Wyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie(...)gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem. Mięso napełnić bazylią, suszonymi pomidorami i kawałkami mozzarelli. Płat ciasta francuskiego podzielić na pół, na środku każdej części ułożyć nafaszerowane mięso. Następnie
zadanie-gotowaniepatelnię wylewam olej rzepakowy a następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano. Dodaję warzywa. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe. Następnie dodaję 2 łyżki curry. Natkę drobno siekam dodaję do mięsa. Makaron polewam sosem i kurczakiem
Gotowanie PatkiBardzo dobra zupka, dodając liście krzewu pomidorowa wzbogacamy aromat zupki. Można zrobić tą zupę bez mięsa lub na mięsku z kurczaka. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka lekko się zarumieni. Mięso pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zlać wodą z rozmieszaną w niej kostką rosołową. Można dodać zamiast wody i kostki rosołowej
Kuchnia Pokoleńoleju, szklimy cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ja bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu odparowania połowy płynu. Połowę cebuli przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na niej kurczaka i przykrywamy resztą cebuli. Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby kurczak ładnie się zarumienił
VioletoweKucharzeniezaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym.Dla porównania 100 g piersi z indyka to 107 kcal,a 100 g piersi z kurczaka to już 155 kcal.Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,w szczególności witaminy B 12,kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziesz ponadto potas,cynk,magnez,żelazo i chrom.Także smaczny obiad z kawałkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makaronu, porcja romesco z makaronem to dobra alternatywa. Jak dla mnie wystarczyłoby spaghetti z romesco i oliwkami…Niestety jestem w mniejszości, moje chłopy muszą mieć mięso na obiad , więc dodałam do makaronu kurczaka. Gotowanie takiego obiadu to prawdziwy relaks, 30 minut i gotowy! Śmieję się nieraz z przepisów na szybkiego…Nie zawsze udaje mi się zmieścić(...)lekko osolonej wodzie, odcedź. Cukinię pokrój na cieniutkie paseczki lub użyj veggie twister. Obierz czosnek i pokrój na plasterki. Potnij piersi z kurczaka na małe kawałeczki. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek i rozdrobnione mięso. Smaż około 5 minut w dość wysokiej temperaturze. Dodaj romesco, oliwki i bazylię, a następnie spaghetti z cukinii. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż przez
codojedzeniapasją przez moich domowników, a dziś doczeka się blogowej publikacji. Bardzo dziękuję Aneczko i będę wdzięczna za dalsze inspiracje... Składniki na słuszny gar zupy: - 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak - 60 dag pieczarek - 5 cebul - 3 papryki: zielona, czerwona i żółta - 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk - papryczka chili(...)jakie lubicie - olej 1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę aby się przyrumieniło, a następnie również przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki. 2. Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki
Apetyczna babeczkaLubie wariacje związane z kurczakiem, danie proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem wyjątkowe :) Roladki dzięki szynce szwarcwaldzkiej są aromatyczne i soczyste. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 60 g tofu 200 g pieczarek garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej słodka papryka sól, pieprz 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy(...)podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron. Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około
Symfonia smakowaMięso umyć, osuszyć, rozkroić na porcje, lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Następnie wymieszać z bułką tartą. Farsz nałożyć na kawałki mięsa, posypać świeżą, posiekaną bazylią, zrolować i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 2 osoby : 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 kulka mozzarelli proszek z suszonych pomidorów ( można, zmielić samemu w młynku do kawy ) suszona cebula , także zmielona na puder ( można zrobić samemu, lub kupić na allegro ) śniadaniowe płatki kukurydziane , bez dodatków(...)mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą połówkę obtaczamy w pomidorowym proszku , wkładamy do kieszeni fileta , dociskamy delikatnie , żeby go zamknąć ( ser ,nie powinien wystawać z mięsa ) . Nadziany filet solimy z obu stron , obtaczamy w cebulowym proszku , a następnie w roztrzepanych jajkach i rozkruszonych płatkach kukurydzianych . Odstawiamy na godzinkę do lodówki ,żeby stężały . Smażymy na złoty kolor
Ogrodnik w podróżyniedzielnych obiadów. Warto od czasu do czasu spróbować nowej wersji, szczególnie że przygotowanie tego pieczonego kurczaka, podanego z pikantnym sosem tzatziki i pieczonymi ziemniakami nie wymaga dużo pracy, a danie jest naprawdę przepyszne! Tzatziki to według mnie drugi po ajwarze najlepszy sos do mięsa. Niedawno będąc na urlopie w Grecji miałam wreszcie okazję spróbować prawdziwego tzatziki - gęstego, o kremowej konsystencji(...)same udka lub podudzia. Kurczaka natarłam dobrze solą i pieprzem, a następnie piekłam przez 1,5 godziny, dzięki czemu skórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości. Do kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy.Pieczony kurczak z pikantnym sosem
Chilli Czosnek i Oliwamisce obracam kilka razy aby całe były pokryte marynatą. Po około 3 godzinach - smażenie: Zamarynowane pałki z kurczaka układam na patelni z rozgrzanym olejem i polewam marynatą. Całość smażę pod przykryciem przez około 8 minut z każdej strony do miękkości mięsa – długość smażenia zależy od wielkości płomienia. Pałki lub udka możemy również upiec w piekarniku: Blachę lub naczynie(...)żaroodporne smarujemy olejem, układamy kurczaka i zalewamy marynatą. Naczynie lub blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i pieczemy do miękkości mięsa, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Pałki kurczaka są gotowe można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepodwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka pieprzy cayenne Sól Słodka papryka 1 jajko Mąka pszenna 1/4 szklanki mleka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso kroimy na paski i wrzucamy do miski. Do tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości(...)obtoczymy kurczaka. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodajemy jajko, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę. Do miski w mięsem wlewamy przygotowane ciasto i dokładnie mieszamy żeby mięso dokładnie pokryło się masą. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Każdy paseczek mięsa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepodwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka pieprzy cayenne Sól Słodka papryka 1 jajko Mąka pszenna 1/4 szklanki mleka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso kroimy na paski i wrzucamy do miski. Do tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości(...)obtoczymy kurczaka. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodajemy jajko, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę. Do miski w mięsem wlewamy przygotowane ciasto i dokładnie mieszamy żeby mięso dokładnie pokryło się masą. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Każdy paseczek mięsa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne