masz pomysłu na tofu? Nigdy nie próbowałeś tego smaku? Zapewniam, że warto to zmienić. Czas na szybką przekąskę! Jeśli masz ochotę na lekki i szybki posiłek bez mięsa, bez nabiału, a za to bogaty m.in. w białko, śmiało możesz wykorzystać poniższy pomysł: Składniki: 1 opakowanie tofu (u mnie naturalne) 1 puszka… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisygustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy.Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone.To wyjątkowo proste i bardzo smaczne danie.Porcja idealna dla trzech osób.Albo dla dwóch, a trzeci kawałek schowany do odgrzania na dzień następny.Dla NIEGO, bo to przepis wyjątkowo pieszczący męskie kubki smakowe :)Czytaj więcej
bistro mamaSiostra zapiekanka popularnego w Anglii "Sheperd's pie".Wystarczy zamienić ziemniaki na makaron i nowe danie z mięsem mielonym gotowe.Odwołuję się do kuchni angielskiej nie bez powodu. To właśnie stamtąd przywiozłam przepis na Greek Pasta Bake.Uwielbiałam czytać angielskie magazyny kulinarne,oglądałam je z namaszczeniem, a rodzina, u której pracowałam nie przywiązywała do nich zbyt dużej
bistro mamapasowało.Mogłabym zrobić spaghetti albo lasagne, ale nie miałam nic, co choćby przypominało przecier pomidorowy.Mogłabym zrobić zapiekankę pasterską, ale nie miałam ziemniaków. Miałam za to młode marchewki, mięso mielone.Czytaj więcej
bistro mamasera żółtego 25 dag pieczarek świeżo skrojony koper 2 jajka 2 - 3 łyżki mąki bułka tarta 2 ząbki czosnku olej pieprz, sól przyprawa do kurczaka Myjemy dokładnie mięso, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce
Kuchnia moimi oczamiwspaniałości warzyw. Jędrne, kolorowe, soczyste, śmiejące się do nas z koszyków w sklepach i na targach. Można je jeść na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie.Składniki:1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona1 papryka żółta6 pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka cukrusólSposób przygotowania:Bakłażan, cukinię i papryki kroimy
W kuchni wieczoremHiszpanii (180), Portugalii (125) i Grecji (101). Polska plasuje się na 8 miejscu z 36 produktami. Włochy to przede wszystkim oliwy, sery, owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał to drugi najczęściej wyróżniany przez UE produkt. W gąszczu marketingowych trików, takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów
W kuchni wieczoremWędlina, którą spotykam w sklepach coraz częściej przypomina ten sam smak niezależnie od rodzaju jaki wybieram. Dlatego staram się kupować kawałki mięsa, sama je przyprawiam i piekę. Smak jest rewelacyjny i przynajmniej mam pewność tego co jem. Składniki:- 1 kg szynkimarynata:- 1/2 szklanki wody- 1/2 szklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli
Zainspirowana w kuchniDzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki
Bernika - moj kulinarny pamietnikopakowaniu. Gotowy wykładamy na talerz. Rosół podgrzewamy razem z marchewką. Odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką za pomocą rózgi. Mieszamy z gorącym rosołem. Doprawiamy, dodajemy wcześniej obrane mięso z kurczaka i chwilę gotujemy. Gotową potrawkę wykładamy obok ryżu
W poszukiwaniu inspiracjiRozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty. Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia. Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę. Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta
Maminek kulinarnyuprażony na suchej patelni sezam 1 dymka lub szczypiorek, posiekany Przygotowanie: Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki sos wniknie głębiej w mięso. W woku lub na dużej i głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć skrzydełka. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i wyjmij je z patelni. Do tej samej
karmelowymozzarelli albo żółtego sera typu gouda1 czerwona cebulaolej do smażeniaFarsz: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs. Smażymy aż mięso zrobi się szare. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oregano. Dokładnie mieszamy. Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone
Bon Appetit Małgorzatyumytą i wysuszoną pierś z kurczaka. Tak samo postępujemy z drugą porcją.3. Gotowe porcje zwijamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem odwijamy papier, by wyparował płyn.4. Mięso w papierze przekładamy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron (najpierw pod pokrywką a potem bez przykrycia). Długość smażenia zależy od grubości piersi - ja smażyłam po 5 minut
Kuchnia domowa Anidrobną kostkę. Delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut.3. Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.4. Jajka rozkłócamy.5. Mieszamy razem płatki, mięso, warzywa, ser i jajka, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy też posiekaną zieleninę. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodajemy 1 łyżkę mąki lub bułki tartej.5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju
Kuchnia domowa Ani