przełożony galaretką herbacianą z truskawkami TERAZ PODSTAWA: YOU NEED: - piekarnik 180* - ok 40 minut Robiąc śniadanie, robię już mięso na resztę posiłków. Tak bywa w rok akademickim. Teraz raczej jadam dania słodko i jakieś takie wymyślnie. ;) PIERŚ Z KURCZAKA: - odpowiednią ilość (dzienną) kroję w mniejsze części, przyprawiam - część zostawiam w postaci ''filetu'', na sałatkę na przykład albo na kanapki(...)kupiłam, co było w promocji. WSTAWIAJĄC omleta, wstawiam również mięso (w warzywie czy w postaci szaszłyków lub luźne) Zaoszczędzam mnóstwo czasu. Mam gotowe śniadanie, oraz mięso na wszystkie posiłki. GDY w piekarniku śniadanie i kurczak dochodzi do siebie, na palniku gotuje mi się ryż/makaron/kasza. Kroją się warzywa, Śniadanie zostawiam na rano. Posiłki pakuję w lunchboxy. Wszystko zajmuje
fitolarun.blogspot.comnaszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak egzotyki. Mój Mąż jest zachwycony - ja z resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy
Kuchnia po mojemusię trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, marchewka, 1/3 czerwonej papryki, 150g fasolki szparagowej (może być ze słoika), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam
Z miłości do słodkościurlop, trochę więcej czasu, więc pora przyrządzićcoś specjalnego o wyjątkowym smaku. Na nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) --ok 12 sztuk..My swoje wyfiletujemy sami.Musimy też przygotować:-0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego-4 marchewki-2 jajka-2 suche bułki-cebulę-przyprawy-olej Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką(...)dołu, dociskamy foliąi tłuczemy. Rozbite posypujemy przyprawą do kurczaka i naszą mieszanką przypraw barbecue. Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku,dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości
Maminek kulinarnyskórę uważając, aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Resztę mięsa zemleć razem z odciśniętą bułką. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w cienkie paski. Kapary i tymianek(...)lekko przesiekać. Czosnek posiekać. Wymieszać mięso z żółtkiem, pomidorami, czosnkiem, tymiankiem, kaparami i doprawić do smaku sola i pieprzem. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować oliwą od pomidorów. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę. Ułożyć
królestwo garówdelikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec na grillu , w piekarniku lub na patelni. Do przygotowania potrzebujecie (marynaty wystarczy do zamarynowania ok 500 – 600 g mięsa): Tym razem marynowałam pałki z kurczaka (na patelni), robiłam też piersi z kurczaka (na grillu) i łososia (w piekarniku) i te pałki chyba nafajniej wyszły. Chociaż piersi z indyka też były całkiem soczyste(...)smaku (ja dałam z 1/2) 2 żąbki czosnku sól, pieprz do smaku W pojemniku zblendujcie wszystkie składniki na marynatę i ewentualnie doprawcie solą i pieprzem wg własnych upodobań. Mięso możecie grilować, smażyć lub piec w piekarniku. Na patelni smażyłam bez dodatkowego tłuszczu ok 30-40 minut na małym do średniego płomieniu. W piekarniku rybę przygotowałam
Szybko Tanio Smaczniewyglądu przypomina domowy baleron. Ponadto zaletą parzenia mięsa w szynkowarze jest tworzenie się aromatycznej galaretki... pycha ;) Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skórek) 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka zwykłej soli 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół do drobiu 2 łyżeczki żelatyny
Ugotowaćkostkę. Posypujemy solą, pieprzem ziołowym i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i smażymy, aż mięso będzie miękkie. W osobnym naczyniu rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Podsmażamy na nim nasz rozmrożony wcześniej szpinak, solimy, pieprzymy i podlewamy śmietaną. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki możemy
Walijskie PichcenieSoczyste i słodkawe pałki z kurczaka z musztardą i ulubiona surówką znajda uznanie w każdego smakosza. Składniki: 8 pałek z kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 3
Pyry na GazKurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące
PatiGotujeZ pewnością słyszeliście o diecie pudełkowej👂 Można ją spotkać w formie cateringu dla zabieganych i dbających o formę, ale można również samemu sobie tworzyć smakołyki na
Zdrowie i pysznie na talerzupieprz do smaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej będzie pokroić
Garniec Magaliesól, pieprz bazylia świeża bazylia i oregano suszone zioła prowansalskie tymianek świeży 5 dkg parmezanu olej rzepakowy 400 g makaronu spaghetti 30 dkg pieczarek Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię
wesoła kuchniaUpałów ciąg dalszy...32 stopnie w cieniu może zacząć doskwierać😑 Nikomu nie chce się siedzieć przy garnkach w kuchni, a jeść trzeba i to nie tylko
Zdrowie i pysznie na talerzuDelikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym
Smaczna Pyza