osuszamy i porcjujemy. Posypujemy przyprawą do żeberek, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem i wkładamy do lodówki (minimum 2 godziny do 24 godzin).2. Na patelni rozgrzewamy olej i margarynę. Mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu.3. Do rondla dodajemy posiekaną cebulę, żeberka i razem smażymy, aż cebula się zarumieni. Wlewamy 1,5 szklanki wody i całość dusimy do miękkości. W międzyczasie
Kuchnia domowa Anicienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.2. Zrobić marynatę: kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem
Kuchnia domowa Anicytrynysól, pieprzPanierka:mąkabułka tartaroztrzepane jajko + odrobina mlekaSposób przygotowania:1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki.2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety.3. Na każdą porcję mięsa nałożyć wałeczek masła ziołowego, zwinąć i spiąć wykałaczkami.4. Panierować w mące, mleku wymieszanym z jajkiem i bułce tartej.5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!Źródło: Kwestia
Kuchnia domowa AniSkładniki:2 piersi z kurczaka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki majonezusól, pieprz2 jajkaolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól, pieprz i żółtka.2. Z białek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron.Smacznego!!!Przepis ponoć pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji :)Robiłam kiedyś
Kuchnia domowa Anipieprzem.2. Camembert kroimy na plasterki.3. Na każdym kotlecie kładziemy 2-3 plasterki sera, posypujemy żurawiną i całość zwijamy na roladki.4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy roladki złączeniem mięsa do dołu, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut, pamiętając, aby co jakiś czas obrócić roladki.Smacznego!!!Źródło: Smak zdrowia
Kuchnia domowa Anipokroić na średniej wielkości kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym.2. Pora obrać, pokroić na krążki.3. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć porem, następnie dodajemy mięso ułożone bardzo blisko siebie.4. Wierzch posmarować majonezem, byle nie za grubo :)5. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec 45-60 minut. Kwadrans przed
Kuchnia domowa Anioliwa 50g masła pół szklanki wody Przygotowanie : Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka czosnku następnie cały karczek obwiązuję sznurkiem na tyle mocno że czuć że mięso "twardnieje"w ręku i wkładam go do woreczka do pieczenia. Marynatę tworzę z połączenia przypraw w proszku średnio po ok pół łyżeczki z każdej i 6 łyżek oliwy czym
Mechanik w kuchniPrzepis na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty
Stare Garygęsty i słodki jak w oryginalnym przepisie. Ale był bardzo smaczny. Przepiórki były w piekarniku zdecydowanie dłużej niż przewiduje przepis (ok 30 minut), ale wcale im to nie zaszkodziło - mięso nie było suche, a skórka się przypiekła. Dorzuciłam też podgotowane ziemniaki, dopiekły się razem z ptaszkami
Stare Garyprzez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu małe bułeczki hamburgerowe - i już nic więcej nie potrzeba. Tylko buła i mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)500 g mielonej wieprzowiny ( u mnie szynka)1 łyżka startego
Stare Garypiekarniku ponad 30 min., dlatego nie wyszła soczysta- co widać na zdjęciu, ale też nie sucha więc tragedii nie było;)).Sos śliwkowy:Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić.Kiedy cebula będzie gotowa, dodać pokrojone śliwki, chwilę poddusić, wlać śmietankę i mieszać, aż sos zgęstnieje.Doprawić solą oraz pieprzem.Sałatka:Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, doprawić
Kraina Miodem PłynącaOrientalne, bo i jest sos sojowy i imbir- głównie stosowane w Azji oraz chili.Reszta składników jest nasza, polska :)Dzięki połączeniu tych dwóch światów otrzymujemy bardzo soczyste mięso w aromatycznym sosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru.Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :)Piersi z kurczaka:* pierś
Kraina Miodem PłynącaUmyte i osuszone piersi z indyka zmielić w maszynce.Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem.Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię.Ziemniaki:Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę
Kraina Miodem Płynącalistek laurowy- 1 szt.* ziele angielskie- 2 szt.* cynamon- pół łyżeczki* anyż- 1 szt.* gożdziki- 3 szt.* papryczka chili- 5 krążków** czekolada gorzka- 6 kostek* masło- 40 gPolędwiczka:Pokroić mięso na około 2 cm plastry, a następnie delikatnie (!) rozbić tłuczkiem (owiniętym w woreczek foliowy) na grubość około 5mm.Polać oliwą, posypać pieprzem, solą oraz rozmarynem i zostawić na minimum
Kraina Miodem PłynącaMięso mielone przekładamy do miski, następnie doprawiamy dość intensywnie tymianek, solą i pieprzem.Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody.Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.Formujemy małe pulpety.Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie
Kredowe Menu