miód - 5845 przepisów (strona:2/390)

Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 243

też wyjątkowe potrawy, aromaty i smaki kojarzące się właśnie z Bożym Narodzeniem. Jednym z przepisów, którym wprawiam się powoli w świąteczny nastrój jest pyszny gulasz wołowy. Słodkawy, z miodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą(...)już nic oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się go długo, ale warto poczekać. Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;)Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkamiporcja dla 3-4 osóbBędziemy potrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa

Ratunku obiad
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 181

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :) SKŁADNIKI 4 udka z kurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 cytryny oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE Udka myjemy, solimy(...)pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.   Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką

Moje Kuchenne Rewelacje
Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser / Podkarpackie smaki 232

robiła je moja babcia, często porywałam je do szkoły. Smarowałam masełkiem, posypywałam solą i wcinałam. Świetnie zastępują chleb, takie kanapki sycą na naprawdę bardzo długo. Są bardzo sycące, z miodem lub oscypkiem po obiedzie napełnią nasz brzuszek aż do kolacji lub i następnego dnia! Składniki na ok.12 sztuk proziaków: 5 szkl. mąki 1 kopiata łyżeczka mąki 1 l maślanki(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy + oscypek Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka

Czarnawisienka
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 226

ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji(...)Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka   Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą

Kolizje Smaków
1543. Mufinki z miodem i orzechami 208

dodatkiem spulchniaczy (lub zwykłej plus 2 łyżeczki proszku do pieczenia) ¼ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonego goździka szczypta gałki muszkatołowej 6 łyżek masła lub margaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok z 1 pomarańczy W jednym naczyniu wymieszać(...)składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na  muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy

Moje domowe kucharzenie
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup 189

zapowiedzieli tak też i zrobili... W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :) Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejszą Receptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą :) Syrop z mniszka lekarskiego, zwany jest także miodkiem majowym ze względu na barwę, konsystencję i smak zbliżony do miodu. Medycyna ludowa przypisuje mniszkowi  właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą(...)gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy na 24h. Po tym czasie przecedzamy wywar, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny. Jeśli chcecie, aby miód miał gęstszą konsystencję, dajcie mniej wody. Mój miodek ma na razie konsystencję syropu, ale zapewne wkrótce skrystalizuje podobnie jak miód naturalny. . Ingredients: 500-700 flowers of dandelion

Delicious Titbits
Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi, selera naciowego i miodu 256

Zdrowa propozycja na drugie śniadanie? Proszę bardzo: Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi , selera naciowego i miodu . Wspomoże również naszą odporność. Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, ma właściwości uspokajające i obniża ciśnienie krwi, dzięki obecności związku o nazwie phthalide , występującego w nasionach i łodygach selera naciowego. Dodatkowo seler to bogactwo witamin A i C. Również kiwi(...)kiwi było dojrzałe. Warto je spróbować zanim wrzucimy do koktajlu. Przejrzałe lub niedojrzałe mogą zepsuć smak koktajlu. Składniki: 2 owoce kiwi – dojrzałe 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody   Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane i pokrojone w cząstki owoce kiwi, umytego i pokrojonego selera. Dodać łyżkę miodu oraz wodę. Wszystko zmiksować. Pamiętajmy, aby skosztować kiwi

Moja Delicja
Mleko z miodem i masłem - zdrowiem płynące 124

Składniki : Porcja dla 1 osoby : Szklanka mleka Łyżka masła Płaska łyżka miodu ( może być trochę więcej jak kto lubi )     Wykonanie :   Mleko z masłem podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć dolewamy miód . Mieszamy na małym ogniu aż miód się rozpuści i połączy z resztą. Wlewamy do kubeczka.   Smacznego i na zdrowie :)       Żeby podnieść walory zdrowotne napoju(...)najlepiej przestudzić lekko mleko z masłem i dopiero dodać miód . Pyszny napój ale też najsmaczniejsze lekarstwo gdy coś nas bierze

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 207

połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina . Jako, że ja się do nich zaliczam, przywiozłam słoiczek ze sobą:) Miód tymiankowy, piniowy, orzechy zatopione w miodzie Kos znane jest z produkcji znakomitego miodu, szczególnie intensywnego w smaku miodu tymiankowego , jako że dziko rosnący tymianek jest głównym źródłem nektaru dla tutejszych pszczół(...)także na okolicznych wyspach Nissiros, Kalymnos i Tilos ). Najlepsze miody na Kos produkowane są w miejscowości Antimachia (tam kupiłam swój) oraz górskich wioskach np. Zia. Na wyspie funkcjonują przetwórnie miodu, w których można obejrzeć proces produkcji (zdjęcia z fabryki miodu- klik ), organizowany jest festiwal miodu w Antimachii. Miodem tymiankowym polewa się grecki jogurt ( Yiaourti me Meli ) a także

Chilli Czosnek i Oliwa
Brak tytułu 139

KRÓLEWSKIE MIODY Dzięki uprzejmości Pana Piotra, otrzymałam do testów pokaźny zestaw miodów. Znalazł się tu miód: - wrzosowy - gryczany - akacjowy - wielokwiatowy - rzepakowy - spadziowy i UWAGA !!!! - miodoczekolada Kilka słów od producenta: Królewskie Miody , to nowoczesne Gospodarstwo Pasieczne, zajmujące się produkcją, konfekcjonowaniem i sprzedażą MIODU I PRODUKTÓW PSZCZELICH. Jesteśmy pierwszym Gospodarstwem Pasiecznym w Polsce, które postanowiło wyspecjalizować się w pełnej obsłudze Klienta internauty(...)Oferujemy  miody, których pozyskiwanie oparte jest na doświadczeniu i tradycji. Jako sprzedawcy dbamy o pełne zadowolenie naszych Partnerów i Klientów indywidualnych, dzięki czemu rozwijamy się dynamicznie, a nasze obroty w ciągu roku zwielokrotniły się. Postanowiliśmy, że będziemy dostarczać naszym Klientom wyłącznie  najwyższej jakości produkty pszczele , pozyskiwane z dziewiczych zakątków Kraju. Skupiamy się na pozyskaniu miodów z terenów

kolorowotorcikowo
Żary Jarmark Miodu i Wina 21-22 września 114

Przez dwa dni wokół żarskiego urzędu miejskiego trwał Jarmark Miodu i Wina który odbył się po raz siódmy. Na Jarmarku można było kupić dobre i zdrowe miody , miody pitne oraz wszelakie urządzenia dla pszczelarzy. Było też wino i piwo oraz kwas chlebowy z wileńszczyzny. Były stoiska z ziołami , wyroby z masarni Motyka oraz góralskie kapcie , oscypki i drewniane różności(...)kuchni. Dla dzieci były dmuchane zamki,wata cukrowa czy gofry z bitą śmietaną. Nasze zakupy to dwa regionalne piwa oraz kwas chlebowy. Miody kupujemy ze sprawdzonego źródła i zapas mam zrobiony , a wyroby z masarni Motyka są dostępne na żarskim rynku.  Tak wyglądała scena oraz stragany. Jeszcze pokażę Wam kwas chlebowy - dobry w smaku , troszkę gazowany - coś jak nasze

Magiczne Życie Marty
Cheddar z miodem i włoskimi orzechami 176

Dziś bez gotowania i pieczenia :) za to eksperyment ze smakami i bez większego wysiłku.  Prosty przepis na przekąskę, którą wypróbowaliśmy niedawno. Ostry cheddar i słodki miód :) Z pewną taką nieśmiałością podeszłam do koncepcji takiego połączenia, ale skoro większość produktów dziwnym trafem w domu była dostępna, to czemu nie spróbować :) W zasadzie nie było głównego składnika czyli cheddara, ale czego(...)robi się dla sprawy, więc z zacznijmy historię od początku...  Na etykiecie słoika z miodem napisane było, że perfekcyjnie komponuje się z cheddarem, więc mąż nie byłby sobą, gdyby nie sprowokował dalszych wypadków :) Cheddar się znalazł - Lidl zawsze niezawodny :) - reszta w domu była, więc zrobiliśmy, spróbowaliśmy i było ciekawie... w każdym razie inaczej. Nowe odkrycia zawsze cieszą, tym bardziej

Delicious Titbits
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 189

Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia  ( najlepiej arachidowy )3 łyżki miodu naturalnegodrewniana łyżka do mieszaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotować mleko ze szczyptą soli. Wyłączyć gaz, dodać kieliszek limonki  i jednym ruchem wsypać całą mąkę.  Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko(...)Formować cienkie wałeczki i zlepiac  na krzyż. Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy  zwilżyć   odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta.Rozpuścić miód w kąpieli wodnej. Na patelni rozgrzać olej arachidowy , smażyć zeppole z dwóch stron na rumiano. Można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Układać na talerzu , polać ( gdy będą

zielonacukinka
1485. Bułki maślane z miodem 139

Kolejny i udany wypiek z dodatkiem  drożdży suszonych.  Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p.  Adama .Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było(...)mąki pszennej typ 500  10 g mąki żytniej typ 720   7 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instatnt  15 g masła  15 g miodu z polskiej pasieki 100 g maślanki 200 g wody 1 faza : rozczyn 200 g wody o temp 24oC 3 g drożdży instant 200 g mąki pszennej typ 500  Dokładnie rozprowadzić

Moje domowe kucharzenie
1566. Ciasto ciepnięte ..z miodem 171

można wybrać sobie konfiturkę.A pierwszych 5 osób dostanie jeszcze dodatkowo pomarańcze w syropie.. 5 jajek 1 szkl. cukru cukier wanilinowy  20 dkg margaryny  6 łyżek miodu 1 i 1/2 szkl. mąki  1 i 1/2 łyżeczki sody  około 300 ml kwaśnej śmietany 18-22% Całe jajka ubić z cukrem. Miękką margarynę utrzeć, wlać ubite jajka(...)razem wymieszać.Następnie dodać mąkę i znów wszystko razem wymieszać.Miód podgrzać, wsypać do miodu sodę [ spieni się na biało] i energicznie wymieszać i dodać do ciasta .Całość razem wymieszać.Upiec 3 placki lub jeden a potem przekroić na trzy części. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero

Moje domowe kucharzenie
Surówka z kapusty, pomarańczy z olejem , octem i miodem 217

Trochę dziwne połączenie..kapusta, jabłko, pomarańcze , ocet, olej i miód..ale warto spróbować. kawałek czerwonej kapusty kawałek białej kapusty 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy  skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 3  łyżki octu winnego Jamar 5 łyżek oleju kujawskiego  ze smakiem czosnek i bazylia  1 szkl.jogurtu naturalnego sól, pieprz Obie kapusty(...)poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet wymieszać z olejem, miodem, solą i  pieprzem, wlać do kapusty i dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.Jogurt wymieszać z  sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać.   Surówka bierze udział w konkursie

Moje domowe kucharzenie
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 138

Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo:   masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu (jedno króciutkie przyciśnięcie młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków lub wedle upodobań Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza nagrzanie piekarnika do temperatury(...)leciutko posypujemy zmielonym pieprzem.  Po upieczeniu deseru, studzimy go ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy miodem, musem oraz posypujemy migdałami! Smacznego! Deser lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem

Symfonia Smaków