mięso - 63110 przepisów (strona:615/4208)

Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 99

jedno z kultowych wegetariańskich i wegańskich dań. Nasze flaczki są pół wegetariańskie. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu opartego o pęczak i zawiera m.in. hamburgery z pęczaku. Część(...)masy wykorzystaliśmy do zrobienia pulpetów. Możecie jednak utoczyć pulpeciki tylko z mięsa, albo wykorzystać jakieś pulpety zalegające w zamrażalniku. I jeszcze jedna uwaga: flaczki po warszawsku zagęszczane są zasmażką. My z niej zrezygnowaliśmy, ale, jeśli lubicie zawiesiste zupy, dodajcie ją do flaczków. Polecamy Wam flaczki z boczniaków, bo to danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Składniki: Flaczki

Niedzielny kucharz
KARKÓWKA PIECZONA 171

Najlepsze, najsmaczniejsze wędliny, to te przygotowane w domu. Wybieramy najładniejszy kawałek mięsa. Doprawiamy jak lubimy. Czas pieczenia uzależniamy od wypieczenia wierzchu- tak jak lubimy. Same zalety przygotowywania wędlin w  domu. Zachęciłam Was do ich przygotowywania? Składniki: 1,5 kg karkówki sól, pieprz majeranek słodka i ostra papryka mielona 6 ząbków czosnku pieprz kolorowy olej worek do pieczenia Wykonanie: Karkówkę(...)myjemy, osuszamy. Nacieramy ze wszystkich strona sola, pieprzem, obiema paprykami,majerankiem. Czosnek przeciskamy przez praskę nacieramy również nim mięso. Tak przyprawione polewamy olejem, obsmarowujemy nim mięso ze wszystkim stron.  Wkładamy do miski, która przykrywamy woreczkiem foliowym, odstawiamy na min 24 godz do lodówki. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w rękawie do pieczenia. Pieczemy 1 godz

Z Majeczką w kuchni
Boeuf Stroganow 117

osobno). Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Danie stało się popularne w Polsce pod nazwą Strogonow. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne. Składniki: 500 g polędwicy wołowej(...)Dodajemy cebulę do garnka, zeszklić do złotego koloru. Dodajemy odrobinę soli. Następnie pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również dodajemy do garnka. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Mięso musimy oczyścić z błon. Następnie kroimy je w paski i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy mięso uzyska szary kolor, doprawiamy je solą i przekładamy do garnka. Następnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Czy kurczak na obiad może się znudzić? 928

Kurczak w sosie cheddar to takie danie, które sprawia, że kurczaka mogę jeść codziennie. Neutralne w smaku mięso kurczaka w połączeniu z ostrym serem cheddar stanowi pyszne danie mięsne na obiad . Przyrządzenie kurczaka i sosu zajmuje zaledwie godzinę. Jest więc to szybki i stosunkowo tani obiad . Kurczak w sosie cheddar świetnie smakuje z ryżem wymieszanym z warzywami. Specjalnie wybrałam delikatne(...)sera cheddar 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki, 36% 10 listków bazylii 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Mięso kurczaka podziel na porcje. Wykorzystałam uda i filety z piersi (tuszka ze skrzydłami przydała się na zupę). Natrzyj mięso solą, papryką, czarnym i kajeńskim pieprzem. Usmaż kurczaka na maśle, zrumień

codojedzenia
Zupa z pomidorów. Zupa pomidorowa. 156

Zupa z pomidorów. Zupa pomidorowa.16 przepisów na zupy z pomidorami. Nasi stali czytelnicy wiedzą, że oprócz mięsa uwielbiamy zupki, zupy, zupy kremy i często je gotujemy. Zupa pojawia się u nas 2-3 razy w tygodniu. A, że zrobiło się chłodno, więc pojawił się u nas wpis na zupy z pomidorami. Czy jest gorąco, czy jest zimno to co tydzień(...)ulubiona zupa Piotra, twierdzi że gotuję najlepszą na świecie, jest lepsza niż u mamy , więc czemu nie… pyszna zupa pomidorowa w wersji by straga.pl? Dodatki w zupie np. z mięsa mielonego sprawiają, że zupa pomidorowa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca i nie trzeba gotować dwóch dań na obiad. Dzięki czosnkowi, oraz ziołom taka zupa z pomidorów jest bardzo aromatyczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana siekanym kurczakiem i cukinią 110

Paprykę możemy faszerować na różne sposoby mięso mielone z ryżem lub różnego rodzaju kaszami czy warzywami. Moja propozycja to duszona papryka faszerowana siekanym mięsem z piersi kurczaka, cukinią, porem i zieloną pietruszka.  4 średniej wielkości papryki 300 gramów fileta z piersi kurczaka 200 gramów cukinii 20/30 gramów pora 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki(...)bułki tartej sól pieprz szczypta sproszkowanego czosnku Odcinamy górną część papryki tak ok.2 cm, odkładamy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać. Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por kroimy drobniutko przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy przyprawy, śmietanę, bułkę tartą i posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki

Andzia Pichci
Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk 129

Dziś przedstawiam Wam trochę inną niż zwykle propozycję gulaszu wołowego. Rozpływające się w ustach mięso z papryką i ziemniakami, w sosie na bazie świeżych pomidorów, mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego- prze-py-szne! Danie wymaga cierpliwości bo musi sobie pobulgotać w sumie 2 godziny, ale zapewniam, że warto czekać! Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Gulasz(...)dodaj znowu wołowinę. Wymieszaj i dopraw cukrem, solą, pieprzu i dodaj liście laurowe. Dodaj bulion wołowy i mleko kokosowe, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie, rozgrzej odrobinę oleju w głębokiej patelni, podsmaż paprykę, ziemniaki i marchewkę do zarumienienia, a gdy mięso

karmelowy
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU, CZYLI BOEUF BOURGUIGNON 124

boczek aż do zrumienienia. Następnie zdejmujemy delikatnie boczek na talerz (ja nie zdejmowałam), pozostawiając tłuszcz. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju oraz połowę masła, wrzucamy partiami pokrojone w większą kostkę mięso. Obsmażamy z każdej strony i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy pozostały olej i obsmażamy plastry marchewki oraz pora, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Posypujemy(...)wszystkie składniki z patelni do większego żaroodpornego naczynia. Wlewamy wino, bulion, koniak oraz koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy liść laurowy, posiekane listki tymianku oraz natki pietruszki, wkładamy podsmażone mięso oraz boczek. Wszystkie składniki powinny być zakryte zalewą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok. 2,5-3h (u mnie termoobieg). Na reszcie

Smaczne Zdrowe
Udka kurczaka w sosie pomidorowym 155

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym, idealne danie na kilka dni. Soczyste mięso w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami podane z ziemniakami, najlepiej puree i dowolną surówką czy warzywami z wody. Obiad, który smakuje nawet w te upalne dni. Polecam na rodzinny obiad, nie tylko w tygodniu. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (ćwiartki) przyprawa do kurczaka, pieprz, lubczyk 3 łyżki(...)oleju SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier puder, majeranek łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i lubczykiem, polewam 3 łyżkami oleju. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso

Zasmakuj Kuchni
Zraziki w kapuście z warzywami 79

Proponuję pyszne danie jednogarnkowe,które można podawać z ziemniakami czy pieczywem. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 bułka  1 jajko mleko przyprawy:sól,pieprz,papryka 1 mała głowka kapusty 4 pomidory 1 cebula 2 średnie marchewki łyżka masła szklanka bulionu drobiowego(albo rosołku) WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę,czosnek przeciskamy(...)przez praskę, szklimy razem na masełku, bułkę moczymy w mleku,wyciskamy,dodajemy do mięsa, mięso doprawiamy przyprawami,dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek, formujemy okrągłe zraziki, smażymy na oleju, kapustę szatkujemy, pomidory zaparzamy,kroimy w kostkę, marchewki obiaramy i kroimy w słupki, poszatkowaną kapustę doprawiamy solą,pieprzem,octem i cukrem, zostawiamy do zmożenia, w tym czasie szklimy na tłuszczu pozostałym

Kuchnia Beaty
Racuchy vs ołatki 135

dania, a wszelkie przedrostki materiał, z którego zostały wykonane. Tak powstał fishburger, a potem inne. Są też vegeburgery, których przedrostki wskazują, że materiał z którego zostały wykonane to nie-mięso. Ilekroć gdzieś na portalu społecznościowym trafia się taka informacja, to padają głosy - co to za burger bez mięsa? Ludzie, serio? Abstrahując od faktu czy nie macie nic lepszego do roboty(...)zapewniam Was ja, który doił w dzieciństwie krowę, że nie widziałem ryby, która by ją przypominała. Abstrahując już od tego, że ryba, w myśl definicji handlowej, to nie mięso. Więc czemu fishburger tak, a vegeburger już nie? Mam coś dla Was kochani, może nie tyle puryści, co łowcy uchybień. W marketach są tzw. racuchy z jabłkami. Problem

Kryzysowa Książka Kucharska
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 121

Zmiana sposobu żywienia i decyzja o odejściu od spożywania mięsa, to poważny krok. Część osób boi się go podjąć, ponieważ nie wierzy, że potrawy roślinne mogą być równie aromatyczne, jak ich mięsne odpowiedniki. Jest jednak wiele sposobów na to, aby w kuchni wegetariańskiej podkręcić smak. Jak to zrobić? Sięgnąć po sos sojowy, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, rośliny cebulowe. 1. Zmiana(...)dania roślinne? 3. Nie zapomnij o ziołach i przyprawach Zmiana smaku Przejście na dietę wegetariańską wiąże się na początku ze sporym wysiłkiem. Dla osób, które do tej pory jadły mięso, kebaby, korzystały z fast foodów zmiana może być trudna, ale jest możliwa. Dużą część winy ponoszą przede wszystkim sztuczne, chemiczne wzmacniacze smaku, a nie tylko samo mięso. Potrawy bez glutaminianu

Ugotowane pozamiatane
Polędwica lub comber z jelenia w grzybach 259

Połowę cebuli przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć na niej polędwicę. Przykryć pozostałą cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 -20 minut – zależy od grubości mięsa i tego czy mamy polędwiczkę, czy schab. Ja wbijam w mięso termometr i gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 62 stopnie, wyjmuję je. Mięso wyjąć na półmisek i odłożyć na kilka

królestwo garów
Kurczak w passacie pomidorowej z czerwoną fasolką 129

całemu daniu. Taka propozycja gulaszu jest znakomitym pomysłem na obiad jednogarnkowy. Nadmiar możemy przełożyć do słoików i mieć na kilka obiadów. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 łyżka mąki orkiszowej 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 puszka czerwonej fasoli 100 g pieczarek Pęczek natki pietruszki 300 g passaty pomidorowej z ziołami Sól Pieprz Słodka czerwona(...)papryka Czosnek granulowany Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy delikatnie mąką orkiszową.  Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na oleju rzepakowym w garnku. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki oraz plastry pieczarek. Gdy warzywa zmiękną dokładamy kurczaka. Całość dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor wlewamy passatę pomidorową. Fasolkę płuczemy na sitku

VioletoweKucharzenie
Pyszna papryka faszerowana cukinią, kaszą i mięsem 125

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym zaproponować przepis na pyszną paprykę faszerowaną, kaszą bulgur, mięsem i cukinią. Tak przygotowana papryka faszerowana jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania papryki faszerowanej będziemy potrzebowali: około 6 średnich papryk 200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu 400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka) cukinia około 250 g cebula(...)usuwam gniazda nasienne. Paprykę możemy również przekroić wzdłuż na pół. Przygotowanie farszu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję mięso, czosnek i smażę około 5 minut. Następnie dodaję cukinię i smażę około 3 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam, dokładnie mieszam i smażę około 3 minut. Tak przygotowane mięso

Uwaga Babcia Gotuje