wiem jak wy ale ja uwielbiam mizerię, mogę ją jeść codziennie z ziemniakami. Od teraz będę mogła jeść ją nawet w zimie. Oto przepis na mizerię do słoików, wystarczy dodać śmietanę i przyprawy, smakołyk gotowy! Czytaj więcej
Pychotkaaabędzie chyba hit moich tegorocznych słoik-owych odkryć. Kocham mizerię więc będę się nią delektować nawet w zimie! Wystarczy odlać z niej wodę doprawić jak tradycyjną mizerię i do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji. Czytaj więcej
Pychotkaaaobiad też robiłam w biegu.. jednak sie da :) 3 plastry wieprzowiny (ładna łopatka ) sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżka mąki smalec do smażenia młode ziemniaki mizeria Mięso umyć , pokroić na plastry i dobrze rozbić jak na schabowy, posypać solą , pieprzem ziołowym i papryką, przyklepać przyprawy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, oprószyć kotlety mąką z obu stron(...)smażyć na ostrym ogniu po 3-4 min z każdej strony. Podać z młodymi ziemniaczkami z wody, polanymi tłuszczem i posypanymi koperkiem, oraz mizerią z ogórka z cebulą i rzeżuchą ogrodową, doprawioną śmietaną
Gotowanie jest łatwePyszny i sycący obiadek. Karkówka zapiekana w keczupie z dodatkiem cebulki . Do tego ziemniaczki i mizeria. Po prostu obiad palce lizać. składniki: 800-900 g karkówki 400 g keczupu, u mnie Kielecki łagodny 1 łyżka oregano 2 duże ząbki czosnku 2 cebule Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę(...)półplastry. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Potem naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez godzinę. Gotową karkóweczkę podałam z ziemniakami i mizerią
Monia miesza i gotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Mizeria to wspaniały dodatek polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań. Do kotleta schabowego, mielonego, do klopsików, do żeberek, do pieczonego … Przeczytaj cały artykuł Post Mizeria na jogurcie oraz trochę zabawy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta
O kuchni z uczuciemtrwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry. SKŁADNIKI: 1 kg. ogórków 1 kg cebuli 1 kg. marchewki Zalewa: 1 szklanka octu(...)szklanka cukru 2 koncentraty pomidorowe po 200 g. ziele angielskie liść laurowy WYKONANIE Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu. Ogórki tak, jak na mizerię. Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce. Cebule szatkujemy. Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Po dwóch godzinach warzywa odciskamy i dodajemy do gotującej się
W kuchennym oknie Ewyheight: 1em;" /> Więc placki ziemniaczane po bambersku , też muszą mieć więcej niż tylko bulwy w środku , na bogato . Smaczne, smażone placuszki , kruche i aromatyczne , koniecznie podajcie ze słodką mizerią na jogurcie ..pychota . Nic tylko zjeść i dać psu gębę wylizać ..tak się mówiło , ale nie koniecznie namawiam do próbowania tej opcji poobiedniej, toalety " class="wp-smiley" style="height(...)warto Składniki : 1 średnia cukinia 4 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 jajko- bamberskie-duże 3 łyżki mąki pszennej 3 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku olej do smażenia mizeria: 1 średni ogórek 2 czubate łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka cukru -z czubem szczypta soli pieprz do smaku Cukinię ścieramy razem ze skórą na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać
Ogrodnik w podróżySezon ogórkowy w pełni, więc postanowiłam zamknąć smak mizerii w słoikach. Zimą pyszna mizeria do obiadku-prawdziwe pyszności. SKŁADNIKI: 4 kg. ogórków sól, ocet WYKONANIE: ogórki obrać, pokroić na plastry. posypać solą, odstawić na 15 min., następnie skropić octem, zostawić na 3-4 godz., ogórki w tym czasie puszczą sok, ogórki włożyć do wyparzonych słoików, zalać otrzymanym sokiem
Kuchnia Beatyzbyt dużo brudnych naczyń do mycia, a także nie trzeba go jakoś specjalnie pilnować. Polecamy na letni obiad :). Serwuj ze schłodzoną surówką z jogurtem lub śmietaną, np.: - mizeria z kukurydzą , - surówka z sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem, - mizeria z rzodkiewką Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrysoczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria z rzodkiewek i ogórków. Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcje: 30 Czas przygotowania: 75 minut Składniki: Falafele(...)tahini, 5 łyżek soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz cayenne. Do podania: mizeria z ogórków i rzodkiewek, sezam. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Soczewicę wypłukać, zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut (powinna wchłonąć wodę). Przestudzić
SzczyptaSmaQCzęsto bywa tak że szukam inspiracji na dodatek do mięsa które ma gości na obiedzie. Ostatnio wielkim powodzeniem cieszy się w naszym domu mizeria, dla odmiany przygotowuję ją z rzodkiewką i znika w ekspresowym tępię. To świetny dodatek do drobiu jak i wieprzowiny. Prosty ale smaczny pomysł, gdyż dodatki nie musza być skomplikowane by były smaczne ... Mizeria z rzodkiewką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZachciało się nam coś całkowicie zwyczajnego :) Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P Chleb bez skórki(...)dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia się z obu stron. Podać z mizerią i młodymi ziemniaczkami :) Smacznego
MarciochaKucharzywariację na temat sznycla po wiedeńsku - jednak zamiast cielęcego sznycla użyłem zwykłego schabu. Taka wersja dla ubogich, ale wcale nie gorsza. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem i klasyczną mizerią. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek, 1 kg młodych ziemniaków, 100 gram mąki pszennej, 100 gram tartej bułki, 60 gram masła, 1/2 łyżeczki mielonej(...)śmietaną, całość przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem. Koperek i szczypiorek drobno posiekałem. Na talerze wyłożyłem po kilka ziemniaków i kotleta. Obok dodałem mizerię. Ziemniaki obficie posypałem posiekanym świeżym koperkiem, a kotlety szczypiorkiem
Wyprawy kulinarneJajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią
Tradycyjna Kuchnia