się nowalijkami ze względu na duże stężenie chemii w nich, to czasem skuszę się. Tak właśnie było z gruntowymi ogórkami. Po prostu musiałam je kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej
Codzienna kuchnia niecodziennaMożna je podać tak jak na załączonym obrazku, ale można również rozłożyć rukolę (czy inne endywie, szpinaki i roszponki), a buraki pokroić w tak cienkie plastry jak ogórki na mizerię i rozłożyć je na warstwie zielonej. Na to pokruszyć ser feta (sam, bez dodatku innego sera), a jeszcze lepiej ser kozi, ale ja nie tykam... pozostawiam kwestii upodobań
bistro mamaniewiele składników. Wystarczy nam ogórek, czerwona cebula i kilka dodatków, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i zarazem oryginalnego. Ogórki w naszym kraju jako surówka kojarzą się pewnie większości z mizerią. Ale czemu na niej poprzestać? Warto bawić się smakami i eksperymentować. Tutaj jako dressing występuje sok z limonki, oliwa i natka oraz sól i pieprz. Ale spróbujcie koniecznie tej sałatki
Mieszam w Garnkuszklankę wody i gotujemy kilka minut. Zagęszczamy śmietaną rozmieszaną z mąką , doprawiamy do smaku i wkładamy pulpeciki na 5-7 min. Tak przygotowane pulpety nie potrzebują juz ziemniaków. Wystarczy mizeria
Gotowanie jest łatwesama natura. Wybitnie prosta w przygotowaniu, o ciekawym smaku. Ja przygotowałem ją specjalnie jako dodatek do zupy orzechowej, ale mam zamiar ją zużyć również do sosu tatarskiego oraz do mizerii, która będzie świetną towarzyszką dla kotletów sojowych (kotlety sojowe nie należą do najzdrowszych, zwłaszcza jeśli smażymy je tak jak ja na głębokim tłuszczu, dlatego mam nadzieję, że dziewczyna
Blendmanszybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki będą równe. Przydatna sprawa to nakładka zapobiegająca dotknięcia ostrza. Wiele razy używając tarki i szykując cieniutkie ogórki do mizerii poczułam ostrze na swoich palcach. Za szybko i za dużo gadania - jak to bywa przy wspólnym gotowaniu. Tarka jest również wygodna, możemy ją sobie oprzeć na małej patelni
Gotowanie i blogowaniesmakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniacznym puree i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką. Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne. Składniki: 5 jajek + 1 jajko mała czerstwa bułka 1 cebula 1/2 szklanki mleka sól, pieprz bułka tarta olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Życzę smacznego
Kulinarne życieKolejny pyszny pomysł na obiad niedzielny i nie tylko ! Przepis na: Kotlet schabowy królewski z pasztetem kulki ziemniaczane z pieca mizeria z sałatą i koperkiem
Tradycyjna Kuchniamaśle usmażyć filety na złocisto ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem ogórki zetrzeć na tace w plastry, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem podać usmażony filet flądry z ziemniakami, mizerią, posypac koperkiem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalicze ponieważ tylko kilka łyżek. Tak więc mięso do obiadu dla dwóch osób na trzy dni to koszt ok. 20 zł. Ja do tego zrobiłam kaszę kuskus i mizerię
Tanio smacznie i prostoostrą końcówką dziurę, wkładamy śliwki do środka. Nacieramy papryką, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Podajemy z mizerią i ziemniaczkami
Moje-pitraszenieprzygotowuję tak kotlety, bardzo dużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować kartofle i dodać jakąś surówkę, mizerię, czy zwykłe kiszone ogórki, jak w tym przypadku i wszyscy mlaskają z zadowoleniem. Gdy kotlety są zimne, lubimy je potraktować jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach Albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najlepiej zetrzeć na tarce jak na mizerię).Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,obraną cebulę kroimy w pióra.Wszystko przekładamy do większej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany
Bajeczna Kuchnia