głowie ciągle pojawiają się nowe pomysły na wiosnę i lato. Ciągle. Na dziś tyle, lecę lepić pierogi z resztek obiadowo-zamrażalnikowych. Dziś serwuję pierogi z mięsem z rosołu, z kiszoną kapustą i soczewicą. Do tego oczywiście smażona cebula i tona świeżo mielonego pieprzu. Do następnego. Składniki: pół główki większej młodej kapusty puszka kukurydzy mała cebula mały pęczek koperku
Kardamonovymiskę, rondelek, patelnię i blaszkę lub tortownicę do ciasta. Krok 1 – spód ciasta Herbatniki rozdrabniam. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub miksera, rozgnieść wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Drobno pokruszone herbatniki wrzucam do miski. Masło roztapiam w rondelku i wlewam do miski z herbatnikami. Wszystko mieszam ze sobą. Kruchą masę równomiernie przekładam na dno blaszki do pieczenia. Całość
Ania gotujeJeśli chcemy mieć mikser do ciasta drożdżowego albo ciasta na chleb, to powinniśmy wybrać model o mocy powyżej 800 W . Jeżeli robot ma też pełnić funkcję maszynki do mielenia mięsa, to warto postawić na model o mocy powyżej 1000 W . Natomiast w przypadku, gdy potrzebny jest nam malakser do ciasta kruchego, ubijania piany z białek czy też mieszania składników
Słodkie okruszkiczerwonej fasolki 1/2 puszka kukurydzy 500 g ugotowanego makaronu 250 g żółtego sera PRZYGOTOWANIE : W garnku podsmażam no odrobinie oleju cebulę i pieczarki, nastepnie dodaję mieso mielone i paprykę. Dokładnie mieszam. Po chwili wlewam pokrojone pomidory, fasolę, kukurydzę i dodaję wszystkie przyprawy. Gotuję i co chwilę mieszam. Na koniec dodaję ugotowany makaron, wszystko mieszam
Kulinarne Fantazje Mariolikiełbasy, tak aby zdjąć z nich flak ( osłonkę ) i robimy z mięsa drobne kuleczki. Na gorącą patelnie wlewamy oliwę ( tak ze 3 łyżki) i podsmażamy cebulę, dodajemy kulki z miesa układając jedna koło drugiej. Podsmażamy całość, delikatnie co jakis czas obracając kulki. Gdy będą już obsmażone z każdej strony, dodajemy wino i przykrywamy na chwile pokrywką. W wytworzonej parze mięso
Kuchnia na wzgórzujeden z obowiązkowych punktów programu, jeśli planujecie odwiedzić Gruzję. Chinkali to tradycyjny gruziński pieróg, który może być wypełniony wołowiną, wieprzowiną lub jagnięciną. Ja swoje pierożki przygotowałem na bazie miesa wieprzowego. Jest to bardzo popularne danie w Gruzji i można je znaleźć w wielu restauracjach. Słowo „chiinkali” pochodzi od gruzińskiego słowa oznaczającego „pieróg” i jest uważane
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Biała kiełbasa jest jedną z najpopularniejszych kiełbas na stole wielkanocnym. Niezwykle aromatyczna, soczysta kiełbasa wykonana z miesa wieprzowego. Wykonana w domu jest bardzo smaczna, polecam przepis. SKŁADNIKI : 3 kg łopatki wieprzowej poprzerastanej tłuszczem 250 ml wody 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek majeranku 1 łyżeczka pieprzu 5 ząbków czosnku jelita do kiełbasy PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut. ? Paprykę i pieczarki oczyścić, pokroić i dodać pod koniec duszenia mięsa. ? Połączyć zmiksowane warzywa z mięsem i dalej dusić, aż mieso będzie miękkie. ? Na koniec dodać koncentrat, keczup, groszek i resztę przypraw do smaku. Najlepiej smakuje z kluseczkami galuszką
To co kochammielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda 10% ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.nadają się na lepienie z dziećmi, ponieważ wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. I co najważniesze, nie trzeba kupować nowych foremek, żeby upiec takie wesołe ciastka. Wystarczy tłuczek do miesa, żeby zrobić wzór kratki. A jeśli nie masz tłuczka, nakrysuj kratkę zwykłym nożem. Tak jak np. w przepisie na ciasteczka szyszki . Takie ciastka słoneczniki można wziąć ze sobą do pracy
dolcevitainmykitchenShisz kebab lub inaczej kofta to pyszne danie danie kuchni arabskiej. W polsce zazwyczaj mówiąc kebab mamy na myśli döner kebap , czyli mieso oiekane na pionowym ruszczie, lecz w krajach bliskiego wschodu jest to obiekane na grillu mięso ze szpikulca. Podstawą przygotowania shish kebaba to mielone mięso (cielęcina lub wołowina), cebula i pietruszka. Dodając klika prostych przypraw można wyczarować cuda
PanGotujetalerzu układaj sałaty, dodaj z jednej strony przygotowane ziemniaki, a następnie pozostałe składniki: pokrojone w plasterki rzodkiewki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Na sałatce układaj porcje makreli, jej mięsa, które precyzyjne oddzielisz od ości. Sałatkę podawaj od razu lub zabierz ze sobą na przykład do pracy. Możesz ozdobić ją świeżymi listkami bazylii, posypać czarnuszką, a nabierze jeszcze piękniejszego wyglądu
nietylkopasta.plśrednim palniku. Przewracamy kapustę na drugą stronę i jeszcze gotujemy 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i delikatnie odrywamy liście. Ryż gotujemy i odcedzamy. Cebulkę drobno siekamy. Mieso wraz z ryżem mieszamy w misce. Dodajemy cebulkę, majeranek, surowe jajko oraz sól pieprz czarny do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Na każdy liście nakładamy porcję mięsa i zwijamy jak krokiety. Przygotowujemy
Olcia gotuje!swojej diety wątróbkę. Dlaczego? Zawarty w niej koenzym Q10 hamuje postęp choroby zwyrodnieniowej stawów. Nie zapominajmy też o mleku i przetworach mlecznych, które są bogate w wapń. Dobrej jakości mięso i ryby będą doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i siły mięśni. Odpowiednio dobrane witaminy i suplementy Dobrze dobrane witaminy i suplementy na stawy mogą poprawić
Słodkie okruszki