mięso - 63110 przepisów (strona:1218/4208)

Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 172

zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam Was, że są to moje początki herbacianych eksperymentów :) A wy już próbowaliście używać herbaty w swoich daniach, wypiekach? :)Składniki(...)łyżki majeranku, 1/2 szklanki naparu z herbaty, sól, pieprz. Przygotowanie:    Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem i faszerujemy go suszonymi morelami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy

Aga w kuchni
Faszerowane cukinie z grilla 183

grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :)Składniki: 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki(...)przypraw Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite. Przygotowanie:     Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy na końcu, gdy pomidory już się rozgotują. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Całość zalewamy bulionem, gotujemy

Aga w kuchni
Faszerowane muszle kaszą 186

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie:      Muszle gotujemy al dente w osolonej(...)wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle

Aga w kuchni
Makaron w sosie pomidorowym 161

Składniki: 1 opakowanie makaronu kokardki, 250 g mrożonej zielonej fasolki, 1 cebula, 500 g mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, rukola , sól, pieprz, chilli, bazylia. Przygotowanie:       Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już usmażone

Aga w kuchni
Gulasz 183

Składniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie:      Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy

Aga w kuchni
Pieczeń z makaronem 167

Składniki: 1,5 kg szynki (mięsa), 1 opakowanie makaronu rurki,  1 brokuł, 2 łyżki majeranku,  1/4 ognistej mieszanki przypraw, 2 łyżeczki słodkiej papryki,  1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól,  pieprz czarny. Przygotowanie:     Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i mieszamy go z oliwą(...)oliwek i przyprawami. Nacieramy mięso marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym  pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem

Aga w kuchni
Buritto 172

Składniki: kilka placków wraps tortilla , 400 g mięsa mielonego, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, sól, pieprz cayenne, biały pieprz. Przygotowanie:     Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki

Aga w kuchni
Wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i mascarpone 265

mięsami lubię eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smaków. Tym razem padło na czosnek, który gra tutaj główne skrzypce, gdyż jego spora ilość w połączeniu ze szpinakiem i delikatnym serkiem oraz chili dają niezwykłe doznania smakowe. Wg A. to jedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :)  Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje. Składniki na 4-5 porcji: 3 łyżki oleju(...)której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać. Dodać podsmażony szpinak do patelni z mięsem i pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka

Fabryka pomysłów
Burrito 201

tortillach, z natchos lub po prostu z dodatkami jakie preferujemy :).                               Burrito SKŁADNIKI: -500g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300g wędzonego boczku  -puszka pomidorów  -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne  - przyprawy(...)texmex -sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy  cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone  i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam sie już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory

Zainspiruj się kuchnią
Kebab libański 288

natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie posiekane i wymieszane dodałem do niego posiekaną drobno zieloną papryczkę chili (bez pestek) i 3 łyżki oliwy, a następnie całość wyrobiłem rękami na gładką masę(...)Mięso odstawiłem na godzinę do lodówki, a po tym czasie uformowałem z niego kulki, które następnie rozpłaszczyłem, tak by powstały podłużne wrzecionowate kebaby. Na blasze do pieczenia ułożyłem arkusz pergaminu, który posmarowałem oliwą, a na nim kebaby, które również przy pomocy pędzelka posmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby przez 30 minut

Wyprawy kulinarne
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 292

jest to dlaczego nie? Potrzebne do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim -cukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć -czerwona papryka -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól, pieprz -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola -ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej Paprykę(...)gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańskie śniadanko do pracy 145

kiedy indziej . Bogactwo przypraw i ziołowych aromatów sprawiają, że smakują zarówno jaroszom, jak i osobom o tradycyjnych gustach. Ja jestem osobą o tradycyjnym guście i w diecie śródziemnomorskiej jest mięso, lubię mięso , ..ale powiem szczerze, że jeśli chodzi o TEN pasztet, to ja wolę TEN pasztet od innego , znanego mi pasztetu z mięsa oddzielonego mechanicznie z kurcząt...brrrr... Tradycyjny pasztet

Z Kuchni Do Kuchni
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych 972

panierujemy w panierce i odkładamy na deskę. 3. Następnie postępujemy tak jak z nuggetsami w panko. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy do rozgrzanego garnka mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego(...)koloru. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odciekł z mięsa nadmiar tłuszczu. Smacznego. The post Nuggetsy w płatkach kukurydzianych appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Faszerowana papryka 223

oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym. Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki :) Składniki na 1-2 porcje: 1 duża papryka lub 2 mniejsze 20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku(...)Olej Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i  przekroić na pół. Wypełnić

Fabryka pomysłów
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 190

Dzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej.  Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego(...)filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni ze smalcem przez 10 sekund z każdej ze stron. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na smalcu w garnku i dodajemy mięso

Niezły Młynek