mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:15/774)

Kurczak z satayem truskawkowym 173

pikantnym sosem truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a ten truskawkowy, lekko ostry sos jest po prostu fantastyczny! Polecam. Składniki : Mięso i marynata 500g piersi z kurczaka 1 łyżka startego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz patyczki do szaszłyków  Sos truskawkowy(...)ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 200g truskawek sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Mięsa : Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski o grubości około 1 cm. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej paski z kurczaka i dokładnie wymieszać, aby mięso dokładnie się nią

Codzienne Gotowanie
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 207

kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy przyprawami i oliwą lub olejem. Proporcję przypraw możecie modyfikować w zależności od Waszego gustu. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelce, aż mięso się zarumieni. Upieczonego kurczaka przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Patelni nie myjemy, bo będziemy smażyć na niej grzanki. Pieczywo kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na patelce po kurczaku, dzięki temu(...)jeśli jest taka potrzeba i kroimy na plasterki. Kukurydzę dobrze odcedzamy. Ser kroimy w drobną kostkę. W dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypujemy serem. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą

PatiGotuje
Pieczone pałki z kurczaka 168

duże), 1 marchewkę, 2 średnie cebule. Ćwiartki oczyść, umyj, osusz i podziel na podudzie i udko (tę „płaską” część). Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj. Taką mieszanką natrzyj ze wszystkich stron mięso. Kurczaka przełóż do miski i polej olejem. Miskę przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. Kartofle pokrój na mniejsze kawałki, a marchew(...)grube plastry. Cebule obierz z łupinek i pokrój na ćwiartki. Warzywa przełóż do miski, lekko posól i dokładnie wszystko wymieszaj. Zamarynowane mięso ułóż na ruszcie. Wokół kurczaka rozłóż warzywa. Całość polej pozostałą marynatą. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. kurczaka piecz przez mniej więcej 60 minut (w tym czasie kurczak powinien się upiec, a warzywa powinny zrobić się miękkie). W czasie

blog.moje-pasje.info
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 215

Mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka, jest niezwykle popularne w Polsce. Ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się jako baza do bardzo wielu potraw. Można je gotować, dusić, piec, smażyć i grillować. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje(...)Jest tylko jeden kłopot – nieodpowiednio przyrządzone filety szybko stają się suche i twarde. Jak temu zaradzić? Jak przygotować soczyste filety z kurczaka? Wielu osobom filety z piersi kurczaka rzeczywiście kojarzą się z mięsem twardym i wysuszonym na wiór. Czy słusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać

CookMag
Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala 157

dokładnie osuszamy.  II etap - pierwsze pieczenie Do wnętrza  kurczaka wkładamy porządny pęczek tymianku, parę ząbków czosnku oraz całą cytrynę, którą pierwej nakłuwamy wielokrotnie wykałaczką. Nacieramy całego kurczaka masłem. Mięso o pokojowej temperaturze kładziemy najlepiej na kratce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 90 stopni Celsjusza na min. 2 h. Pod kurczakiem można podłożyć blachę wyścielona folią aluminiową(...)ewentualne wycieki. Po tym czasie wyciągamy mięso i sprawdzamy termometrem wewnętrzną temperaturę, wkłuwając szpikulec w najgrubszą część kurczaka. Jeśli odczytujemy 60 stopni, odstawiamy nieprzykryte mięso na 45 minut aby odpoczęło. III etap - drugie pieczenie Kurczak na tym etapie będzie raczej blady, dlatego na ostatnim etapie podkręcamy temperaturę w piekarniku na tyle ile fabryka dała. Gdy maksimum temperatury już mamy, włączamy

Right Behind The Kitchen
Kurczak w sosie jabłkowym 224

Należy pokroić go w małe kawałki zalać oliwą i maggi. Prócz tego należy je oprószyć dużą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowany kurczak wędruje do lodówki na dwie godziny. Po tych dwóch godzinach czasie kroimy czosnek w słupki, mięso obtaczamy w mące i smażymy. Po chwili wyciągamy mięso i na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, chili. Gdy te warzywa puszczą aromat(...)ponownie wkładamy mięso i zalewamy pół szklanki soku jabłkowego. Gdy sos nabierze już klarownej konsystencji natkę pietruszki szczypiorek i pozostały sok dodajemy do mięsa i chwilę dusimy. Czas wykonania dania nie przekracza 45 minut. Smacznego! Post Kurczak w sosie jabłkowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 269

niedalekiej przeszłości publikowaliśmy już przepisy będące dobrym dowodem na to, że mięso z kurczaka, wędzony boczek oraz takie przyprawy jak tymianek, cząber czy majeranek to bardzo udane połączenie. Kurczak zwykle dobrze łączy się również ze smakami kwaśnymi oraz słodko-kwaśnymi, co również zdążyliśmy już „udowodnić” i pewnie nie raz jeszcze to zrobimy. Od takich spostrzeżeń jest już prosta droga(...)zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez 8-10 minut. Obsmażone kawałki kurczaka owijamy dookoła plastrami boczku. Kładziemy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, majerankiem, tymiankiem i cząbrem. Na górę każdego

Kulinarna Pokusa
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 260

zazwyczaj jadam z takim pieczywem, nie bardzo wyobrażam sobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna na zdjęciu porcja przygotowana z podanej w przepisie ilości składników(...)czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i ewentualny nadmiar tłuszczu, po czym kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ok. 2mm półtalarki. Rozdzielamy na pojedyncze

Kulinarna Pokusa
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 206

temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej(...)połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Najpierw przesmażyć cebulę, a gdy ona się zeszkli dodać mięso z kurczaka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać

Ugotować
Kasza gryczana z sosem drobiowym 377

patelni olej (1 łyżka) wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler i podsmażać, aż staną się miękkie.Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 łyżkę vegety i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie ugotowane. Gdy ćwiartki będą ugotowane, wyjąć je z rosołu(...)obrać z mięsa (kości i skórę wyrzucić), a mięso drobno pokroić.Do rosołu z gotowania ćwiartek wrzucić podsmażone warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć.Podsmażone mięso z kurczaka wrzucić do gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę razem gotować.Następnie dodać sos pieczeniowy rozpuszczony w wodzie wraz

Gospodyni Miejska
Najlepsze Domowe Stripsy jak z KFC 456

według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka odstawiamy na minimum 30 minut (można je pozostawić w lodówce na kilka godzin lub nawet całą noc, jednak przed smażeniem należy je wyjąć z lodówki tak , aby mięso zdążył(...)kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami np. czosnkowym

Słodka Strona
PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM 194

Dziś mam dla Was propozycję na pyszne i soczyste mięso z kurczaka, które wcześniej trzymałam 6 godzin w marynacie czosnkowo- ziołowej a pod koniec pieczenia delikatnie przesmarowałam mięso miodem. Do pałek z kurczaka wykorzystałam  przyprawę do kurczaka czosnkowo- ziołową  od  Cykoria . Według przepisu producenta wystarczy dodać do przyprawy olej, wymieszać, nasmarować kurczaka, następnie podsmażyć na oleju(...)Składniki: * 8-10 pałek z kurczaka * 4-5 łyżek oleju * 1 paczka przyprawy do kurczaka czosnkowo- ziołowej * 3-4 łyżki płynnego miodu Wykonanie: Przyprawę do kurczaka wymieszać z olejem, natrzeć tym mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony

Zrób to smacznie
Maślankowe udka z piekarnika 225

Mięso kurczaka zamarynowane w maślance i upieczone w piekarniku po prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami(...)łyżki oliwy, oleju Wykonanie: nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, natępnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szaszłyki z cytrynową piersią z kurczaka, cukinią i dwukolorową papryką 195

Cytrynowe,a zarazem delikatne drobiowe szaszłyki - nadziewane dwukolorową papryką i cukinią. Danie idealne na grilla. Dzięki marynacie cytrynowo-czosnkowej, mięso z kurczaka będzie soczyste i aromatyczne. Przepis dodaje do akcji Cukinia 2014 .     Składniki: piersi z kurczaka (ja użyłam 4 kawałków, około 500 g) sok z cytryny sól, pieprz przyprawa do grilla suszona bazylia 2 ząbki czosnku oliwa(...)cukinią, ponownie piersią i papryką itd. Na tackach do grillowania ułożyć przygotowane szaszłyki i polędwiczki z kurczaka. Grillować tak długo, aż mięso się zetnie. Dzięki tackom do grillowania - mięso z kurczaka będzie soczyste i nie będzie spalone. Podawać z ulubionym sosem

Ugotować