oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru 120 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników Kamis 1 łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie(...)garnuszku rozpuścić masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 3-4 godz do lodówki. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na grubość około
Ala piecze i gotujepokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku 4 ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki: 2 łyżki miodu 200 ml jasnego piwa słodka papryka w proszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju(...)gotowałam przez 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam golonki na talerz, wystudziłam, wywar zachowałam. Jeśli mamy szybkowar, wtedy etap gotowania skraca się do 40 minut. Tu jeszcze przed polaniem miodem Pieczenie: Po ostudzeniu ponacinałam w kratkę skórę golonek, które następnie włożyłam do naczynia żaroodpornego. Wlałam piwo i uzupełniłam bulionem do 1/3 wysokości mięsa. Wierzch posypałam papryką, tymiankiem i rozmarynem
Blondynka Gotujewielkości pączków. Składniki: 300 g mąki pszennej zwykłej 300 g mąki tortowej 100 g masła 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suszonych 10 żółtek 3 czubate łyżki miodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa(...)Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut. Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu
Na słodko lub wytrawniewww.mgotuje.pl Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem i orzechami pojawił się
Marta GotujeWARZYWA (5 min) + DUSZENIE (2 h): Po podsmażeniu mięsa, przekładamy je na chwilę na talerz i podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy a następnie dokładamy mięso wraz z całą marynatą. Solimy wszystko, delikatnie mieszamy, polewając sosem mięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na bardzo mały gaz na 2h. Jeżeli macie(...)jeszcze chwilę aby się zredukował i zagęścił. Polewamy nim mięso oraz dodatki. Kroimy w plastry i szamiemy z ziemniaczkami! OM NOM NOM! Post DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenczekoladą ..taką do smarowania ..i ma być takie ciasto ..a nie inne.. nie z innego przepisu na rogaliki...tylko właśnie takie... 500 g mąki 2 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży 100 mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru jajko do posmarowania(...)pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzeniesuche: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cynamonu mokre: 4-5 łyżek miodu (użyłam drahimskiego ChOG) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki startej cukinii 2 jajka L Przygotowanie : Do miski przesiać mąki i proszek do pieczenia, dodać cynamon i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre(...)składniki: miód, olej, jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez). Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział
Ze smakiem i z pasjąładnych godzin! 1. Owsianka lodówkowa z owocami i rodzynkami Składniki: 6 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych mleko (tyle, żeby jego wysokość była na około 1 palec ponad płatki) 1 łyżka miodu (u mnie malinowy) 2 łyżki rodzynek kilka malin 1/2 pokrojonego banana Przygotowanie: Płatki wsypać do miseczki, zalać mlekiem - to zrobić wieczorem. Wstawić miskę do lodówki, iść spać :) Rano podgrzać płatki(...)robię to w mikrofalówce, ale na "surowo" też są dobre. Posypać malinami, bananem, rodzynkami, polać łyżką miodu. 2. Jogurtowe śniadanie z melonem i bananem Składniki: 200ml jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżka miodu 1/2 pokrojonego banana 1/8 pokrojonego melona bez skóry i pestek Przygotowanie: Jogurt wlać do miseczki, wymieszać z miodem, posypać owocami. 3. Pełnoziarniste racuchy z jabłkiem
Cakes By Kejtoszukujmy się – najlepsze rzeczy dzieją się z daleka od rynku. Nieopodal Zamościa na Roztoczu Środkowym od dwudziestu lat funkcjonuje mała pasieka, w której można kupić kilka rodzajów miodu (m.in. nawłociowy, gryczany, wrzosowy, spadziowy), propolis i pyłek pszczeli. Miód z Roztocza to źródło wszystkiego, co najlepsze. Oszaleliśmy na punkcie miodu gryczanego stamtąd! Jest aromatyczny, słodko-gorzki, intensywny. Od dziecka jedliśmy(...)miody z takich miejsc – siostra babci miała przedwojenną pasiekę na wsi, przyjaciel dziadka trzymał ule w środku lasu. Teraz, gdy ich niestety już nie ma, znaleźliśmy własne – zadbane, stworzone z pasji, w czystym i przepięknym sąsiedztwie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Będziemy kupować miód regularnie, a Wy z nami! Ze względu na zawartość magnezu miód pomaga w walce z anemią
GRUBY WAŁEKPyszny i zdrowy „ Smoothie – koktajl z bananem, borówkami i miodem ” na jogurcie naturalnym (zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć np. mleko kokosowe). Sycąca propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie. Koktajl świetny również na deser dla nas, jak i dla naszych dzieci. Koktajl jest bez dodatku białego cukru, ale jest słodki od miodu. Ilość miodu dobierzcie wg. własnych upodobań(...)oraz do stopnia dojrzałości banana. Bardzo dojrzały banan może wymagać odrobiny miodu lub możecie w ogóle z niego zrezygnować. W przypadku banana lekko dojrzałego (ale żółtego) dajmy więcej miodu. Ja właśnie miałam takiego lekko dojrzałego banana i dałam całą łyżkę miodu. Koktajl był słodziutki :) W zależności od konsystencji jogurtu, możecie otrzymać różną konsystencję smoothie. Mój koktajl wyszedł dość gęsty
Moja DelicjaOstatnio moje ulubione połączenie komosy. Na słodko. potrzebujemy: - komosę - 1 pomarańcze - kilka orzechów włoskich - 6 rodzynek - garstkę suszonej żurawiny - odrobinę miodu - kawałek imbiru Komosę ugotować do miękkości i przelać zimną wodą. Odstawić i ostudzić. Orzechy i suszone owoce posiekać. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić w kawałki - z jednej lub dwóch cząstek wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce. Dodać(...)miód wg uznania. Całość wymieszać
Szybko Tanio Smacznieinnego jak zwyczajny szaszłyk. Ale kurczak ma specyficzny słodko - słony smak. Składniki:2 filety z kurczaka1 mała cukinia1 paprykakilka pomidorków koktajlowych 4 małe cebule2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego + dowolne ziołaMożemy też dodać pieczarki.Kurczaka marynujemy w miodzie i sosie sojowym przez około pół godziny. W tym czasie moczymy też patyczki
Bon Appetit Małgorzatyobieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód, cynamon i rodzynki, jeszcze chwilkę dusimy.Rolada – wykonanie:Teraz kolej na zawinięcie rolady. Na czystą i suchą ściereczkę (lub ręcznik papierowy -ogólnie coś co pozwoli nam potem łatwo zwinąć ciasto
kuchcikowniacytryny i wstawiłam do lodówki, aby czekało na jakiś pomysł. A czekać nie musiało długo. Zaledwie do chwili, aż ugotuje się kasza jaglana. JAGLANY KREM Z AWOKADO Z MIODEM. /własny;/ 1/2 dojrzałego awokado 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki suchej kaszy) 2-3 łyżki ulubionego miodu sok z 1/2 cytryny Wszystko razem dokładnie zmiksować na pastę. Trzymać
W kuchni Karmel-itkitęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi się oprzeć. Nawet część rodziny, która nie jest na diecie i omija z daleka bezglutenowe pieczywo, skusiła się na więcej niż kilka kanapek ;) Składniki(...)mąka gryczana mąka kukurydziana skrobia kukurydziana 1 szklanka 1 szklanka 1 szklanka karob mielony 2 łyżeczki błonnik gryczany siemię lniane mielone 3 łyżki 4 łyżki miód lub brązowy cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki woda 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) kminek mielony kolendra mielona 1 szklanka
głodny alergik