Kruche i delikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek. 3 duże ćwiartki z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki(...)minut - aż sos zgęstnieje. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka. Możemy mięso udekorować ziarnami czerwonego pieprzu
VioletoweKucharzeniełyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki (np. w kostkę). Następnie przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do kurczaka, czubrycę białą i 1/2 łyżki oleju. Całość mieszamy, aby przyprawy pokryły dokładnie mięso. Mięso wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub dłużej). Opcjonalnie (jeśli bardzo zależy nam na czasie) można pominąć ten etap. Jednak mięso(...)przyprawach. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka wyjmujemy z lodówki. Na patelni podsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu pokrojone szalotki. Następnie dodajemy około 2 łyżki oleju i całe mięso. Kurczaka smażymy na średnim ogniu. Gdy kurczak będzie podsmażony dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną (dokładnie wymieszaną). Całość mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Po czym dodajemy
Słodkie okruszkiWykonanie: Do miseczki wlać olej, ocet balsamiczny,wsypać sól,pieprz,papryki,kurkumę, tymianek i wszystko dokładnie wymieszać. Podudzia umyć i osuszyć. Zalać zalewą mięso i dokładnie wymieszać, aby każde udko było obtoczone w zalewie. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym , przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny. Cukinię umyć(...)pokroić w grubsze plastry, pokroić paprykę, pomidora i kalarepę. Warzywa dodać do mięsa , skropić je delikatnie olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do miękkości mięsa. kurczak pieczony z warzywami
O kuchni z uczuciemKurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek(...)Dodać pieczarki pokojone w kostkę, poddusić aż woda odparuje, przyprawić solą i pieprzem. • Farsz nałożyć na przygotowany filet z kurczaka. • Na farszu położyć ser camembert pokrojony w plastry. • Zwinąć mięso z farszem w roladę, posypać przyprawami i szczelnie owinąć najpierw w folię spożywczą, potem w aluminiową. • Piec 40 minut
To co kochamchili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem. Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 10 minut(...)się rozpuści, a mięso z kurczaka podgrzeje. Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojonym pomidorem, plastrami jalapeno oraz posiekaną kolendrą. Tacos podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubioną salsą czy dipem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 tacos. Tacos przygotowane według tego przepisu są pikantne i mają słodko - kwaśny smak. Piersi z kurczaka można także usmażyć
Gospodyni MiejskaDODATKIEM ORZECHÓW WŁOSKICH Składniki do kurczaka: - 4 ćwiartki z kurczaka - oliwa z oliwek - mały pęczek tymianku - czosnek w łupinie - 20 gram masła - 150 mililitrów wody - sól - pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy nadmiar tłuszczu i wszystkie inne zbyteczne dodatki. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Smażymy po 2 minuty z każdej strony(...)ewentualnie ciut dłużej, żeby nabrały złocistego kolorku. Potem dodajemy tymianek, czosnek, masło i wodę - wtedy też zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka przez 30 - 40 minut do miękkości mięsa. W połowie tego procesu przewracamy ćwiartki na drugą stronę. Składniki do duszonego groszku: - 25 gram masła - słoiczek marynowanych cebulek - kilka gałązek tymianku - paczka mrożonego groszku - 150 mililitrów
Życie zamknięte w smakupomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na pyszne i chrupiące pierożki z papieru ryżowego wypełnione po brzegi soczystym mięsem z kurczaka z dodatkiem warzyw zatopionych w słodko-ostro-kwaśnym sosie. Podae z odrobiną kiełków lucerny nabierają iście restauracyjnego charakteru i zachwycają nie tylko podniebienia, ale i oczy! Smakują genialnie! Są świetnym
Ostra na SłodkoBardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe - indyk z kaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka. Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej. W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem , albo chociażby ryżem... inwencja twórcza należy do Was. Indyk
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne i soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki. Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 2 duże filety z kurczaka kawałek papryki czerwonej kawałek papryki jasnej 1/2 kulki mozzarelli 12 cieniutkich plasterków boczku sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany rozmaryn 2 łyżki oleju Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek. Pokroić
Smakołyki AsiWitam na sylwestrową kolację, bądź noworoczny obiad kurczak z jabłkami - jak znalazł!. Delikatne mięso kurczaka cudownie przejdzie aromatem jabłek, przypraw, a smak zadowoli każde podniebienie! SKŁADNIKI: kurczak 1,8kg. 0,5 kg. jabłek przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, vegeta, przyprawa do kurczaka(ja używam węgierskiej kamisa) WYKONANIE: kurczaka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wszystkimi przyprawami z zewnątrz i wewnątrz
Kuchnia Beatyjakoś tak wyszło , ze jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic nie zmieniam. Smaczne kotleciki z kurczaka z pieczarkami. Pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka po ugotowaniu na nim zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej(...)usuwamy ewentualne chrząstki, błonki i nadmiar tłuszczu, po czym kroimy w paski o grubości 2-3 cm. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, po czym zanurzamy w niej kurczaka. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej godzinę, pod przykryciem w lodówce. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną kostkę (do 1 cm). Cebulę obieramy
Kulinarna PokusaDziś przedstawiam drobiowe udka w kolejnej prostej ale smacznej odsłonie. Lubię delikatne mięso kurczaka - oczywiście jeśli tylko zbyt mocno nie zastanawiam się jak owo mięso zostało wyhodowane :) W każdym razie ostatnio wymyśliłam bardzo prosty a zarazem smakowity sposób na przyrządzenie kurzych nóg. Mianowicie tym razem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam(...)efekt jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas by sól się rozpuściła. Oprószyłam pieprzem kolorowym Pokropiłam sosem sojowym, który roztarłam. Następnie wysmarowałam udka
Kuchnia po mojemusię ze smakiem mango. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji pozostawiłem sos do lekkiego przestudzenia. Na patelni typu wok rozgrzałem niewielką ilość oliwy, a następnie dodałem do niej zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka - bezpośrednio po jego wyjęciu z lodówki i smażyłem przez około 7 minut. Po tym czasie dodałem na patelnię zawartość jednej puszki z krojonymi pomidorami i całość gotowałem na dużym(...)podgrzewając ją na dużym ogniu przez około 1 minutę z każdej strony, uważając, aby ich nie przypalić. Następnie ułożyłem tortille na talerzu, na środku każdej z nich ułożyłem mięso z kurczaka wraz z sosem pomidorowym, a na wierzchu niewielką ilość chatneya z mango. Następnie zawinąłem tak przygotowany farsz w tortille. Talerze udekorowałem chatneyem z mango, a całe danie posypałem pozostałą
Wyprawy kulinarnemleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; można użyć zwykłej śmietanki) 1 łyżeczka masła Przyprawy: curry chilli kolendra sól, pieprz Ugotować wywar na mięsie z kurczaka. Mięso wyjąć i dodać pokrojoną w słupki marchewkę oraz cukinię (5 minut później, ze skórką). Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z zupą. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i przełożyć do garnka(...)końcem.) Na końcu wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku (curry, chilli, kolendrą oraz solą i pieprzem). (*) Zupę gotowałam na udkach. Można użyć piersi z kurczaka. Wtedy należy przyrządzić wywar z warzyw a mięso pokrojone w kostkę uprzednio podsmażyć na patelni i następnie dodać do gotującej się zupy
Di gotuje