleka skondensowanego (zimne) mała szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki rozdrobnionych orzechów Przygotowanie Śmietankę wyjmujemy z lodówki. Ubijamy śmietankę 30% wraz z mała szczyptą soli. Nie ma konieczności ubijania jej na sztywno(...)wystarczy, że "powiększy" swą objętość. Zmniejszamy moc miksera i powoli wlewamy skondensowane mleko karmelowe, ciągle miksując. Jeśli chcemy podać lody z jakimiś dodatkami np. orzeszkami, należy je teraz dodać i całą mieszankę lekko przemieszać. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika. Aby lody były bardziej puszyste doradzaj je podczas mrożenia przemieszać 2 razy
Słodkie okruszkiminut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)). Masa: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 3 zółtka - 12 dkg masła lub margaryny - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich(...)garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę). Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem. Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą
Moje Słodkie Piekiełkojajo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Mleko z puszki gotować przez 3 godziny. Przestudzić. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować, z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń(...)rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka skondensowanego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastzaji
Pychotkaaa220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać(...)zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane mleko z puszki. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach dodając po odrobinie musu truskawkowego, aż do jego całkowitego połączenia z kremem. Wykładamy na schłodzony spód tarty z kremem czekoladowym, a wierzch dekorujemy
Kuchnia w czekoladzieczęści. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dnem szklanki. Cytryny sparzcie wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok. Mleko skondensowane wlejcie do wysokiej miski, wlejcie sok z cytryn ze skórką, całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej(...)podać z lodami i bitą śmietaną. SKŁADNIKI 170g mąki pszennej ½ łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 120g miękkiego masła, minimum 82% 150g cukru trzcinowego 100g płatków owsianych puszka skondensowanego mleka, polecam Gostyńskie 2 dojrzałe duże cytryny – wyciśnięty sok (ok. pół szklanki) i otarta skórka
Karo in the Kitchenszklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie (25 minut(...)śmietaną na gładką masę - przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy - dodać partiami skondensowane mleko a następnie sok z cytryn - na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż
Pora na pora i pomidoraMalutkie, proste w wykonaniu i bardzo słodkie ciągutki w ulubionych posypkach. Na chwilę przenosimy się do gorącej i słonecznej Brazylii. 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 4 łyżki kakao 1,5 łyżki masła Posypki: zmielona mieszanka studencka, wiórki kokosowe, kolorowe posypki Do garnka o grubym dnie przelewamy skondensowane mleko, kakao i masło. Delikatnie łączymy i zaczynamy podgrzewać
VioletoweKucharzenieminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Porcja na dwie osoby: 1 szklanka porzeczek pół szklanki śmietany 30% pól szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 10 łyżek cukru pudru Porzeczki blendujemy. Śmietanę ubijamy lekko z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy skondensowane mleko. Ubijamy około 5 minut. Gęstą, ale płynną masę przelewamy
Humanistka w kuchniOstatnio często na jakiś portalach czy w gazetach kulinarnych widziałam przepis na dzisiejsze ciasto. W większości było wykorzystane mleko skondensowane, w paru zaś kajmak. Ja postanowiłam użyć karmel, dlaczego? Pomyślałam, że ciasto samo w sobie jest wystarczająco słodkie i bez tej warstwy. Nie wiem, czy w związku z tym, nie powinnam nazwać tego ciasta po prostu kruchym plackiem(...)rozwałkowujemy w prostokątnej formie równo na grubość około 1 centymetra.Pieczemy 20 minut w 200`CW tym czasie przygotowujemy karmel - oczywiście możecie wykorzystać kupny kajmak z puszki, albo gotowane skondensowane mleko. Ja podaję przepis na sos karmelowy - z tym, że nie jest on tak sodki jak kajmak :)Do rondelka o grubym dnie wrzucamy masło, a gdy się rozpuści, wysypujemy cukier
Słodkie Przyjemnościcukru3 łyżki zimnego mleka skondensowanego700 ml wodySposób przygotowania:Limonki wyparzamy, odcinamy końcówki. Każdą z nich kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.Posypujemy je cukrem, dodajemy zmrożone skondensowane mleko i blendujemy. Następnie dolewamy wodę i ponownie miksujemy.Całość przelewamy przez sitko aby pozbyć się skórek.Podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościminut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki. Składniki na piankę brzoskwiniową: 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Gotujemy jedną szklankę wody i 1/2 szklanki soku z brzoskwiń. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy i studzimy. Mleko skondensowane niesłodzone miksujemy i wlewamy do niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy
Salonik smakówlikier musimy chować same przed sobą;))) Niestety nie udaje się nam to...znika szybko. Anioły kochają słodkie alkohole;) Składniki; puszka mleka skondensowanego słodzonego, 250 ml wódki, Wykonanie; Skondensowane mleko zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny, dolewając wodę /puszka ma być zawsze przykryta wodą/.Studzimy. Miksujemy z wódką. Przelewamy do karafki lub butelki. Z podanych składników wychodzi
Anioły w kuchniniebo w buzi to i główka szybciej pracuje. Składniki: 1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX 1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego 500-600 g śmietany słodkiej 30% 400 g mleka skondensowanego (słodkiego) Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy wsypać pokrojone orzechy (mogą być w całości
Czarnawisienkazmiksowanych płatków migdałowych - 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa - 1 kg mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 4 łyżki soku z pomarańczy - 3 białka - starta skórka z 1 pomarańczy - 200 ml śmietany 12 % Przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder.Nast(...)płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut
Zainspirowana w kuchnioryginalnego Baileys'a, wiedzą o czym piszę. Składniki: 1/2 l wódki puszka masy krówkowej (bądź jeśli ktoś lubi się bawić, puszka mleka słodzonego skondensowanego 1/2 szklanki mleka niesłodzonego skondensowanego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Sposób przygotowania Jeśli macie mleko słodzone skondensowane, należy je gotować przez około 3 godziny, na małym ogniu, tak aby puszka była ciągle przykryta(...)idę na skróty, kupuję dobrą masę krówkową- zaznaczam dobrą! Masę krówkową mieszam z kawą rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy alkohol, mleko niesłodkie i dokładnie mieszamy. Mieszać najlepiej łyżką. Rozlać do butelek i zostawić na 2-3 dni do przegryzienia się składników. Smacznego
na moim stole...mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). Ciasto włożyć na min pół godziny(...)minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). Po ostudzeniu udekorować ciastka polewą. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2-3 łyżki mleczka skondensowanego lub mleka. Smarować ciasteczka i posypywać krokantem
Ze smakiem i z pasjązwykle bardzo prosty, wystarczy poświęcić minutkę i gotowe! Pyszne na przyjęcia dla dzieci, jako deser dla dorosłych! Nie będę się dłużej rozpisywać! Przystępuję do dzieła Składniki: 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki 1 szklanka owoców Mleko na początku musimy bardzo dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody (1 galaretka-1 szklanka wody). Mleko ubijamy na prawie
Olikowa kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany flan 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego-(takie jak w puszce do kawy ) 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (530g) 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.Natluścic blaszkę Do miski włóż wszystkie skladniki na ciasto. Dokładnie wymieszać i następnie dodać śmietanę(...)olej i jajka, krótko miksować. Wy łożyć na dno formy do pieczenia . Flan.. Do misy miksera wlać skondensowane słodzone mleko,i mleko zagęszczonne, wbić jajka, krótko zmiksować. .Mieszaninę flan wlac (do formy) na przygotowane ciasto Przykryć formę folią Formę wstawić do większej formy. Umieścić w piekarniku i ostrożnie dodać około 1 litr wrzącej wody do formy
w mojej kuchniistnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki(...)domowego cukru waniliowego Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła 1/2 laski wanilii Dodatkowo: migdały skórka pomarańczowa powidła śliwkowe Wykonanie: Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko
Kulinarne przygody Gatityefekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki, 2 takie same galaretki, biszkopty. Wykonanie: Mleko dzielimy na 3 równe części. 2 takie same galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku
Malinowe Pocałunkijajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego • 300 g chałwy waniliowej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% • kawałki chałwy do ozdoby Wykonanie: • Mleko skondensowane zagotować z pokruszoną chałwą. Należy cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Chałwa powinna się rozpuścić w mleku. • Wystudzić. • Ser przełożyć do miksera
To co kochampłatków orkiszowych 120 g suszonej żurawiny 120 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g orzechów laskowych 70 g pestek dyni 70 g wiórków kokosowych puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo : miska, rondel i łyżka Sposób wykonania : W misce umieścić odmierzone składniki sypkie. W rondlu podgrzać mleko do czasu aż się lekko ” rozrzedzi” – około 2-3 minuty
Niebieski kubek z kawaTestowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam. Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS { tortownica: 23 cm } Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie(...)czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru Amaretto Masa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa
coolinarnastrefa.blogspot.comwłasny/ 4 szklanki śmietany kremówki 420 ml mleka słodzonego skondensowanego kolorowy pieprz – do smaku, gruboziarnisty W misce ubić śmietanę aż zacznie nabierać objętości. Odstawić. W oddzielnym naczyniu zmieszać mleko skondensowane z kolorowym pieprzem i połączyć z ubitą śmietaną. Mieszać tak długo, aż całość dokładnie się połączy. Przełożyć do zamykanego pojemnika i chłodzić w zamrażarce przez min. 6 godzin
KUCHARNIABombki choinkowe to małe kokosowe kulki przypominające śnieżki. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przypadną do gustu nie tylko wielbicielom kokosa. To wiórki kokosowe połączone ze skondensowanym, słodkim mlekiem, mrożonymi, kwaśnymi wiśniami z delikatną nutą skórki cytrynowej. Niezwykłe połączenie smaków z pewnością zapadnie w pamięci jako świąteczny przysmak. Przepis oryginalnie pochodzi z książki "4 Ingredients". SKŁADNIKI(...)sztuk) 400 g skondensowanego słodzonego mleka 4 szklanki wiórków kokosowych skórka starta z jednej cytryny 100 g mrożonych wiśni, pokrojonych Połączyć wiórki , mleko i skórkę z cytryny w misce i wymieszać. Dodać pokrojone wiśnie i wymieszać do momentu, aż całość nabierze lekko różowego koloru. Używając łyżeczki formować nieduże kulki. Na blasze wyłożonej papierem układać kulki w odstępach
Złote przepisypomimo, że mam zaparzacz kawę wsypałam do filiżanki dodałam kardamon i zalałam gorącą wodą. Jeśli macie zaparzacz możecie w nim właśnie zaparzyć kawę. Składniki : 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego 150 g cukru pudru 25 g lub więcej posiekanych orzechów włoskich Kawa : 2 łyżeczki mielonej ( najlepiej świeżo mielonej) kawy szczypta mielonego kardamonu ( tak na czubek noża) 160 ml gorącej wody(...)Kawę wsypać do filiżanki, dodać kardamon zalać gorącą wodą. Odstawić do ostudzenia. Napar przecedzić przez sitko. Wykonanie : Mleko przelać do wysokiej miski, wsypać cukier puder i miksować tak długo aż mleko widocznie podwoi objętość. Następnie powoli dolewać kawę i chwilę miksować. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremek na lody lub do plastikowego pojemnika
Niebieski kubek z kawawiosna jest juz za progiem. Czekoladowe ciasto z zurawina skladniki: 150g gorzkiej czekolady 80g masla 3 jajka 100g cukru 150g maki 1 czubata lyzecza proszku do pieczenia 150ml mleka skondensowanego nieslodzonego 50g suszonej zurawiny szczypta soli i galki muszkatalowej wykonanie: Czekolade i maslo roztapiamy w kapieli wodnej. Jajka i cukier ubijamy mikserem do bialosci. Dodajemy do masy czekolade(...)mleko, sol i galke i znow ubijamy. Dokladamy make wraz z proszkiem do pieczenia i dokladnie mieszamy, a na koncu dodajemy zurawine. Ciasto przekladamy do malej keksowki (50x10cm) wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wykladamy z foremki gdy jest jeszcze lekko cieple. By nie stalo sie zbyt suche proponuje owinac je w folie zaraz
Przysmaki Karolkidlatego ta propozycja skierowana jest głównie dla dzieci, jednak i dorośli się nim zachwycą. Tęczowy Sernik pod Chmurką - Składniki: 500 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone puszka mleka skondensowanego (ok. 400 g) 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej ekstrakt z wanilii barwniki spożywcze w proszku 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany kolorowa posypka Tęczowy(...)Sernik pod Chmurką - Sposób przygotowania: Sery, mleko, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (kolory po upieczeniu stają się intensywniejsze) -dokładnie mieszamy. Na warstwę fioletową oddzielamy najwięcej masy, a na czerwoną/różową najmniej. Tortownicę
Słodka Strona